用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (紅磡)奉基vs奉基千禧vs馬頭涌vs(深水埗)瑪利諾神父 ...
樓主: quinjoey
go

(紅磡)奉基vs奉基千禧vs馬頭涌vs(深水埗)瑪利諾神父 [複製鏈接]

snowyeung 發表於 18-11-10 22:15
去年除左瑪神,奉基,千禧,福馬我亦有叩,千禧最先有offer, 後尾奉基,褔馬也call 到比offer, 以下係我自 ...

請教叩門係純做卷?portfolio重要嗎?坦白講我無比小朋友參加比賽,豬肉奬都無

hosiusiu 發表於 18-11-10 22:42
請教叩門係純做卷?portfolio重要嗎?坦白講我無比小朋友參加比賽,豬肉奬都無
...

三間叩門各不同
奉基用ipad問
千禧group in 再2nd in
福馬 比文章/字問

小朋友有人有我有果d獎,如GAPSK卓越,郎誦。

snowyeung 發表於 18-11-10 22:49
三間叩門各不同
奉基用ipad問
千禧group in 再2nd in

明白,謝謝

回覆樓主:

多謝各位意見

hkpapa852 發表於 18-11-4 11:13
如果一心諗住讀傳統學制,其實除非小朋友天生異品,否則唔催谷而又有好成績係無乜可能。
更現實既係,要升 ...

真係講中point

josewing 發表於 18-11-7 10:36
回覆 hilarychu 的帖子

請問什麼是學術花了不少功夫? 奉基學術上 學嘅嘢同其他學校不同? ...

我想補充,雖則説奉基谷,所謂谷只是英文課程用書深一點,中英文比同區/一般小學出卷深D,平日的功課量是正常適量。中丶英默只是一個月約一至兩次,小朋友過了上小一適應期,根本不是什麼問題。學校會好鼓勵學生閱讀,亦有一個指引教導小一家長如何分配時間幫小朋友平日溫習/考試。很多人以為坐唔定的小朋友一定不適合傳統有宗教的小學,我仔是一個爛玩仔,校長老師們是關愛同包容,重視品德教育,好照顧初小的學生,我仔上了學過咗適應期,已經知道上學的規矩,朋輩學習氣氛好好,呢個值得一讚,我仔好喜歡校長、老師們...總之而家係佢讀書,佢覺得開心我又無咩問題。

Felix223 發表於 18-11-27 10:34
我想補充,雖則説奉基谷,所謂谷只是英文課程用書深一點,中英文比同區/一般小學出卷深D,平日的功課量是 ...

多謝你補充!
今年小一的女女而家讀奉基真係超級開心,又重視閱讀,閱讀風氣好好,學校有很多職位提供,有班長經長不在話下...又有手長又有燈神又有門神的職位,個名好好笑,負責既野好小兒科,但令小朋友很有歸屬感!加上學校教家長們如何幫小朋友溫書,mock卷,家長溫書講座...令我地而班小學新手家長都好快同小朋友一同適應!小朋友真係適應得好好,返學超級開心,又學到野,黃埔區來說,升中派位又不錯,我暫時都覺得非常滿意啊!
重申:暫時小一的課程唔太谷,功課量適中,小朋友5點前一定完成,默書只是一個月2次,飯後可玩下棋,溫下書或閱讀圖書咁,晚晚9:30準時瞓覺,作息定時(emoji)(emoji)

hosiusiu 發表於 18-11-4 10:03
咁睇紅馬唔太好

我喺度呀,竟然有人quote我以前段感受,實在榮幸,我都叫聽過葛量洪、紅馬、黃宣小一迎新講座(3間都入過小一)諗起叩門都痛苦
‹ 上一主題|下一主題