用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW  

王家爸爸 發表於 18-11-19 09:33
三間都有樂團,長天、九華自由啲。

自由的意思係?我對關愛細心最近有左新的理解,話說有師兄入左出名關愛的中學,讀開先知遲到、帶漏野、欠功課、校服頭飾少少不合規格,全部要罰留堂記入操行,9月未過全班已經有幾個人記左缺點家長收左電話請家長多管教。師兄的阿媽6年小學都未收過老師一次電話

retriever 發表於 18-11-19 10:49
咁我真係對男校要求低,哈哈。

無記錯,香港叫得上B1,英文5+應該有50%,係未?
英文5+要有50%

不如你自己數吓有幾多間中學有呢個能耐

首先我相信華仁近年一定無

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kennyklt 發表於 18-11-19 10:01
如果你重視樂團,冇理由唔考慮DBS同LSC。音樂唔同運動,就算有樂器因素收你,學校一定會考慮埋學業成績, ...

其實B1b我都覺得好好,但我希望以他自己的能力舒服地排在中上游,所以target 1b/1c中學校風好、自由和有樂團就夠啦

hkpapa852 發表於 18-11-19 13:56
英文5+要有50%

段估幾間名女校有掛?

加喇叭,QC,聖祖?

英文5+, 50%都找到的.但中文5+, 50%有冇?

IloveJJ 發表於 18-11-19 14:17
所以我一定唔揀關愛細心既學校,我寧願自由既男校。

IloveJJ 發表於 18-11-19 14:17
咁我覺得英華唔啱了

點解?佢都係屬於關愛型?

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-11-19 13:56
英文5+要有50%

咁其實港華呢個成績表現, 仍屬B1嗎? 如是,  B1b 定 B1c?

醒目開學勳章

retriever 發表於 18-11-19 15:15
段估幾間名女校有掛?

加喇叭,QC,聖祖?
數漏spcc,仲有港同

醒目開學勳章

ilyrd 發表於 18-11-19 15:19
英文5+, 50%都找到的.但中文5+, 50%有冇?
好少學校得,暫時見到spcc, dgs, 鄧顯

bobbob 發表於 18-11-19 16:26

之前DSE成績個帖有講過, 大家返去搵吓
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob 發表於 18-11-19 16:26
要中英5+都有50%, 應該只得番兩間: 武當, 娥媚

Ocean419 發表於 18-11-19 13:55
自由的意思係?我對關愛細心最近有左新的理解,話說有師兄入左出名關愛的中學,讀開先知遲到、帶漏野、欠 ...

請問喺邊間?

hkpapa852 發表於 18-11-19 09:26
啱啱有會員帖咗長天今年既DSE成績 (估計來自簡介會), 齋睇主科, 頂多只有B1C主平 (英文4+得3X%)

...

長天英文4+ 約50% 中文才是3x%

boboT 發表於 18-11-20 11:15
長天英文4+ 約50% 中文才是3x%
睇番HK Average條Bar,你啱

咁英文4+有~50%, 都叫似樣D

bobbob 發表於 18-11-19 16:18
數漏spcc,仲有港同

港童未必做到英文5+ 有50%+卦?