用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有教理財概念嗎?
go

你地有教理財概念嗎?  

你們如何教小朋友理財概念,我指儲錢,應洗則洗。

昨日出街,見我買野(其實是比佢的),佢又要扭計,夾硬都要搵一件玩具去買。最後佢都無買,亦睇得出是有唔開心,但無喊。

定係6歲人仔,唔洗教,我要求太高呢?

一年級開始想教但無機會,錢財有入無出,太過守財,現在三年級還在等機會,可能要等到中學。

可以教,但天生佔更大因素,
我小朋友從不扭買野,我地有時提出買俾佢,佢都話唔要,是守財型,未必好事,我教佢有時要消費下。
當然間中有提下佢如何投資理財。

回覆樓主:

阿女今年小一,開始俾零用錢佢,但d零用錢係用積點(貼紙)換領,而要得到積點就要有好表現(自理、學業、禮貌、態度、家務,etc.)。所以,佢嘅零用錢冇定額,但平均每星期$30~50不等。由於d零用錢係獎勵性,唔係無條件咁拎,所以佢會珍惜,唔捨得用哂,慢慢佢會建立自己嘅消費模式和儲蓄習慣。d錢俾左佢,我唔會干預佢點用,只會提下佢想買貴d嘅嘢就要儲下錢先。我唔知我嘅方法啱唔啱,我覺得6歲,暫時想俾佢對金錢有d基本概念,而且冇不勞而穫。想買心頭好我一般不會阻止,但要佢用自己錢,唔夠就儲下先囉,其實大人都係咁。

回覆樓主:

父母是哪種金錢觀,就會教出哪種金錢觀的孩子。你先思考一下自己是如何理財的

回覆樓主:

要求唔高,自細就應該灌輸 “應洗則洗”,凡事三思而行,分清楚係 “需要” 定 “想要”。

我果套係不斷灌輸 “屋企好窮、冇錢”,搞到每次同阿爸阿媽出街食飯都會叫最平果個餐,要幫父母慳錢。每次想扭玩具,阿爸阿媽都係話冇錢,買唔起,企硬唔會妥協。

星星的後裔 發表於 18-10-28 09:04

昨日出街,見我買野(其實是比佢的),佢又要扭計,夾硬 ...

老公會每星期比零用錢的兩個小朋友。零用錢是給她們買想要的東西,但每個月只可以買一次。初時他們都是捨得用錢,要買玩具但又要大人付錢,慢慢就學會用自己的零用錢買。由於一個月只可買一次玩具,會大為緊張,若果無樣玩具中意,買不到玩具會喊,但慢慢佢地又明白,其實可以等到有野中意才買的。另外佢地又發覺,若要買貴些的東西,就要儲多幾個月才夠錢買。他們又不會一次用盡所有錢,會用一部分,留一部份。細果個著數d,,K2開始已經有零用錢了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地屋企係無shopping 呢種"活動",頂多出街食飯,路過去書局行一轉,打一陣書釘,所以孩子無乜點見過爸媽shopping,就算買都係日用必需品,兩個從來唔會扭買野

至於理財,有買故事書,但又無乜點講,小3開始學校俾帶錢,就有零用錢,佢地會用自己錢買鍾意嘅書
另一方面,屋企乜都有,(益智)玩具從來不缺,多到無時間玩...

恐龍家

1998Ruby1998 發表於 18-10-28 17:36
要求唔高,自細就應該灌輸 “應洗則洗”,凡事三思而行,分清楚係 “需要” 定 “想要”。

我果套係不斷灌 ...

你覺得灌輸“屋企窮,無錢”, WORK 唔WORK? 又是否認同?

昨日出街,見我買野(其實是比佢的),佢又要扭計,夾硬 ...

駛錢觀,由父母做起。

印象深刻一次,係在反斗城見幾位靚媽推著購物車話(細路在附近):“大家睇下有咩買?”,留意,係“睇下有咩”。呢種WINDOW SHOPPING 式,好難教到應駛得駛。

我一般細路買野,一要大時大節,二要儲貼紙。

當然,理財係更復雜概念,包括如何給付零用錢,儲蓄及什麼條件下可使用零用錢(因為錢唔用,唔會體現價值)

幼稚園就教了……想要vs需要

parenting 101: Delayed gratification

retriever 發表於 18-11-4 13:56
駛錢觀,由父母做起。

印象深刻一次,係在反斗城見幾位靚媽推著購物車話(細路在附近):“大家睇下有咩 ...

