用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW   [複製鏈接]

yuenkw 發表於 18-10-27 21:07

九華公開試成績改善中,港華相反,仲打算靠轉直救亡不過政 ...
轉唔到直資,硬食小學部學生,係原因之一,所以真係需要時間改善。

b3410 發表於 18-10-27 22:14
請問如果SPC收,還等不等St jo ?
如果係我,我會等

王家爸爸 發表於 18-10-29 08:23
如果係我,我會等
Of course!

KikiDaddy 發表於 18-10-27 22:59
回覆 ok3 的帖子

WYHK's problem may be caused by: -
個人認為, 港華最大既問題, 係忽視了本身既教學問題.

可能頭幾屆既DSE成績尚算可以 (整體4+有6X%), 令佢地忽略了自己既問題, 多年前港華同九華各自籌咗一億, 九華用咗去提升教學水平, 港華攞去提升校舍設施.

結果九華由1C(甚至可能2A)水平, 返回1B水平, 近3年已站穏1B之列

港華呢? 由2014年時, 整體4+有66.4%, 整體5+有~34%, 下跌到上年最佳5科均取得4+只有~42%, 最佳5科均取得5+只有~13%, 中文科達3率, 更連60%都無. (最佳5科4+既比例, 應較整體4+比例高)

港華唔正視本身問題, 只會繼續沉淪

KikiDaddy    發表於 18-10-29 19:06
Felix223    發表於 18-10-29 12:52
王家爸爸    發表於 18-10-29 09:16
2jkidsfather    發表於 18-10-29 09:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-29 09:02
個人認為, 港華最大既問題, 係忽視了本身既教學問題.

可能頭幾屆既DSE成績尚算可以 (整體4+有6X%), 令佢地 ...
有道理,不過港華既校舍設施真係比較差,攞錢去提升都有一定既需要。

感覺真係好可惜, 大概 17-30 年前, 皇仁 / 港華 / 九華 / 英皇 都係 香港頂尖的中學 ( 以學術會考成績計 ), 宜家除了皇仁, 其它 都比 st joseph / SPC / 英華 過左頭, 仲要差咁遠.

港華完全唔檢討點解華小優秀學生用腳投票跳船。

73662710 發表於 18-10-29 10:29
港華完全唔檢討點解華小優秀學生用腳投票跳船。

轉船取向係有傳染力,一旦感染左係唔易扭轉,亦須要時間去復完。直屬小學出現升中轉船既情況係普遍出現,只係嚴重與否,1A情況可能好D,1C情況又會嚴重D~~~

其實在2016年 ,  陳白沙都做到了最佳5科 4+   45%
生物   86.7%
歷史   45.5%
化學    45%
會計   26.3%
經濟  22.7%

華仁2016最佳才5科 42%. ............

Jovywong824 發表於 18-10-29 12:03
其實在2016年 ,  陳白沙都做到了最佳5科 4+   45%
生物   86.7%
歷史   45.5%

唔係啩?陳白沙band 3架喎,咁華仁咪band 3都不如?

Jovywong824 發表於 18-10-29 12:03
生物   86.7%
歷史   45.5%

計算方式不同呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-10-29 12:29
英皇有被英華,SPC過頭了嗎?可有甚麼資料呢?

英華至少到2017年, 仲未超越到英皇.

SPC個別科目應已超越英皇

聽聞皇會有D簡介資料俾區內小學, 妳收到未? 份資料好似有上年既DSE成績.

收到的話不如Post上嚟

Ktfk    發表於 18-10-29 21:24
Ktfk    發表於 18-10-29 21:24

回覆 hkpapa852 的帖子

英華至少到2017年, 仲未超越到英皇.

IloveJJ 發表於 18-10-29 13:17
有嗎?我無收到。不過SPC不公佈全部科目成績,其實好難比較喎!
SPC有公佈個大路5-7科既成績, 差不多全線好過KC

不過,中文科近幾年 SPC 皆不公開成績,令人懷擬。

manmonster 發表於 18-10-29 13:27

不過,中文科近幾年 SPC 皆不公開成績,令人懷擬。
SPC無公佈中文成績, 相信中文4+都係麻麻.

不過佢近年都有公佈3322率, 証明起碼中文達3既比例都keep住至少7X-8X%

如果只係計Best 5/6, 唔計中文(甚至連LS都唔計), 基本上其它幾科既4+成績都夠入8大有餘

IloveJJ 發表於 18-10-29 13:30
無我想要嗰啲,好似無中文
妳要求個D科目, 大部份男校成績都唔會特別好

‹ 上一主題|下一主題