用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (紅磡)奉基vs奉基千禧vs馬頭涌vs(深水埗)瑪利諾神父 ...
go

(紅磡)奉基vs奉基千禧vs馬頭涌vs(深水埗)瑪利諾神父 [複製鏈接]

請各位比啲意見,你地覺得紅磡呢幾間好啲定瑪利諾好啲?因為宜家住紅磡,諗緊搬去深水埗,因為呢幾間都好似唔係好谷,升中又差唔多!
   7    0    0    0

quinjoey 發表於 18-10-26 12:59
請各位比啲意見,你地覺得紅磡呢幾間好啲定瑪利諾好啲?因為宜家住紅磡,諗緊搬去深水埗,因為呢幾間都好似 ...

當然瑪利諾

請各位比啲意見,你地覺得紅磡呢幾間好啲定瑪利諾好啲?因為宜家住紅磡,諗緊搬去深水埗,因為呢幾間都好似 ...

奉基好着重學術㗎喎

你想唔谷,一定唔會㨂奉基,因為學校非常重視學術,由其英文。就算隔離千奉校長話會著重愉快童年,功課量不代表「特別少」。

回覆樓主:

出席過奉基三次學校活動,三次見到校長,都聽到佢提到學業成績,亦強調注重英文科,谷唔谷就自己領會了。

奉基係好傳統教學嘅學校,校政亦相對保守,重點比千禧注重學術。千禧比較多元,課外活動發展比較多,亦十分出色,校舍比較新。

micmic37 發表於 18-11-4 08:19
出席過奉基三次學校活動,三次見到校長,都聽到佢提到學業成績,亦強調注重英文科,谷唔谷就自己領會了。

...

請問有無人有紅馬多d資料?例如谷唔谷,功課等,謝謝

hosiusiu 發表於 18-11-4 08:38
請問有無人有紅馬多d資料?例如谷唔谷,功課等,謝謝

35網,除天神外,其他4間成績大致相若,但千禧、紅馬近年無對外公佈升中詳細分佈,有説係有點退步。

不過35網嚟講,黃宣、紅馬係最受歡迎(近年崇尚多元發展),尤其大陸家長(有普教中)。

有少少資料可以參考一下,根據hkpapa852整理嘅數字

2013-2014升一線中學比例
奉基 40.83%
千禧 39.67%
黃宣 39.86%
紅馬 42.77%

2014-2015升一線中學比例
奉基 44.86%
千禧 38%
黃宣 40.13%
紅馬 32.35%

2015-2016升B1中學比例(包體藝)
奉基 44.23%
千禧 34%
黃宣 39.31%
紅馬 ???

2016-2017升B1中學比例(包體藝)
奉基 45.71%
千禧 31.68%
黃宣 37.11%
紅馬 ???

2017-2018升B1中學比例(包體藝)
奉基 44.76%
千禧 ???
黃宣 36.54%
紅馬 ???

所謂升中差唔多,有無考慮埋男女因素?
九龍城中學網應比較好,也較平均,SSP升中似乎不利男

不過,如果你會搬去SSP,地點便利近返學就會好啲

micmic37 發表於 18-11-4 08:55

所謂升中差唔多,有無考慮埋男女因素?

本身係紅馬校友,自行選紅馬,所以想知多點,謝謝

hosiusiu 發表於 18-11-4 09:11
本身係紅馬校友,自行選紅馬,所以想知多點,謝謝

可以爬舊文了解一下,我自己嚟講,四間無明顯分別,家長如何配合學校教學,才是決定結果嘅因素。

我引述返以下Monosaru晌舊年嘅發言:

「我都聽晒區內簡介會,感覺同你差不多,奉基雖然只重學術,會鼓勵學生參加公開考試,算係區內派位幾好。葛小真係學會自理、耐性,理念非常好,今年大抽獎我仔第2派到,但考慮到升中派位比較差,都試試叩門,不過壓力不大。千禧感覺好著重運動,課室枱的擺位另我非常欣賞,鼓勵小朋友愉快投入學習,我都好鍾意。紅馬區內比較係傳統、出名,但見近幾年換左校長退步中,升中資料亦變不透明,太親中,樂器亦只有中樂,普教中大失所望,但校舍環境都好好。黃宣喺我心目中係課室比較舊,超多活動,宗教氣氛濃厚,學術亦好,近幾年不斷進步中,全部學生喺禮堂lunch, lunch後有好多午間活動興趣班,可以返學時間內學好樂器、運動,我覺得非常適合小朋友,係我111的選擇,可惜今年太多人選黃宣第一,派不到。」

micmic37 發表於 18-11-4 09:28
可以爬舊文了解一下,我自己嚟講,四間無明顯分別,家長如何配合學校教學,才是決定結果嘅因素。
我引述返 ...

咁睇紅馬唔太好

如果一心諗住讀傳統學制,其實除非小朋友天生異品,否則唔催谷而又有好成績係無乜可能。
更現實既係,要升中派位亮麗,學校唔谷,其實即係要家長自己攪掂。胡亂追求Happy School而家長又冇支援的話,其實只係Happy了家長,苦了孩子。

Felix223    發表於 18-11-5 12:47
Arabellahk    發表於 18-11-4 11:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-4 11:13
如果一心諗住讀傳統學制,其實除非小朋友天生異品,否則唔催谷而又有好成績係無乜可能。
更現實既係,要升 ...

同意!
晌香港教育制度之下,除非家長唔介意小朋友學業成績高低,純粹要求輕鬆上學。否則,一分耕耘、一分收穫,是定律(排除天資特別聰穎/愚鈍)

奉基係傳統型學校,晌有限資源之下,各項課外活動一樣有齊,但唔突出。校長有樣嘢講得啱,佢地重視學業成績、重視英文,因為學生成績好、英文好,將來條路較容易行,可以有較多選擇。升中可以揀中學,而唔係被中學揀。

回覆 micmic37 的帖子

如果以今日派位來說,女生派位似乎奉基好些,男生就千禧好好多。

回覆 cissyxk 的帖子

深水埗升中網差過九龍城好多

回覆樓主

但瑪神有直屬中學(band 2A 或band 1尾)包底

回覆樓主:

今年升小一,派去果欄,最後叩到奉基同馬神,因家住最近奉基,加上九龍城網,選了奉基,讀了2個月,已考完試了,雖然功課唔少但也不多(每日回家5點前做完),也有抄寫功課,但見學校在學術上真的花了不少功夫教學,女女學到野之餘係開心既(emoji)

回覆 hilarychu 的帖子

請問什麼是學術花了不少功夫? 奉基學術上 學嘅嘢同其他學校不同?

josewing 發表於 18-11-4 18:46
回覆 micmic37 的帖子

如果以今日派位來說,女生派位似乎奉基好些,男生就千禧好好多。 ...
呢個無根據, 只是因應當時一級內B1學生是多女生定男生.

回覆樓主:

去年除左瑪神,奉基,千禧,福馬我亦有叩,千禧最先有offer, 後尾奉基,褔馬也call 到比offer, 以下係我自己感覺:

奉基好重學術,尤其英文,感覺較傳統
千禧活潑d, 重體育,校長強調愉快教学, 老師有愛心
福馬升中有聯繫,重学術,活動也多,老師嚴d
瑪神朋友讀緊英教深一年,多测評

我個人睇法係学校好勁都好,小朋友去又合唔合適,係我鍾意定小朋友鍾意?老實說,我較喜歡福馬升中多條路,但講合適小朋友活潑好動喜歡有爱心老師,小朋友很喜歡千禧(有去過活動), 所以唯有讓小朋友選擇。始終她才是用家。返左二個多月,小朋友十分喜歡上學,活動又多。
‹ 上一主題|下一主題