用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

版主溫馨提示:

文責自負,會員所有留言,不代表教育王國立場。

會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。

wy_insider 發表於 19-2-11 18:50
好了點。但如計入收生差距(此點在任何程況下,學校也不會提及),仍低於全港平均水平。 ...
講真,我估港華實際收到既學生可能比坊間估計既要差,過去幾年識得既 band 2 仔,都入到;所以我估學校既增值未必係想像中咁差。

王家爸爸 發表於 19-2-12 18:54
講真,我估港華實際收到既學生可能比坊間估計既要差,過去幾年識得既 band 2 仔,都入到;所以我估學校既增 ...

請問你是否指大抽獎那部分?

feiji 發表於 19-9-25 00:25

對自行、大抽獎既甲同乙部都有影響。

feiji 發表於 19-9-25 00:25
唔知真定假 朋友嘅朋友 灣仔區band2 學生今年 大抽獎 入咗tsk開心到飛起 前年 我仔 有個同學 band 1生大抽獎 唔記得乙3定乙4都抽入到華仁 所以早幾年 band2生真係有机会抽入華仁 因為大抽獎 華仁始終位少 可能排得後個tsk 或者少啲人揀华仁 自行我就覺得大部分華仁行先过tsk

老周 發表於 19-9-25 12:03
唔知真定假 朋友嘅朋友 灣仔區band2 學生今年 大抽獎 入咗tsk開心到飛起 前年 我仔 有個同學 band 1生大抽 ...
如無意外,港華既直屬位今年會正式落戶東區,灣仔區統一派位時可能只剩番唔夠10個位。東區學生唔知有冇機會偷雞攞到D“可能用唔晒”既直屬位呢?

王家爸爸    發表於 19-9-26 09:25
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

今年 (甚至是改校網前入讀的)仲係可以不理校網, 用79 個位.

雲牛 發表於 19-9-26 12:34
今年 (甚至是改校網前入讀的)仲係可以不理校網, 用79 個位.
直屬關係只要一日無cut, 小學搬去邊區都無問題

問題係原區剩番幾多大抽奬位 (應該少咗), 同直屬位所屬個區既街外人, 多咗機會去執雞 (原區街外人無咗呢個機會)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

呢點我都唔清楚, 因為從華小角度看, 學生唔理你揀了灣仔或東區中學, 教局承諾了一條隊地去分配直屬位. 至於如果有用剩的, 歸哪個網, 教局沒有回覆華小, 華小當然(我估)也無問. 反而東區的小學應該去問下教局.

另外, "直屬關係只要一日無cut, 小學搬去邊區都無問題", 呢個原來不是必然的.

華仁搬去東區後, 估計沒咩用剩既直屬位.
1. 以前華小乙一可博QC, 但東區既中學沒QC咁大誘因.
2. 入左東區後, 競爭沒灣仔激烈, 華小多左Band1/Band2學生.

雲牛 發表於 19-9-26 12:54

呢點我都唔清楚, 因為從華小角度看, 學生唔理你揀了灣仔或東區中學, 教局承諾了一 ...

自從幾年前我同多位網友多次向EDB查詢如果直屬/聯繫位用唔晒既時學位會點安排, EDB已經係SSPA份FAQ講明點安排 (唔存在唔知餘額會去咗邊區既問題, 如果學校自己話唔知, 咁佢地對本地升中制度既認知真係有D流).

今年EDB係FAQ既講法, 可參考下P.10

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1820Sept_TC.pdf

若符合資格的學生人數多於保留學位,電腦會按學生的學校網派位組別及隨機編號分配學位,直至保留學位額滿為止。另一方面,所有剩餘的保留學位(如有),將自動撥作非保留學位,供公開分配之用。

即係留番係直屬學位個區, 變咗他區非保留位

Sing13 發表於 19-9-26 13:01
華仁搬去東區後, 估計沒咩用剩既直屬位.
1. 以前華小乙一可博QC, 但東區既中學沒QC咁大誘因.
2. 入左東區後 ...
如果唔介意讀男女校, 成績比港華好既選擇其實東區仲多

反而唔知會唔會攪到有大量直屬位餘額流去俾街外B2學生 (街外B1生少人搏, 結果益咗B2)

請問知唔知港華新校長作風如何?阿哥上年入唔到,細佬諗緊報唔報。

hkpapa852 發表於 19-9-26 13:21
如果唔介意讀男女校, 成績比港華好既選擇其實東區仲多

反而唔知會唔會攪到有大量直屬位餘額流去俾街外B2學 ...

Band1 生

灣仔QC值博率高, 博唔到QC, , 仲有機會入返WY, 而且仲有TSK包底.

東區本來WY個位百分百保證, 出去博男女校, 很大機會連WY個位都沒埋, 我就認為不值. 要博不如在直資/自行博.

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-9-26 13:02
若符合資格的學生人數多於保留學位,電腦會按學生的學校網派位組別及隨機編號分配學位,直至保留學位額滿為止。另一方面,所有剩餘的保留學位(如有),將自動撥作非保留學位,供公開分配之用。

雖然話有剩位會撥作非保留位,但無講邊區嘅非保留位,理論上落入灣仔正路啲,因為華仁不嬲無位俾東區

hkpapa852 發表於 19-9-26 13:02
自從幾年前我同多位網友多次向EDB查詢如果直屬/聯繫位用唔晒既時學位會點安排, EDB已經係SSPA份FAQ講明點 ...

唔係以港華係灣仔網去睇,非保留位我理解係灣仔喎!
‹ 上一主題|下一主題