用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW   [複製鏈接]

yuenkw 發表於 18-10-30 13:11
SJC 開學前的家長 orientation ,中文課老師已經建議中一新生將 DSE 中文科十幾篇範文有時間就 study下, ...
咁快?! d 小學雞剛上中學可以睇得通、睇得明 DSE 範文?

artroboy 發表於 18-10-30 13:38
咁快?! d 小學雞剛上中學可以睇得通、睇得明 DSE 範文?

同意<一般小學生>應該唔明!

DSE想勁,咪就係操囉.....1234, 2234, 3234, 4234.......書局大把範文詳解,你要睇幾多本!!...

yuenkw 發表於 18-10-30 13:47
同意應該唔明!
如果讀書係要咁,真係好悲哀。拔苗助長只會㓕掉學習動力,循循善誘才可引導自學動機。

artroboy 發表於 18-10-30 13:55
如果讀書係要咁,真係好悲哀。拔苗助長只會㓕掉學習動力,循循善誘才可引導自學動機。  ...
請問香港地有邊間學校會《循循善誘、引導自學動機》,不如公開比大家知道。

yuenkw 發表於 18-10-30 15:12
請問香港地有邊間學校會《循循善誘、引導自學動機》,不如公開比大家知道。 ...
至少唔多中一叫定讀DSE 範文。一個正常過正常既教育理念觀點,係你眼中覺得係異類,都真係幾令人驚訝⋯⋯。

yuenkw 發表於 18-10-30 15:12
請問香港地有邊間學校會《循循善誘、引導自學動機》,不如公開比大家知道。 ...
如果你所謂既「一般小學生」唔明正常,「不是一般小學生就明亦正常」,原來中文DSE 係咁不堪一擊,教育局情何以堪。

ilyrd 發表於 18-10-30 13:48
DSE想勁,咪就係操囉.....1234, 2234, 3234, 4234.......書局大把範文詳解,你要睇幾多本!!... ...
出來社會、上到大學⋯⋯繼續操完再操,請問邊度有社會工種擇星範文可買?

artroboy 發表於 18-10-30 15:26
出來社會、上到大學⋯⋯繼續操完再操,請問邊度有社會工種擇星範文可買? ...
老實講, 我由細個讀中學時, 都已覺中文好無用. 就算係公開試中, 中文攞滿分, 對出嚟社會工作有咩幫助呢?

咪可能出咗個連一句 "小喇叭" 都唔知點解既高分低能文化人囉!

讀咁多名家作品為乜? 為咗提高文化修養? 豐富中國文化? 坦白講, 好既嘢唔係咁去sell, 唔好既嘢, 點sell都死.

以實用角度, 其實根本唔需要NSS/DSE, 亦唔需要IBDP, GCE-AL 呢種只需考選修科既 Exam 就夠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-30 15:57
老實講, 我由細個讀中學時, 都已覺中文好無用. 就算係公開試中, 中文攞滿分, 對出嚟社會工作有咩幫助呢?

...

人生除咗數字還需要很多調劑身心既野既,另外,你當金庸、亦舒、衞斯理死架⋯,仲有林夕、y文⋯
微好好

hkpapa852 發表於 18-10-30 15:57

...
中文係真係有一定既需要架⋯通商寬 _。

最離奇係文言文, 讀餐糟又冇用, 出來做野試下寫下文言文, 分分鐘比老闆炒

NeoMom 發表於 18-10-30 16:22
最離奇係文言文, 讀餐糟又冇用, 出來做野試下寫下文言文, 分分鐘比老闆炒
...
因為你是中國人,鬼佬都要讀英詩一樣。

NeoMom 發表於 18-10-30 16:22
...
我唔介意細路識文言文,有時文言背後也很有意思,最重要係唔應該用來計分入大學,特別係我唔會讀中文系。呢個就係DSE失敗嘅地方,正如我們當年HKAL入大學,計分都只係計三科,英文達某個水平就可以了。現在反而要計埋中文、英文、通識,再唔改香港係香港嘅損失。

vincenthocs    發表於 18-11-7 13:34
Felix223    發表於 18-10-30 16:35
artroboy    發表於 18-10-30 16:31

artroboy 發表於 18-10-30 16:22
中文係真係有一定既需要架⋯通商寬 _。
嘩, 你好似影射緊最高領導人, 小心強力部門嚟搵你

中文科, 如果只求實用, 學識實用文寫作就可以.

當然, 如果中文根底唔好, 就好易被"文字偽術"所騙

不過呢, 香港人教既中文實用文, 格式應該已經outdate了, 因為呢套其實係按照民國年代既方式嚟教, 即係國民黨既出品, 基本上, 同共產黨既文件格式要求, 已經係兩個世界......

凈係標點符號, 已經有唔少唔同既地方了.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-30 16:31
嘩, 你好似影射緊最高領導人, 小心強力部門嚟搵你

中文科, 如果只求實用, 學識實用文寫作就可以.
我自己中文水平低,第一次聽呢句四字詞語啫。

真係無留意香港係跟國民黨實用文格式,即係香港依家既語文寫作格式跟台灣,閲讀既作品跟大陸⋯咁依家咪好怪?又台又中⋯

artroboy 發表於 18-10-30 17:14
我自己中文水平低,第一次聽呢句四字詞語啫。

真係無留意香港係跟國民黨實用文格式,即係香港依 ...

香港無論中文實用文既格式定係標點符號, 都係用緊中華民國年代既標準...... 以今時今日嚟講, 可以話係政治不正確 

想瞭解吓有咩分別 (至少標點符號方面), 去呢度睇吓:

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%A0%87%E7%82%B9%E7%AC%A6%E5%8F%B7

最簡單一個分別, 香港人常用既引號「」,係國內其實係唔會點用,佢地反而係用類似英文既“”(不過相信連不少所謂愛國人仕同左膠都唔識)

artroboy    發表於 18-10-30 17:23

hkpapa852 發表於 18-10-30 17:19
香港無論中文實用文既格式定係標點符號, 都係用緊中華民國年代既標準...... 以今時今日嚟講, 可以話係政治 ...
Don't speak it out ma......

当要自己写讲稿,做公开演讲时,就会发现中文好的好处。
组织结构,词句运用,其实就是作文的能力,加上言辞和身体语言的表达,及临场发挥。我自己觉得,若是中文底子强,就会做得更好。
当然,如果是英文演讲,英文好是同一道理。

王家爸爸 發表於 18-10-29 09:17
有道理,不過港華既校舍設施真係比較差,攞錢去提升都有一定既需要。

我想問下幾位專家,你地又點比較港華同筲官,因為筲官近年成績都下跌!
‹ 上一主題|下一主題