用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW  

IloveJJ 發表於 18-10-29 21:52
SPC點解好過SJC呢?

不過純粹以DSE成績,SPC有過頭的趨勢,但SJC津校冇100%自主收生,增值效益好似高好多!

我冩咗喎-----"個人喜歡".

sukitelfold 發表於 18-10-30 08:17
不過純粹以DSE成績,SPC有過頭的趨勢,但SJC津校冇100%自主收生,增值效益好似高好多!
...

聖若瑟既死穴 ---- 中文, 由Pre-S1成績已知, 聖若瑟學生既中文係偏低

近年如果有留心去睇, 其實會發現聖若瑟慢慢出現了另一問題: 主科強 (尤其英數), 選修科偏弱

Phy Chem Bio 呢3科男仔傳統強科, 不少B1A/B中學, 呢3科既4+都可維持75%以上, 但聖若瑟呢3科除Phy較好一點, Chem Bio 都開始差咗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-10-30 09:40
係噃,睇漏咗。
咁可以分享下點解你喜歡SPC多過SJC嗎?
鍾意聖保羅三個字,鍾意個校徽,校呔,校服顔色,更加鍾意對住HKU.對得多有感情.

lindalowailing    發表於 18-10-30 14:20
IYY    發表於 18-10-30 11:49
bb623623    發表於 18-10-30 09:52

我非旧生,我兒也非SPC學生.

IloveJJ 發表於 18-10-30 09:53
咁你講呢啲的確都係好野!  
咁聖約瑟又有無唔好呢?
冇唔好喎,我都鍾意,樓主咁多間,我個人喜好排第三啫.

hkpapa852 發表於 18-10-30 09:47
聖若瑟既死穴 ---- 中文, 由Pre-S1成績已知, 聖若瑟學生既中文係偏低

近年如果有留心去睇, 其實會發現聖 ...
知道SJC數學强,所以Phy强不奇怪,老實講,我定義SJC係一綫第二梯隊與SPC同類.(個人定義)

IloveJJ 發表於 18-10-30 09:54
咁係咩原因呢?
你有點睇SJC vs SPC呢?

SJC中文弱既原因, 或者或少係因為小學部太注重英文, 結果中文偏弱.

SJC Pre-S1既中文科平均成績, 曾試過低於全港平均你就知幾可怕

至於點解選修科成績差咗, 我諗要問相關家長

如果係我, 首先考慮錢

如果錢唔係問題, 我會咁排:

SPC/DBS >  SJC > YW

SPC/DBS 較為優先, 主因係佢地高中有開辦國際課程, 日後有機會多個選擇

SPC大部份學生較專注讀書, DBS會有一定比例體藝強但學術較遜既學生, 會否影響學習氣氛呢? 我不知道了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

選GCE棄IB 「傳統名校」聖保羅書院校長親述原由

GCE IAL, No IB. As I know.

IloveJJ 發表於 18-10-30 10:10
謝謝你。

首先考慮錢,即是揀SJC了,對吧?
SPC係開GCE-AL, 係英國試, 入英國大學會更方便.

考試方式和要求其實更適合華人呢類"應試機器", 而且成本低過IBDP好多

目前有開辦IBDP既直資中學, 可修讀既科目主要集中係大路既理科, 其實唔啱妳.

不過讀 IBDP 有個好處, 因為每科有至少30%既分數, 係由學校俾 (個別科目, 如VA, 學校分數佔50%). 只要學校夠出名, IBO唔會對學校評分有質疑.

IloveJJ 發表於 18-10-30 10:10
謝謝你。

首先考慮錢,即是揀SJC了,對吧?
以課程計,AL 可能仲好過IB, 而且IB 學費好難平比你,但AL 就唔同,可以同DSE課程一樣收費。

借位問下,有邊幾間學校有AL讀,同埋AL和DSE係咪可以一齊報考埋~

bbforever 發表於 18-10-30 10:58
借位問下,有邊幾間學校有AL讀,同埋AL和DSE係咪可以一齊報考埋~
有開GCE-AL既中學, 目前肯定既有以下學校:

羅定邦
港青基信
王錦輝
SPCS
SPC

基本上可以一齊考 (如自修GCE-AL)

但你係同一年度, 只能以DSE去報JUPAS或GCE-AL去報Non-JUPAS, 不能同時報兩邊

當然, 你如果以DSE報本地大學, GCE-AL報海大學就不受限制