用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開學出出post:有關小學生功課量
go

開學出出post:有關小學生功課量   [複製鏈接]

剛發現太久沒發文,EK會幫我登出,新學年首發一篇自己意見。

功課份數多其實不一定量大,量多與小其實因人而異。
如果家長有機會去補習社或功課輔導班留意下不同學生處理功課態度、方式、手法等,已經各式各樣、層出不窮。相同的十份功課,用的時間可以差天共地。
當然,功課量仍然都有較客觀標準,不建議大多重複操作性的功課,小朋友都要休息,都要有空間發展其他興趣。

個人認為晚餐前能完成所有功課及溫習是最理想,晚餐後就是一陣親子+遊玩的最佳時間。

歡迎家長老師提供意見及討論有關功課量問題。
(利申:現職小學數學老師,不贊成家長額外買數學補充,除非小朋友要求)

5tgb    發表於 19-3-2 21:38
   18    0    0    0

回覆樓主:

客觀標準我覺得係8樣以內(一日4科,每科2樣以內)。我諗唔到咩原因要日做十幾樣。課堂教學係有成效嘅,有需要每日在家做咁多功課去鞏固嗎?

除了功課量,我贊成所有計平時分嘅作文、測驗和默書都「突擊」進行,唔好俾機會d家長chur住d細路死溫爛溫,或作文請槍。只有突擊性嘅評估先可反映學生真實表現。

回覆樓主:

.:..

不如,伍sir 講下老師給功課最主要嘅目的是什麼?可以為學習帶來何種效益?

官津小學對家課作業,教局現時時否有數量和種類上有指引?還是校長作風是主要取向?

自己覺得數學概念嘅認識,老師可以透過設計遊戲去啟發,單純算術運算操作,似乎無必要花太多時間。

請教下伍sir 有咩睇法,是否數學好似一套語言系統,其實小朋友可以無需因年齡去局限學習?

伍sir 發表於 18-10-26 06:09
剛發現太久沒發文,EK會幫我登出,新學年首發一篇自己意見。

功課份數多其實不一定量大,量多與小其實因人 ...
你好, 伍sir, 我仔(小)小學的功課是平均5-7樣, 相對其他小學叫做量是適中...但以我仔算快手完成平均1-2 小時不等, (其實大部分都是6-7樣), 學校好鼓勵每天溫習閱讀, 我小朋友比較好, 放學後有長者跟一跟睇住完成功課. 但到我回家晚飯後, 其實已經8點多, 我通常只是對完所有功課, 同佢花15-20分鐘時間review 下D 課文便算, 深層次解釋教佢都無時間, 9.30pm 就要仔休息.

好記得開學初期, 副校說不建議同學上功課班,一個6歲小朋友上了一整天課, 應該返家hea 下,但請問唔上功課班如何完成?可否比個time table 佢如何分配我小朋友放學後->功課、吃飯、温習、究竟請問我仲有冇時間去閱讀?其實學校知唔知道係唔足夠時間?不過問呢個問題學校未必答到你?  因為問題未必係學校可以話事.

我剛問了一個自己本身係補習社老師家長, 佢都好慨嘆, 無論什麼一線, 二線的小學, 功課量

、測考, 好像大家鬥多

深, 45mins 英文限限地測卷9-10版, 佢說小一已經是正常, 有學校會多D....即是小一學生平均5分鐘完成一版?? 想都不用想去做卷?? 呢D是什麼玩法? 成個教育生態

咁畸形

??

伍sir你作為一個老師, 你又點睇?? 謝謝.

回覆樓主:

我無認為自己選錯學校, 只是慨嘆現在的教育課程不斷去推前, 真是唔明有什麼意義??
我為現在香港讀書的小朋友痛心.

行到這地步,都無乜作用了,玏課少了,又會加你默書,到時又要溫書,一樣要花時間,較好的學校會增加閱讀報告(我䁷得這樣較好,最少能夠多看看書)。另外又說下現在的閱讀理解的TSA題型,文章與問題沒有重大關係,嚴格來講只是填充題,為何問中會在日常功課和測試內出現,這類題目不是在VIP堂或導修堂拿來操卷用嗎。

IloveJJ 發表於 18-10-26 16:56
其實不斷推前係點造成既呢?
學校考的,個個都識,個個都100分,你接唔接受?
學校見個個100分,唯有出深啲 ...

其實我對呢方面我會接受到,我意思係適當嘅年齡接受適合嘅課程去學習,本身唔太贊成年紀小小要依賴外補。

964000 發表於 18-10-26 08:42
我覺得對初小學生來說,番了全日學,理應在課堂上已經做晒需要做的,放學不應該再有功課。大人番全日工回家 ...

local school 不可以的主因都係因為個考試。

ABC-DAD 發表於 18-10-26 10:47
不如,伍sir 講下老師給功課最主要嘅目的是什麼?可以為學習帶來何種效益?

官津小學對家課作業,教局現時 ...

功課功能都不外乎是練習、評估、回饋,適量就夠;高階一點則有啟發性、創造性,十分time consuming 。
功課量同程度方面,其實部分都係跟出版社,而出版社就跟公開試,所以要搞掂多功課問題,其實就係要搞掂個公開試,可惜,現實就係越搞越>_<

5tgb    發表於 19-3-2 21:39

Felix223 發表於 18-10-26 12:56
你好, 伍sir, 我仔(小)小學的功課是平均5-7樣, 相對其他小學叫做量是適中...但以我仔算快手完成平均1-2 小 ...

我看完你形容,我懷疑我校應該係行第三線,一般初小功課於4/5點前都完成了,我當然反對無理的量多,因為meaningless,不過量多與少,不同學生的主觀感覺都大有不同,我都只能走中庸路線。

ABC-DAD 發表於 18-10-26 10:54
自己覺得數學概念嘅認識,老師可以透過設計遊戲去啟發,單純算術運算操作,似乎無必要花太多時間。

請教下 ...

贊成你提到算術方面無需要因鬥速度而過份操練。數學有不同範疇,內容可以有不同的向度及深度的延伸。
我認為學數學是學一種理性系統的思考方式、邏輯解難,鬥計得快可以交返俾電腦去做。

伍sir 發表於 18-10-26 18:10
功課功能都不外乎是練習、評估、回饋,適量就夠;高階一點則有啟發性、創造性,十分time consuming 。
功 ...
小學生有咩公開試?

ABC-DAD 發表於 18-10-26 10:47

官津小學對家課作業,教局現時 ...

.....

964000 發表於 18-10-26 18:50
小學來説,人人100分其實沒有問題,如果大家都識,一起move on再學新野,大家識了又再move on不是好嗎,為 ...
同我貼文有咩相關性?
我早排都出過話小學係可以open book 做測考。

小學課程似乎係出版商操作左幾十年嘅後果。有正視嘅必要。

回覆樓主:

Felix223 發表於 18-10-26 17:31
其實我對呢方面我會接受到,我意思係適當嘅年齡接受適合嘅課程去學習,本身唔太贊成年紀小小要依賴外補。
...

有d家長係鐘意超前學習架,我女學校本來將課程調至適中(我自己認為),功課堂好多時都可以做晒功課先回家,我們好多家長都認為非常好,既可減輕小朋友的壓力,又有空間比小朋友發展其他興趣,但竟然有人話我們學校不算超前一年學習,不知道言下之意是否應該再深d?
‹ 上一主題|下一主題