用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW  

IloveJJ 發表於 18-10-29 13:37
咩叫只計best 5/6,唔計中文,都夠分入八大?即係點計?
其實除咗神科要求較高, 或CUHK較多科指定係4C+2X/3X既要求外, 8大基本上既要求都係:

1. 學生DSE成績首先要附合3322呢個要求
2. 之後再選5/6科成績最佳既科目去計算

即係中文只要達3, 令小朋附合3322就夠 (除非你想選個D科對中文科有要求), 再係英, 數, 3選修科同LS上爭取好成績就得 (如果呢6科都達4, 入8大非神科應該唔係太難)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wccfgoldcard 發表於 18-10-29 09:49
感覺真係好可惜, 大概 17-30 年前, 皇仁 / 港華 / 九華 / 英皇 都係 香港頂尖的中學 ( 以學術會考成績計 ), ...
I don't think KC and WYK DSE results are worse than YWC.

In fact, 4+ for 4 core subjects of KC and WYK are around 65% in recent years which is a very decent result.

呢5間學校,好似分幾個级別喎,拉咗DBS响度!!真係呢.....

hkpapa852 發表於 18-10-29 12:45
英華至少到2017年, 仲未超越到英皇.

SPC個別科目應已超越英皇

三間學校只有SPC有較高透間度,我諗邊個都不能好肯定邊間考得好啲。

但有樣可以幾肯定,就係三間學生都應該考得比港華好。

大約是2000年左右朋友個仔升中, 佢話個仔成績不是太標青唔敢揀WYHK所以揀SJC, 真係十年人事

早一兩年呢度好多人仲爭拗九華係"扁值工廠".
估唔到咁快港華就"後來居上".

回覆 papapabababa81 的帖子

KC publishes its detailed DSE results in the school profile every year: -

http://www.kings.edu.hk/current-document

回覆 KikiDaddy 的帖子

KC考得好麻麻,不復當年之勇了

long long time ago, 英皇冠絶西區,SPC都係二亞哥。而家慘不忍睹

ilyrd 發表於 18-10-29 19:17
long long time ago, 英皇冠絶西區,SPC都係二亞哥。而家慘不忍睹

以前CY年代應該係最勁,勁過QC(唔講政治)

KikiDaddy 發表於 18-10-29 18:59
回覆 papapabababa81 的帖子

KC publishes its detailed DSE results in the school profile every year:  ...

2016-17 profile中四主科4+粗略看,平均都有65%~66%
其實也算不錯了!

希望沒有看錯

回覆 sunflower2000 的帖子

Yes, because KC was top Band 1A in 70s and 80s.

樓主呢幾間,响今時講,我會先揀DBS(當然假設人地都揀你啦),然後SPC, 然後SJC, 然後其他唔想揀。個人喜歡。

非常敬佩葉前副校長,港華管理層無藥可救!

From News in 2014:

【本報訊】香港華仁書院前副校長葉金豪前天起絕食21天,爭取香港華仁書院檢討校政。今年46歲的他表示,兩年前也曾因校政問題而絕食,七天後獲校監接見,商討問題,但兩年來成效不佳,故再度絕食。港華指校長蘇英麟上周曾和葉會面,但未達共識,校方不認同他的指控,惟尊重他的表達方式。

促校方解釋為何學生退步

葉金豪由周日(12日)起,在通往香港華仁書院的行人天橋上絕食,計劃絕食21天到2月2日。已離開港華的葉金豪,本身是「港華」校友,他在個人網誌提出三大要求,包括要求港華澄清,該校畢業生升大學比例,他指前校長譚兆炳曾對報章表示,其畢業生約99%升大學率,但葉質疑其說法真確性。
葉金豪取得的內部資料反映,2012年文憑試畢業生有50.2%人升讀資助大學學位,比他們中一入學時所估計的升大學率82%為低,他認為學生畢業時比入學時表現差,學校理應提供合理解釋為何學生退步。在2009至12年,四年內港華合共有三名老師死亡,他要求校方正視問題。

73662710 發表於 18-10-29 20:30
非常敬佩葉前副校長,港華管理層無藥可救!

From News in 2014:

我上年在港華入學講座聽完校長發言後就決定唔會考慮此校,因我真係未聽過有一個校長演講係咁差架!聽咗成朝我都唔知佢想表達啲乜

Queenielam88 發表於 18-10-29 20:55
我上年在港華入學講座聽完校長發言後就決定唔會考慮此校,因我真係未聽過有一個校長演講係咁差架!聽咗成朝 ...
其實他也有困難,今時今日的港華真是無吔好吹。
自行報了華小,就算收都可能不注冊了。沒有了一間top 的港華,華小只是一間普通津校。
Vicious cycle 慢慢形成⋯

回覆 73662710 的帖子

灣仔區同中西區,男仔真係無咩選擇