用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英之育成分享
樓主:
go

精英之育成分享  

咁有咩特質係家長可以留意?

mcl203 發表於 18-10-26 20:47
就係唔知先要問嘛~~~

你覺得應該要有?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-10-26 21:13
你覺得應該要有?

都話左唔知先要問囉~~~

小曳人 發表於 18-10-26 20:14
yes or no
因為就算係gifted, IQ>140, 都有d好逸惡勞,無學習動機,唔想付出,遇着呢d真係好頭痛
...

同理,做多別人三倍功夫,贊取 top10% say, 也不是真正精英。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

mcl203 發表於 18-10-26 21:14
都話左唔知先要問囉~~~

你以為精英,天才,富有,愚蠢,等等有絕對客觀的計算方法?

家長可以做到發現並發揮到孩子的潛能,就是成功的家長。

相信每一個孩子都有自己的才能,只是可能未被發現,或者調轉,被過度發掘。。。。有些孩子的天份比較容易被賞識,有些比較難。

至於精英,不敢想太多。

ABC-DAD 發表於 18-10-26 21:10
咁有咩特質係家長可以留意?

其實最重要係勤力。

呢個教育制度唔係設計俾精英,係設計俾普通人。所以勤力已經可能達到水平之上。

October.    發表於 18-10-30 09:08

shadeslayer 發表於 18-10-26 21:22
同理,做多別人三倍功夫,贊取 top10% say, 也不是真正精英。

你講嘅係天資聰敏,精英,好多時係靠 perseverance

retriever 發表於 18-10-26 22:12
其實最重要係勤力。

呢個教育制度唔係設計俾精英,係設計俾普通人。所以勤力已經可能達到水平之上。

咁咩教育制度係設計俾精英呢?
我8掛走去Google 下精英教育,發現不同國家,如英美法都存在培養精英階層嘅所謂精英教育。

有啲條link 嘅內容幾有趣
https://www.master-insight.com/教育要讓多少人獲益?/

https://baike.baidu.com/item/精英教育
條link 唔work, 節錄一目份文字參考下
[size=0.18]精英教育培養模式
[size=0.18]美國社會學家特納將精英培養模式分為二種:一為美國式,即將選擇過程盡可能地推遲,所有人都可參加公開競爭,最後產生少數精英,謂之“競爭流動模式”;另一種以英國20世紀50年代的教育為參照,即在文法學校實施早期淘汰機制,勝出者接受專門的精英教育,稱為“庇護流動模式”。法國的精英教育特點體現在美國模式和英國模式之間,只有那些高中畢業會考的佼佼者,經過大學預備班的洗禮之後,才能登上大學這一通往精英的坦途。
[size=0.18]精英的產生離不開艱苦的歷練
[size=0.18]精英的產生離不開激烈的競爭和艱苦的歷練。成為精英的路是崎嶇的,準精英要付出常人無法想像的努力。作為施教者,如果精英教育只局限於展示精英優越的生活,這無疑是只學到了皮毛,更危險的是,這種教育傳遞給受教者一個錯誤的訊息。受教者會被精英奢華的生活所迷惑,而他們忽略的是精英產生背後那殘酷的百分比和淘汰率。

[size=0.13]韓國學生冬訓

[size=0.18]培養精英人才,首先教育者要從整體上把握精英對社會的價值與意義,而不是為了多創造些經濟價值,打著精英教育的旗號誤人子弟。渴望成為精英的人也要明白,精英首先需要“精神”,在擔當社會責任方面,精英要有“英雄”的風範,它要在創新與社會思想進步上有所作為,要引導社會向和諧方向發展,而不是附庸風雅,遠離佈滿泥濘的底層生活。
[size=0.18]其他國家的精英教育
[size=0.18]事實上,不止美國,包括加拿大、英國、澳大利亞、歐洲以及亞洲一些其他國家的教育體制中都有精英教育的理念。如加拿大的IB / AP課程,英國的寄宿制中學培養學生的紳士精神,澳大利亞的高級中學、澳大利亞八大名校,歐洲的德國、法國、荷蘭的世界名校授課制課程,日本的大學院等教育階段,都是精英教育理念的體現。旨在培養有修養、有能力的高級人才。
[size=0.18]美國式
[size=0.18]美國對高等教育的最大貢獻是服務社會的理念。富裕家庭的子弟,要通過參與基層社會來完成自己的精英教育。

https://youtu.be/JRTGM0GyyHs
這個視頻是報道以色列培育精英人材嘅制度,當然我唔覺得可以依樣劃葫蘆,但可以睇下人地嘅制度背景。

RunningPig 發表於 18-10-26 23:18

你講嘅係天資聰敏,精英,好多時係靠 perseverance

I said both.  

回覆樓主

好多謝大家熱烈嘅回應,我喺呢度提出呢個問題,係因為Ek的家長都重視孩子嘅學習同成長,而且都有一套好方法,所以想來取經,或者可以說彼此分享一下,以便取長補短,及好好反省

ABC-DAD 發表於 18-10-27 00:57
https://youtu.be/JRTGM0GyyHs
這個視頻是報道以色列培育精英人材嘅制度,當然我唔覺得可以依樣劃葫蘆,但 ...
硬件和制度相約,whats missing in hk?

RunningPig 發表於 18-10-26 23:18

精英班內不是個個都是天才,we rest our case

MrBeast 發表於 18-10-27 08:38
硬件和制度相約,whats missing in hk?
好問題。

ABC-DAD 發表於 18-10-27 00:49
咁咩教育制度係設計俾精英呢?
我8掛走去Google 下精英教育,發現不同國家,如英美法都存在培養精英階層嘅 ...

普及教育點會係為精英? 當然一層一層之後,隔出來果D 一定係精英。

科舉年代就一定係精英教育,根本唔係普遍可接受到教育。各地方鄉紳利用本身優越條件,透過科舉保持家族權勢。流行“考證僻” 後更甚。

樓主講既,係在普及教育下出表現。基本上,無壞習慣,肯努力,在這制度底下,已經是中上之人。當然而家唔係EK 國際版講果D 劍牛哈耶!

shadeslayer 發表於 18-10-26 21:22

精英睇結果姐,你好似有D 原教旨主義播?!

簽名被屏蔽

小曳人 發表於 18-10-26 20:14
yes or no
因為就算係gifted, IQ>140, 都有d好逸惡勞,無學習動機,唔想付出,遇着呢d真係好頭痛
...

其實環顧其間香港傳統精英學校,除左有批係收割現成,實際上呢D 學校係相信精英可以培養而唔係天生。

譬如以下特質都係佢哋嘗試培養:

謙卑自律,關愛他人
相信自己,跨越困難
堅毅團結,追求卓越

簽名被屏蔽