用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW
樓主: chelsea_ying
go

大家都華仁的comment?vs. SJC, SPC, DBS, YW   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:40
當LSC、SJC、SPC都係講緊8X~9X%既時候,3X%的確唔太得。

咁我真係對男校要求低,哈哈。

無記錯,香港叫得上B1,英文5+應該有50%,係未?

retriever 發表於 18-11-19 10:49
咁我真係對男校要求低,哈哈。

無記錯,香港叫得上B1,英文5+應該有50%,係未?
英文5+應該有50%,對大部分B1英中係 Mission Impossible。

猴子爸 發表於 18-11-19 10:48
英文4+(即是D?),只有3X%, 是非常低。。。

如果參考UCAS既對照成績, 同公務員入職要求, 應該係當C級

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-11-19 10:40
當LSC、SJC、SPC都係講緊8X~9X%既時候,3X%的確唔太得。
當新界區大部份無乜人識既B1尾中學, 英文4+都有4X%-5X% (雖然人地既男女校), 自然係比下去.

可能真係聯小太多B1學生唔揀佢, 結果攪到咁

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-19 10:53
當新界區大部份無乜人識既B1尾中學, 英文4+都有4X%-5X% (雖然人地既男女校), 自然係比下去.
我都係咁估。

hkpapa852 發表於 18-11-19 10:51
如果參考UCAS既對照成績, 同公務員入職要求, 應該係當C級
刚刚search了一吓:"香港中學文憑第 3 級至第 5* 級與英國普通教育文憑高級程度考試(GCE A level)的 E至 A* 級水平相若;而第 5** 級則略高於 GCE A level 的 A* 級。 " 4 = GCE A level D/C?

猴子爸 發表於 18-11-19 10:59
刚刚search了一吓:"香港中學文憑第 3 級至第 5* 級與英國普通教育文憑高級程度考試(GCE A level)的 E至  ...

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjn9LOgvt_eAhWVPXAKHWQ2BCwQFjAAegQICRAC&url=http%3A%2F%2Fwww.hkeaa.edu.hk%2FDocLibrary%2FIR%2FUCAS_Factsheet_Eng.pdf&usg=AOvVaw3tcwta6JAvPY5csUD34g3z

4 Comparable to Grade C in the 2010 GCE ALevel examination 非常清楚,谢谢!

CheukC9 發表於 18-11-19 09:08
講嚟講去都係brotherhood同耶穌會,但完全講不出重點,只不停重覆核心外圍嘅資料,連收幾多份表都講唔出。 ...
已經登左報紙請校長啦!

猴子爸 發表於 18-11-19 11:28
4 Comparable to Grade C in the 2010 GCE ALevel examination 非常清楚,谢谢!
UCAS每年/隔年都會調整下GCE-AL同全球公開試既對照分.

要留意UCAS 2017開年將DSE數學(Core)分數調低了, 只計半科左右

王家爸爸 發表於 18-11-19 09:29
LSC、SJC 都係講好多 brotherhood 同喇沙會。

講冇問題,問題係“只講”。

IYY    發表於 18-11-19 22:30

IloveJJ 發表於 18-11-19 09:55
唔係喎!我去親男校都講架喎!我自己就係buy呢樣野,所以去完簡介會,更確定要揀男校。
...

同意。講唔係問題,問題係佢好似除咗bbrotherhood就冇乜好講咁。講真男校brotherhood你唔講大家都知,一係就好似sfxc咁全體唱出嚟幾震撼,同華仁個校長講到囗窒窒完全兩回事。

IloveJJ 發表於 18-11-19 12:42
best 5達4,係好低既入大學要求,我會睇下間學校係band幾?
如果係B2,我覺得合理,但如果係B1,咁我會覺得小 ...
基本上係Band 1中學內頭20%的學生, 可以準備交大學學費

CheukC9 發表於 18-11-19 12:55
同意。講唔係問題,問題係佢好似除咗bbrotherhood就冇乜好講咁。講真男校brotherhood你唔講大家都知,一係 ...

講到最後又請校長上台講入學要求,收生、面試等,全場期待時,校長又再重講耶穌會,學校理念,手足情之類,之後再快快講完中一收生。

回覆樓主

感覺港華學生純品,有禮,但冇乜leader feel.
上年去九華,帶tour的健談,有自信,有leader風采。

mcl203 發表於 18-11-19 09:27
邊間有? ~~

IloveJJ 發表於 18-11-19 09:53
B1B入到LS嗎?我以為要B1A  
九華、長天、英華,兩間津校一間直資,我自己去完簡介會就覺得好唔 ...

我仔女都有呀
而家除左幫個仔問定前路,順便幫表哥表姐仔問埋,佢地讀果間每年只公布入頭3志願有9x%

IloveJJ 發表於 18-11-19 12:42
best 5達4,係好低既入大學要求,我會睇下間學校係band幾?
如果係B2,我覺得合理,但如果係B1,咁我會覺得小 ...
你下半段呢個想法可以對,可以不對.你假設你小朋友現在小學方方面面,上到中學都會一樣.但你多考慮一點,學校,同學,讀書氣氛等等影响,小朋友上中學反叛之强或弱,多或少.以上都有可能影响.我只多咀,沒有惡意.
‹ 上一主題|下一主題