錢唔用,唔會體現價值講得好好。其實我都有好多疑惑。我唔係好認同老公比咁多錢佢地買野。(每週20蚊,加部份利是錢。)因我細個無錢的,老公又無咩比錢我洗。不過老公話要小朋友學洗錢喎。

另外,我又覺得小朋友需要的用品是應大人買的。小朋友買想要的野,才會著緊d錢,咁先會體會錢的價值。

其實好多小朋友都唔要錢。因為佢地咩都有。或者,大人比好多錢佢,但係原來唔用得嘅,只能放入銀行。令小朋友對錢無感覺。

另外,成績好或行為好,或是儲印換貼紙,唔知大家點睇?我覺讀書和好行為好,口頭稱讚就夠。零用錢應純為了讓小朋友開心下。

Olympian 發表於 18-11-5 10:43
錢唔用,唔會體現價值講得好好。其實我都有好多疑惑。我唔係好認同老公比咁多錢佢地買野。(每週20蚊,加部 ...

我細個窮,我唔想阿女用窮人眼界去睇錢。我同意生活所需基本物質應由父母去供應,而零用錢應俾小朋友自由決定點用,咁佢先會明白金錢對佢嘅意義。

我覺得唔應該無條件俾零用錢(假設孩子已得到基本物質所需)。大人工作賺錢嘅動力就係有$去買心頭好,我覺得以零用錢作為好行為/學業嘅獎賞亦係俾incentives佢去努力和儲錢買想要嘅嘢。我細個都會為左賺稿費去投畫稿和文稿,參加比賽嬴書卷、努力考試拎獎學金,其實呢d都係錢嘅獎勵,但令人有好大動力向上。

我覺得做人有物慾係正常不過。冇慾望人生就冇動力。

Elenalan 發表於 18-11-5 11:13
我細個窮,我唔想阿女用窮人眼界去睇錢。我同意生活所需基本物質應由父母去供應,而零用錢應俾小朋友自由 ...
之前有個相似討論網友有不同意見:究竟做家務比0用$適唔適當。只要唔係比$先做,我覺得是ok的

MrBeast 發表於 18-11-5 12:32
之前有個相似討論網友有不同意見:究竟做家務比0用$適唔適當。只要唔係比$先做,我覺得是ok的 ...

最初鼓勵佢做家務我都會獎勵(因為幼稚園階段時,想鼓勵佢係有責任心、認真咁做,唔係玩玩下當體驗)。但現小學,佢已經會自動自覺分擔家務,所以會唔使刻意獎勵。反而現在多以學業成績、自律温習呢d來評核俾獎勵。

Elenalan 發表於 18-11-5 12:48
最初鼓勵佢做家務我都會獎勵(因為幼稚園階段時,想鼓勵佢係有責任心、認真咁做,唔係玩玩下當體驗)。但現 ...

我個e加都會主動幫手做些家務,辛苦的話我會買些好野食獎勵下,身邊有大花筒就一起討論下,我亦講明我責任是起居飲食,anything else r privilege.  so far so good.

MrBeast 發表於 18-11-5 12:32
之前有個相似討論網友有不同意見:究竟做家務比0用$適唔適當。只要唔係比$先做,我覺得是ok的 ...

我覺得一樣。

講個隨手拿來,好似唔啦更既例子。

早幾年有位大陸來的女士犯左官非。佢算係醒目,只係等法官判左佢無罪,佢就送禮俾法官,多謝佢英明。結果法官送交ICAC,女士最後判罪。

唔係化? 我無事前送禮求判無罪喎。答案係,事後送禮,都俾左人“合理期望”。。。

理财係要從小灌輸

禮物唔一定要买, 成績好都唔一定有獎勵

有必要(日常用品), 不必要(玩具/零食), 突然奇來的驚喜要自足

小學無零用錢(帶飯/配水), 中學还是帶飯/帶水,
就算比零用錢, 我比100, 都要佢先儲40

retriever 發表於 18-11-5 17:17
我覺得一樣。

講個隨手拿來,好似唔啦更既例子。
又或者咁。在公司做完野但未夠中放工,一個員工就問老闆仲有乜野做、幫手執頭執尾整理下d野,年尾公司業績好老闆比多d花紅那個員工,咁可能個員工個個性抵得諗唔怕蝕底,亦可能佢係為左年尾份紅,but it doesnt matter, 最重要係佢得到老闆賞識,之後還更加努力。
咁點解我又話唔可以有$先做家務呢?因為家務,本身是每個成員的責任,0用只是一個獎勵,but its still better than 乜都唔洗做都有0用