用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW   [複製鏈接]

yuenkw 發表於 18-11-6 20:06
小兒今年同lx個小學同學一齊升讀SJC,目測大部份同學仔係讀書叻而己,鐘意打波都有但唔覺強到特異功能程度 ...
請問上一年大概收咗幾多外校生?
st jo近年有冇措施改善中文科成績?

hkpapa852 發表於 18-10-29 13:33
SPC無公佈中文成績, 相信中文4+都係麻麻.

不過佢近年都有公佈3322率, 証明起碼中文達3既比例都keep住至少7 ...

睇4+? 唔係5+咩?

咩成績係入8大有餘?

如果入5大又係咩成績?

papapabababa81 發表於 18-10-29 17:28
三間學校只有SPC有較高透間度,我諗邊個都不能好肯定邊間考得好啲。

但有樣可以幾肯定,就係三間學生都應 ...

SPC 有透明度? 唔係掛,應該聖祖透明D,年年出個英雄榜,有名有姓,寫埋邊班添。

王家爸爸    發表於 18-11-7 10:22

hkpapa852 發表於 18-10-30 09:47
聖若瑟既死穴 ---- 中文, 由Pre-S1成績已知, 聖若瑟學生既中文係偏低

近年如果有留心去睇, 其實會發現聖 ...

其實CHEM BIO,對唔少男校男生來講,係背書野,甚至睇唔起,數叻就自覺腦筋醒。

王家爸爸    發表於 18-11-7 10:23

hkpapa852 發表於 18-10-30 11:06
有開GCE-AL既中學, 目前肯定既有以下學校:

TOO BAD, 多年前係出公開試成績先報大學(港大除外),係可以用GCE AL 報其他院校,睇著食。

考完HKAL直接考GCE AL,唔駛咩課程,基本上,GCE AL 起碼昇兩個GRADE(當然英文除外)

mimiho20002000 發表於 18-10-30 12:11
文言文在初中學,讓學生有一定認識,但一定要 complusory DSE 考。我的年代 AL Science 考 Phy Chem Bio ...

根本考大學,中文當主科計總分就係政治決定。

中文要求合格無可厚非,但大學係講開放,講自由,講國際化,英文係主要學術語言。

港英年代考大學英文都唔駛計分,只有最低要求。

ftmhappy 發表於 18-10-30 12:24

易啲喺例如science 超強,可讀專科D

應該唔係深淺問題,係考題設計。

華人考試係考你唔識咩野,西人考試係考你識咩嘢,直接好多。

NeoMom 發表於 18-10-30 16:22
最離奇係文言文, 讀餐糟又冇用, 出來做野試下寫下文言文, 分分鐘比老闆炒
...

我覺得讀文言文,詩詞係好架。

只係一直以來,中文考試方式唔OK,而家無論中小學考試,都抄埋大陸果套。

yuenkw 發表於 18-10-30 13:11
SJC 開學前的家長 orientation ,中文課老師已經建議中一新生將 DSE 中文科十幾篇範文有時間就 study下, ...

佢咁講,即係叫D 呀媽發功姐。

中一仔,邊有咁勤力呀,踢下波好過啦。

b3410 發表於 18-11-7 07:31
請問上一年大概收咗幾多外校生?
st jo近年有冇措施改善中文科成績?

S1 學位180個,其中自行位有54個; 中文科的改善措施一定有,我見中文科的學會再有細分(文言文、寫作等),名額有限學生要抽入到,但成效仍需時觀察。

retriever 發表於 18-11-7 08:16
佢咁講,即係叫D 呀媽發功姐。

中一仔,邊有咁勤力呀,踢下波好過啦。

呢D範文將來唔會改啩?如果10年不變的話,依家就開始攻讀
DG近年中文科進步,聽聞就因為有咗範文。男校借鑑一下

b3410 發表於 18-11-7 08:33
呢D範文將來唔會改啩?如果10年不變的話,依家就開始攻讀

其實SJC主要生源係來自小學部,中學部中文問題亦係由小學部學生衍生。如果唔係小學部做嘢,其實幫唔到好多。

王家爸爸    發表於 18-11-7 10:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yuenkw 發表於 18-11-7 08:24
S1 學位180個,其中自行位有54個; 中文科的改善措施一定有,我見中文科的學會再有細分(文言文、寫作等), ...
謝謝!54個位,有冇部分附小同學?大致中一有幾多外校生呢?(應該都好難分,因為還有扣門

hkpapa852 發表於 18-11-7 08:36
其實SJC主要生源係來自小學部,中學部中文問題亦係由小學部學生衍生。如果唔係小學部做嘢,其實幫唔到好多 ...
都係,小學無論中英文,打底打的唔好,中學都有些困難。

retriever 發表於 18-11-7 07:49
其實CHEM BIO,對唔少男校男生來講,係背書野,甚至睇唔起,數叻就自覺腦筋醒。
...

應該唔會睇唔起,呢兩科係入medicine 嘅最有用科目呀

retriever 發表於 18-11-7 07:49
...

如果係香港想入醫科,再無興趣都要讀Chem,Bio都可以唔揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chelsea_ying 發表於 18-10-27 00:12
想請教下大家點睇華仁?

compare St. Jo College, SPC, DBS, YW

呢個可能係真正用家!!!

一句到尾:DB仔定華仁仔?

http://chilliv.blogspot.com/2015/11/db.html?m=1

magiccandy 發表於 18-11-7 09:01
應該唔會睇唔起,呢兩科係入medicine 嘅最有用科目呀

想入MEDIC 好多都係呀媽,唔係D 仔啦。

據報,HKU MEDIC ADMISSION SEMINAR,家長多過年輕人,我知道有D 大媽組團去添。

王家爸爸    發表於 18-11-7 10:28

hkpapa852 發表於 18-11-7 09:32
如果係香港想入醫科,再無興趣都要讀Chem,Bio都可以唔揀

CHEM 係一定要既。

男仔數好係好著數,就如以前讀文科英文好。

數好,物理好。

以前AL 時間代,D 野深分數線低,化學科一般有一兩大題係計數,數好已經有底分。

chelsea_ying 發表於 18-10-27 00:12
想請教下大家點睇華仁?

compare St. Jo College, SPC, DBS, YW

呢幾間我最鍾意華記。
‹ 上一主題|下一主題