用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英之育成分享
樓主:
go

精英之育成分享  

簽名被屏蔽

IloveJJ 發表於 18-10-31 12:58
唔駛全盤接受,攞啱駛既用就得

正如萬一你仔入左間多功課中學,一係服從死做爛做,一係轉校。點樣部份接受呢?

回覆 jli008 的帖子

咁我又覺得淨係身教已經好值得家長學習喺日本讀到國際學校,家境縱然好有幫助, 但係咪讀國際學校必然入Ivy league?
另, 可能美齡夫婦本身都係精英, 我相信有一定參考價值

BTW, 10A媽媽本書對我黎講好實用呀. 真係人人做到, 分別係識唔識/會唔會做.

回覆樓主:

樓主又可以睇下歷年哈佛畢業演講,做得講者既都係非一般精英啦!

簽名被屏蔽

回覆 jli008 的帖子

咁富家子弟有自身壓力, 係平常人家感受唔到嘅
各自嘅壓力/因素影響, 就好睇家長點轉化為正面影響

我見樓主尋求分享, 所以提出呢本書

簽名被屏蔽

greentea000 發表於 18-10-31 11:44
我只會睇大型統計/研究,唔相信個别成功例子。

為甚麼?

jli008 發表於 18-10-27 10:19
所以也就是我所提倡幼稚園先玩樂/小學先注重學術,令孩子真真正正享受讀書學習樂趣. 當然我們香港教育不能與 ...
是的,很贊同。雖然我很不欣賞應試教育,但爲孩子選學校時,我還是會看DSE成績。希望孩子將來能夠考到top的大學。

ilyrd 發表於 18-10-31 11:58
咁都係,唔知亞美齡姐有冇提及"人際關係網络"呢個項目嘅影响呢?我睇書少,我好似冇睇過有名人心得嘅書有提及 ...
説得對!史丹福入學,除了三個仔仔在成績方面可以達到入學要求外,媽媽是明星,是校友,是聯合國兒童基金組織代言人,以及家庭可以給與强大的資金培養孩子,也是必不可少的因素。
想想,就如我家,負擔不起校外補習班,興趣班的家庭,去考直資中學,都要慎重考慮的家庭,(又不至於到可以申請補助金的地步)就算孩子成績再優異,也很難進入精英階層吧。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

kittyBB2018 發表於 18-11-1 11:38
説得對!史丹福入學,除了三個仔仔在成績方面可以達到入學要求外,媽媽是明星,是校友,是聯合國兒童基金組 ...
成績優異,為何不能進入精英階層.就算而家成績非優異,都唔排除第日變精英,家長唔係精英,點解下一代唔可以係.佢都未開始,就打沉佢,咁想做精英都難.

asweetmom 發表於 18-11-1 00:28
為甚麼?

個人勵志故事呈現咩內容係由作者同出版社商業決定,唔需要合理,只需要好賣。

greentea000 發表於 18-11-1 17:46
個人勵志故事呈現咩內容係由作者同出版社商業決定,唔需要合理,只需要好賣。
...
育兒資訊, 我會分
1. 理論性  - 由於我有哩方面興趣, 亦讀過下哩科, 所以會份外留意有冇新的及獨特的理論, 個範圍是較國際性, 有數據, 但可能抽象, 唔貼地.
2. 熱門書 - 我會當8掛睇下人地係點做, 有冇可以參考的地方, 但如背景太不同 (eg 國際學校升上去, 有錢人, 名人etc..) 我都止於8掛, 感覺模仿不來, 知道就可.  
3. 論壇 - 資料最update, 當然需要去求証, 但往往來自家長的親身經歷, 又本地化, 所以貼近現實.

jli008 發表於 18-11-1 12:24
記著孩子比自己好就已經是精英,不用太刻意是否精英階層.  在香港或全世界不見得有很多所謂的精英都是有敗類 ...

如果孩子一直不能超越父母, 是否要成世活在父母期望目光之下?

做精英真係咁重要? 我覺得孩子搵到自己個niche、熱愛生活, 有自己價值, 為自己興趣努力就夠了。

做個清楚自己想點、要乜o既人, 唔係為別人而活。

如果要講超越父母, 我只望孩子o既目光和視野可以超越我輩, 而唔係收入和職位。
自問出身草根, 目光短淺, 自細o既教育令我以前睇到個錢好大。聽得最多o既訓言係「只有讀書才可脫貧」。因此, 同學業成績冇關o既野, 父母都唔會support我去做。連讀書選科都冇話事權。

現在我女呢輩, 物質不缺, 我希望佢可以超越出身限制, 搵到自己條路。