用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇F5 家長嘅仔女hea 住讀?提不起勁温書! ...
樓主: NurseSally
go

有冇F5 家長嘅仔女hea 住讀?提不起勁温書! [複製鏈接]

clarawuwu 發表於 18-10-26 15:37
下星期ut,都唔知溫晒書未,一放學番黎就開電腦,check whatsapp,仲緊張過返工交野俾老闆,話同學交左野,佢 ...

same as my daughter!

其實去到S5咁大個,都應該搵清楚自己要行嘅路,知道自己用咩讀書方法,家長迫都迫唔到咁多,有啲學生其實已經有壓力只不過家長睇唔到,家長只需提點下無需要太囉嗦,條條大路通羅馬,路係孩子嘅點行點選擇就讓佢自行決定啦。

gigilovesnoopy 發表於 18-10-26 13:13
我囡都係S5呀,返到屋企大部分睇手機。問佢有冇功課,佢話冇。唔知係學校做晒定真係冇。問佢SBA做成點,佢 ...

校內成績學校用DSE評估做參考,起碼大概知道同目標有幾遠距離。

我細女通常搭車時打D低B嘅game,可能用嚟減壓啩。同埋多咗同學補習,上堂多咗同學瞓教或傾計。

LingChiBaBa 發表於 18-10-26 16:21
校內成績學校用DSE評估做參考,起碼大概知道同目標有幾遠距離。

其實我地位小姐個班情況都差不多,上堂偷偷打機、瞓覺、食糖...

真係唔知減壓定青春期小型反叛

醒目開學勳章

NurseSally 發表於 18-10-26 11:08
見倒家中寶貝係咁!激氣!好似DSE 一日未殺到,就一於好少理!

嗱, 我子女都係咁喎。
想當年自己讀到大學, 都係臨急抱佛腳, 自己年少都做不到keep住温書 , 到自己做人父母就擺出高姿態去監督子女。
子女一句查問 , 媽媽你後生又咁勤奮温書嗎?
温習係要有自發性 ,做家長只能適當時提醒一吓!
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

回覆樓主:

路過!自己常做人版,25才會考,中途留班踢出校家常便飯,但肯努力也有好成績,鼓勵孩子

回覆樓主:

其實睇人,如果佢成績中上都可以由佢,當年我從來都唔過問我仔打機,上堂一定發夢雲遊+訓覺,佢一放學就立即返屋企,爭取所有時間打機,佢話係學校做晒功課我就冇理過佢了,佢大個自己心中有數,見佢成績中上都算,雖然當時知佢要入到想入既大學科目真係好低可能性,到考緊 dse 都仲係日日一半時間打機,進步左了(冇所有時間打機)但我都只係問下佢有唔明要出聲問我,我有時都仲幫到佢既,咁到考完再到又死好彩俾佢碌到入佢只想讀既一科喎(佢好低分咋),個心就安樂晒了。。。。當年都係選揀放手,小量提點,得閒同佢食下飯傾下佢睇緊咩笑片成日係到傻笑咁,我只係同佢講一句:記得你做咩都好,要記住自己今天既選揀,你今天選揀打機,第日就算考成點都要無怨無悔,冇人迫到你做任何野,將來條路變成點行都係你自己揀既

YDLFATHER    發表於 18-11-4 12:15

杰杰媽媽 發表於 18-11-4 00:40

其實睇人,如果佢成績中上都可以由佢,當年我從來都唔過問我 ...

真係讀書都好睇佢心態
佢試過有一科上學期L5
下學期得L2
直程急跌 當然係佢肯讀
同唔理搞成咁
我話UT 完 唔得考慮drop 咗去
佢唔想 但又唔肯去補習
佢話中三咁多科佢都無補
依家唔好加補 唔得閒
但我见佢拎電話時間多個本書

2jkidsfather    發表於 18-11-6 08:38

回覆樓主:

冇計,我地冇聲出,讀個個係佢,第時冇書讀出黎做野個個都係佢,要等佢自己醒覺

回覆樓主:

做我個仔好辛苦,我一早同佢講左,讀大學要自己問政府借錢讀書,第時出黎做野自還,我就算大把錢都唔會俾錢佢讀大學,我要佢知道hea 讀將來出黎做野搵得低人工係佢既事,當佢知道係自己出錢讀咁就會俾心機,唔會好似其他人咁 日日玩就4年,好彩暫時頭半年佢都算勤力,仲係打機第一,但都會抽下時間做好自己野,midterm test  有d 科都叫有80幾分

杰杰媽媽 發表於 18-11-6 13:10
做我個仔好辛苦,我一早同佢講左,讀大學要自己問政府借錢讀書,第時出黎做野自還,我就算大把錢都唔會俾錢 ...
係, 同我大女一样, 畢業后已開始還紧錢比政府,
所以細囡都係一样, 唔想還咁多錢, 讀好去, 攞资助學位, 至可以還得軽松,
佢咁古寒, 應該都會向中六发力

TwinWong 發表於 18-11-6 15:55
係, 同我大女一样, 畢業后已開始還紧錢比政府,
所以細囡都係一样, 唔想還咁多錢, 讀好去, 攞资助學位, 至可 ...

唔用佢地既自身利益去迫佢,佢地係唔可能自動自覺讀好d 書ga ,成日同我講話冇人鐘意讀書,但我就係例外個個,我好鐘意讀書呀

杰杰媽媽 發表於 18-11-8 17:25
唔用佢地既自身利益去迫佢,佢地係唔可能自動自覺讀好d 書ga ,成日同我講話冇人鐘意讀書,但我就係例外個 ...

媽媽真叻

杰杰媽媽 發表於 18-11-8 17:25
唔用佢地既自身利益去迫佢,佢地係唔可能自動自覺讀好d 書ga ,成日同我講話冇人鐘意讀書,但我就係例外個 ...

UT 卷派哂 全部都合格
我都滿意囉

她缺乏足夠動機,清晰目標,毅力或方法,使自己能持續打好基礎。
‹ 上一主題|下一主題