用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW   [複製鏈接]

bobbob 發表於 19-9-26 14:07
雖然話有剩位會撥作非保留位,但無講邊區嘅非保留位,理論上落入灣仔正路啲,因為華仁不嬲無位俾東區
...

我理解都係,等於高記位用唔晒係俾中西區~~~

hkpapa852 發表於 19-9-26 13:02
自從幾年前我同多位網友多次向EDB查詢如果直屬/聯繫位用唔晒既時學位會點安排, EDB已經係SSPA份FAQ講明點 ...
你不如去問下教局,早排曾經以神奇 formula 去計直屬位如何分配在兩區。 不過事已解決,79個位以一區計算俾番哂華小生用。所以呢幾年 (即係未改學網前已入讀),不受影響。如果有直屬位剩,都應該歸灣仔網。
咁至於有無直屬位剩,近年都用得哂。今年如何,就唔知了。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-9-26 14:34
係囉,都無非保留位俾東區,除咗華小,邊有學校可以填響乙部?

bobbob 發表於 19-9-26 14:58

用華小去睇,本區係東區。由港華去睇,本區係灣仔~~~

bobbob 發表於 19-9-26 14:07
雖然話有剩位會撥作非保留位,但無講邊區嘅非保留位,理論上落入灣仔正路啲,因為華仁不嬲無位俾東區
...

直屬位跟小學所屬既中學網, 所以直屬位有餘額只會留係小學所屬既中學網

呢點係EDB確認, 正如聖羅撒既直屬位年年有剩, 都只會益咗九龍城區既小學生

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-9-26 14:34
你既理解係錯咗

RC直屬位用唔晒, 會變咗灣仔區他區非保留位

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob 發表於 19-9-26 14:58
當直屬位轉咗過東區, 通常會連帶多2-3個非保留位 (所以灣仔網港華非保留位會比現在更少)

hkpapa852 發表於 19-9-26 15:13
你既理解係錯咗

咁又奇怪,如bobbob所言,(除非今年有變),港華無分他區位俾東區,東區生又如何可以乙部放港華為當中一個選擇?~~~

雲牛 發表於 19-9-26 14:45
你不如去問下教局,早排曾經以神奇 formula 去計直屬位如何分配在兩區。 不過事已解決,79個位以一區計算 ...
始乎大家唔係好理解直屬/聯繫位既安排

我今朝俾大家睇個段FAQ都有講, 係跟小學.

所以如果學生升中唔跟小學網, 等於自動放棄用直屬位/聯繫位

華小轉咗東區, 所有直屬位自然會過咗去東區, 唔存在直屬位會係多區分配 (除非仲有另一間直屬小學係另一區)

可以多區分配既, 只有非保留位.

唯一不同既係, 華小係上年(定前年)至未來幾年(唔記得係4年定5年)既畢業生, 可自行決定留用灣仔網升中或用東區網升中而唔需要交轉住址証明. (係咪因為呢個情況而要求分區安排直屬位呢?)

hkpapa852 發表於 19-9-26 15:14
當直屬位轉咗過東區, 通常會連帶多2-3個非保留位 (所以灣仔網港華非保留位會比現在更少)

雪上加霜添~~~

mcl203 發表於 19-9-26 15:19
咁又奇怪,如bobbob所言,(除非今年有變),港華無分他區位俾東區,東區生又如何可以乙部放港華為當中一 ...
小學網屬於東區, 唔代表中學網係東區

正如愉景灣間小學係屬於中西區中學網一樣

而且所有因校舍搬遷既小學, 升中係有過渡期安排, 唔能夠百份百沿用正常方式去理解 (如學生可係兩個中學網中自選一個升中)

hkpapa852 發表於 19-9-26 15:20
始乎大家唔係好理解直屬/聯繫位既安排

我今朝俾大家睇個段FAQ都有講, 係跟小學.

你啱的,不過今年至明年至明明年(唔記得有無計錯),非保留位都應該歸灣仔網。 
但由於教局都幾蠱惑,所以我話灣仔網及東區網的小學,最好問真 d 教局。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-9-26 15:14
咁要睇下出年東區份『中學一覽表』有無港華嘅非保留位啦

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-9-26 15:22
雪上加霜添~~~
係填得無咁大安指意啫,邊有雪呀?

港華DSE今年有冇上番D?

bobbob 發表於 19-9-26 17:18
係填得無咁大安指意啫,邊有雪呀?

我指灣仔男仔已經少左間華小,升中仲要無雞執,仲要少左幾個街位,雪上加霜啫~~~

雲牛 發表於 19-9-26 15:27
你啱的,不過今年至明年至明明年(唔記得有無計錯),非保留位都應該歸灣仔網。 
但由於教局都幾蠱惑,所以 ...
其實華小係至少一年前已有同校內家長講,未來幾年畢業生可自行選擇用東區或灣仔網升中。呢點係會影響兩區學生大抽獎既機會。
除此以外,對其他東區小學既影響就只係睇下有冇直屬位可以執雞。

hkpapa852 發表於 19-9-26 19:09
其實華小係至少一年前已有同校內家長講,未來幾年畢業生可自行選擇用東區或灣仔網升中。呢點係會影響兩區學 ...

呢兩三年的華小生係可以揀東區網定灣仔網。而你也啱,華小揀東區網升中,係會影響灣仔/東區的大抽獎。教局會不會加/減番一些灣仔/東區中學位,就不得而知,不過剛剛七月的大抽獎,就好似冇改學位數目。加上來年提早公佈自行結果,更增微妙因素。
但當用直屬位時,就會當哂灣仔網去排直屬位。你去問下你相熟的家長,或去教局查詢下。所以如果有位剩如何落戶,咁由於直屬位以單一灣仔網分配,咁有剩的位也應該去番灣仔網,我估。但係咪咁,教局冇提。

再講多次,呢個安排只適用呢兩或三年的華小。

hkpapa852 發表於 19-9-26 15:13
你既理解係錯咗
另外,請教下,教局係咁寫:非保留學額是指預計可公開分配予本學校網學生的學額。
直屬/聯繫學額是指預留給該中學的直屬/聯繫小學的學額。所有剩餘的直屬/聯繫學額(如有),將自動撥作非保留學額,供本學校網公開分配之用。家長可直接向學校查詢去年所用直屬/聯繫學額

咁高小用唔盡直屬位,非保留位應該供中西區用?

雲牛 發表於 19-9-26 23:38
另外,請教下,教局係咁寫:非保留學額是指預計可公開分配予本學校網學生的學額。
直屬/聯繫學額是指預留 ...
#506已解釋咗
多年前前輩憫父已講過呢點,我亦曾向EDB查証。有疑問可再去EDB問。
‹ 上一主題|下一主題