用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩簡介會後感
樓主: 穎子
go

協恩簡介會後感  

fatman69 發表於 18-10-28 16:52
最慘係年年2000人報名想做工具!

2000人當中可能有D係集郵性質, 集齊4大女校加SPCC offer之後慢慢揀

有D就試下水温或交50元報名費當練習面試!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我認識的協恩女仔都很謙卑,很鍾意這間女校。上年有聽過簡介會,雖然校長給人的感覺似乎並不謙卑,小女也沒有入到,但我依舊覺得它是一間很好的女校。

beagoodman 發表於 18-10-28 15:51
在EK,的而且確有人叫人放棄offer,
而自己其實等緊call.

果啲家長真系會認為有效?
夠資格一定讀到,旁門左道唔夠質素入top 學校,最後升級都有難道。

Cliokohonda 發表於 18-10-28 18:41
果啲家長真系會認為有效?
夠資格一定讀到,旁門左道唔夠質素入top 學校,最後升級都有難道。
...

總有人會被影響到,競爭對手少一個總比多一個好嘛!

cmchang0927 發表於 18-10-27 23:48

brotherhood呢樣係真既,仔今年入左中一,好suprised小 ...

請問學業催谷嗎?課外活動選擇多嗎?內向型是否適合呢?謝謝!

dearmm 發表於 18-10-29 08:28

學生要刻苦、謙卑是去年簡介会給我和女的印象,特別記得校長用竹來說出做人要謙卑的道理。

我和囡去年只去了HY,SPCS和DG 简介會,我們都很喜歡這學校。

我都有去聽簡介, 感覺好多SALES在, 學校好勁 !

不過小朋友玩完一輪, 我聽完一輪,
一問小朋友 : 有什麼玩, 是否喜歡學校 !
答 : 里到都無得跳舞既 !

又真係, 我見申請表, 要填考2項運動, 簡介書又寫什麼那裡校隊
但一D舞蹈都沒有提及

本來想舉手一問有關問題, 但爸爸已叫我走啦 !

不過有一樣真係好勁, 老師+校長有95人, 好欣賞 !

dearmm 發表於 18-10-29 08:28

我見阿仔冇咩功課, 偶然有D quiz, dict咁 比起我識的一些其他學校的朋友就不算催谷,但比大女的學校又多少少咁, 我諗算中間吧
課外活動多的.
一間學校這麼多人, 各式各樣也有, 外向內向的也一定有, 不用擔心. 不過男校咁多仔仔一起玩, 氣氛一定active d

本身阿女運已無嘢可填,去完簡會才知學校不是太著重舞隊

那阿女僅有的民舞獎擺出portfolio無咩作用

綜上所述,是否阿女,普通小學,保持級5,有時級1,但整張成績表全A,單單體育是B,就無機會入讀了,是嗎?
$36000一年,即每月$3000, 還有其他使費嗎? 真正的普通家庭。必須考慮費用問題。

可能入SPCC或DGS呢.....!!

kittyBB2018 發表於 18-10-29 11:38
綜上所述,是否阿女,普通小學,保持級5,有時級1,但整張成績表全A,單單體育是B,就無機會入讀了,是嗎? ...

唔係啊,學校都收學術強嘅同學㗎。
小女都有朋友係來自保良局小學,因為分班試表現出色獲獎學金,入讀後語文出色獲推薦參加兩文三語比賽,呢位同學得六級鋼琴,體育不出色,視藝都唔突出。喺協中,無論喺邊方面有能力嘅人都有自己位置,小女都係升上嚟先至確定自己能力在數理同地理。令千金學術能力好,請放心報考。

IYY    發表於 18-10-29 12:12

sinbb 發表於 18-10-29 11:20
本身阿女運動已無嘢可填,去完簡介會才知學校不是太著重民族舞隊那阿女僅有的民族舞獎擺出portfolio無咩作 ...
只是收多了運動精英, 不是只運動員成績好, 面試好, 一樣會收

kittyBB2018 發表於 18-10-29 11:38
綜上所述,是否阿女,普通小學,保持級5,有時級1,但整張成績表全A,單單體育是B,就無機會入讀了,是嗎? ...

只要唔係入樂團或校隊,並無其他使費,每年學校有個人成長體驗週,同學會去訓練營,義教,工作體驗或交流,費用全免。

其實不用誇大了收多了運動精英的意思. F.1 有180位, 給運動員的位總不會多於給成績佳的位. 所以都係一句: 成績好, 面試好, 一樣會收

YolandaTam 發表於 18-10-28 01:51
回覆 Png 的帖子

UM...  Sukitelford 網友位千金係已扣門入同區名女津嘅協小舊生.

你好, 得知你女女正讀協恩, 請問可否請教一些事? 唔知你女女清唔清楚?
請問入協中的是否都大部份是小學的級一或級二? 是否地區一線津小的級10就應該沒有太大機會吧?
請問大部份同學的英文水平是否也超班? 若果英文不是native, 在協恩是否會很吃力?
運動, 是否要MVP才可以參加呢, 若只是校隊是否就不需要浪費時間去參考運動選拔賽呢?同樣, 只是玩樂器, 是否必需要8級或演湊級才需要參加音樂選拔賽呢?

這些問題那天簡介會完全沒有人問過, 大家都好宏觀問學校的發展, 學校的教育方向... 好想有經驗的家長分享下, 先謝謝你.

想問如果tick左技能測試, 是不是只係選人去做測試????

剛好個日撞正其他校interview

vestzs 發表於 18-10-29 12:10
想問如果tick左技能測試, 是不是只係選人去做測試????

剛好個日撞正其他校interview ...
簡介有答, 申請表上寫清楚, 他們會"盡量"安排其他時間 !

YolandaTam 發表於 18-10-29 12:04
只要唔係入樂團或校隊,並無其他使費,每年學校有個人成長體驗週,同學會去訓練營,義教,工作體驗或交流 ...

囡囡參加的校隊只是百幾元一個月,樂團唔記得要不要錢,就算要應該唔貴,唔紀得有簽過貴的支票

tester5 發表於 18-10-29 12:09
你好, 得知你女女正讀協恩, 請問可否請教一些事? 唔知你女女清唔清楚?
請問入協中的是否都大部份是小學的 ...

大家交流,唔駛客氣
1) 小女有同學來自普通小學,仲唔止一兩個,唔清楚同學小學時成績,但應該唔係級一,二
2)英文超班嘅同學係有,差嘅都一樣有,不過課程真係深
3)校隊選拔,人人可報,中一二非運動校隊同學必須參加運動訓練班,表現出色會被推薦入校隊,小女有幾個朋友小學無參加運動校隊,中學入咗劍擊,曲棍球等隊
4)好似無規定必須達某級數才可加入樂團,只要通過 audition 即可,尤其中樂團,長期缺人。

tester5    發表於 18-10-29 14:18