用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英之育成分享
go

精英之育成分享   [複製鏈接]

我知道呢個世界,機會係留俾有準備嘅人,

小朋友雖然剛小一,六年後才面對升中,但我知道絕對唔可以到咗五丶六年級才去提升,有冇過來人可以分享下怎樣培育小朋友?

學術上:每天或每周,除了功課,還有什麼?
                大家有冇外補?補咩?
體藝上:是否一定要一生一體藝?有冇考級㗎呢?
獎項:有冇積極參加比賽?邊度知道各種比賽嘅資料?
仲有無其他?
   19    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

我只知每個人資質唔同,最緊要係孩子愛學習,家長只需要製造有趣學習環境,製造成功機會 (增加自信),訓練自理能力,提供適切資源 (e.g. 一早學好phonics,孩子鍾意乜就俾佢試玩)

無一套公式,每個孩子需要亦唔同,亦唔建議無必要嘅補習
有興趣嘅項目上,自然會有比賽出現,比賽係要去嘅,因為可以製造目標同成功機會 (當然仲要學習輸啦~)
記住,就算唔係一體一藝,都要帶孩子去做運動!唔好成日對住本書!

btw,我唔識培育一個孩子成為"精英",我家書蟲係自發學習嘅,我只負責餵佢
恐龍家

簽名被屏蔽

湘 發表於 18-10-26 01:08

小朋友雖然剛小一,六年後才面對升中,但我知道絕對唔可以到咗五 ...
樓主 可唔可以分享下你做過咩? 同埋計劃會做啲咩,有何升學目標?

「精英之育成」?這題目很搶眼,方便交流,可以下個具體定義嗎?

我自己就只係為教養一個普通人做出法點,故覺得幾吸引,會留意下呢個貼。

持之以恆    發表於 18-10-26 11:47

我覺得主要睇小朋友資質及學習態度,家長衹起到推動作用,但最後都可能是生活安定的普通人一個。

持之以恆 發表於 18-10-26 11:57
我覺得主要睇小朋友資質及學習態度,家長衹起到推動作用,但最後都可能是生活安定的普通人一個。 ...
即係種瓜得,種豆就得豆?
家長可以為小朋友學習態度可以做到啲嘢嗎?

ABC-DAD 發表於 18-10-26 13:16
即係種瓜得,種豆就得豆?
家長可以為小朋友學習態度可以做到啲嘢嗎?
提下佢做咩都好,要盡力,有毅力,有堅持先會成功,做唔做到都係睇佢自己。

湘 發表於 18-10-26 01:08

小朋友雖然剛小一,六年後才面對升中,但我知道絕對唔可以到咗五 ...

首先,我不相信精英係可以育成的。有精英的質地,後天才可以幫助孩子發揮精英的本質。

本身不是精英,無得育成的。只能夠「迫」出或谷出一些精英的表現,並不是精英。

Xxxxxx

I don’t know how to fulfil an elite’s potential but over-parenting can easily destroy non-elite students.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-10-26 14:05
首先,我不相信精英係可以育成的。有精英的質地,後天才可以幫助孩子發揮精英的本質。

本身不是精英,無 ...
咁點樣去定義你口中嘅精英呢?

ABC-DAD 發表於 18-10-26 14:10
咁點樣去定義你口中嘅精英呢?

我定義中的精英,係以不比別人多的時間,達到 say top 10%, top 5%.....  等等

其實係阿女首先告訴我這定義。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

孩子是那類形?家長有計劃付出多少精力,時間?家庭背境是怎樣?精英指體?藝?學術?......太多太多不同....有家長辭職全身投入,有賣樓搬屋孟母幾迁........但都冇用,有家長咩都唔使做都岀狀元.......咁.......點有方程式呢.現在食電子奶咀大的,日後都可能在電競創業成功.....咁......重做咩好......順住孩子優點協助.重可能紏正缺點.

shadeslayer 發表於 18-10-26 14:26
我定義中的精英,係以不比別人多的時間,達到 say top 10%, top 5%.....  等等

其實係阿女首先告訴我這定 ...
不比別人人多嘅時間?如何考量到?有少少疑問。
咁令千金在那個人生階段印證到呢個睇法呢?

阿女貪靚
就訓練佢成為一個化妝溝仔收兵精英啦

eviepa    發表於 18-10-26 18:52

ABC-DAD 發表於 18-10-26 15:55
不比別人人多嘅時間?如何考量到?有少少疑問。
咁令千金在那個人生階段印證到呢個睇法呢?
...

我的定義並非數學科學般有得計,只是作判斷時的guiding principles。

極端的講,一個日以繼夜溫習,補習做 past paper,日日操幾小時的孩子操足幾年,以達到全港 top 5% 成績,就不是真正精英。有的只是精英的一些表象。

換言之,就是精英要對那一方面有天分。和勤力過人,該是不同的。

shadeslayer 發表於 18-10-26 18:55

我的定義並非數學科學般有得計,只是作判斷時的guidin ...

無得計,無客觀評估,又無機會走埋一齊,又如何得知邊D係Top 5 或 10% ?~~~

回覆樓主:

我覺得真正嘅精英冇得培養。如果咁好彩上天賜予你一個有天赋嘅孩子,唔使刻意去幫,只要唔好阻礙佢發展就夠了。

mcl203 發表於 18-10-26 19:10
無得計,無客觀評估,又無機會走埋一齊,又如何得知邊D係Top 5 或 10% ?~~~
...

請教那裏有客觀絶對人人同意的精英/天才/傻人定義?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Elenalan 發表於 18-10-26 19:27
我覺得真正嘅精英冇得培養。如果咁好彩上天賜予你一個有天赋嘅孩子,唔使刻意去幫,只要唔好阻礙佢發展就夠 ...
yes or no
因為就算係gifted, IQ>140, 都有d好逸惡勞,無學習動機,唔想付出,遇着呢d真係好頭痛
恐龍家

shadeslayer 發表於 18-10-26 19:49
請教那裏有客觀絶對人人同意的精英/天才/傻人定義?

就係唔知先要問嘛~~~
‹ 上一主題|下一主題