用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英之育成分享
樓主:
go

精英之育成分享   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-10-29 10:35
就算分享了最主要是信不信而已.  普通基層家庭的我,在不富裕又勉強可以之下,女兒衹有普通話有補習,英文衹曾 ...

就算分享左,願不願做也是問題,仰或不斷找尋又平又唔煩,又唔使付出的美滿方法。

我親身便有不少例子。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

簽名被屏蔽

asweetmom 發表於 18-10-29 00:35
你怎麼不想想,有秘訣/絕招的成功家長為何要免費分享呢?
其實之前有人分享過架,不過跟著比人圍,仲邊有人會分享。另外有料的人自然有connection,亦未必會上ek

jli008 發表於 18-10-29 10:35
就算分享了最主要是信不信而已.  普通基層家庭的我,在不富裕又勉強可以之下,女兒衹有普通話有補習,英文衹曾 ...
正所謂甲之旦糕乙之砒霜,真是要諗清諗楚先好用

MrBeast 發表於 18-10-29 13:00
其實之前有人分享過架,不過跟著比人圍,仲邊有人會分享。另外有料的人自然有connection,亦未必會上ek ...

有全盤計劃培養精英,和有必贏揾快錢方法一樣,錢途無限,唔出來開公司贊錢,也出書喇下話,上EK分字享?唔好玩喇。

何況,公開教授失傳絕技,多人識,就唔使得喇。

shadeslayer 發表於 18-10-29 13:22

有全盤計劃培養精英,和有必贏揾快錢方法一樣,錢途無 ...
唔一定mutually exclusive,好似聰明仔爸咁,又分享又出書。亦有分享完去搵真$,但都係有分享過

回覆 MrBeast 的帖子

香港文字唔值錢,估計聰明仔爸出書都唔慌賺到乜嘢錢。

MrBeast 發表於 18-10-29 13:41
唔一定mutually exclusive,好似聰明仔爸咁,又分享又出書。亦有分享完去搵真$,但都係有分享過 ...

分享也不能分哂書本內容。阿A又分享,阿B又分享,信邊個?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

asweetmom 發表於 18-10-29 00:35
你怎麼不想想,有秘訣/絕招的成功家長為何要免費分享呢?

分享左都會有歸因偏差,往往只會講最正面果D因素。

湘 發表於 18-10-26 01:08
我知道呢個世界,機會係留俾有準備嘅人,

小朋友雖然剛小一,六年後才面對升中,但我知道絕對唔可以到咗五 ...

早D瞭解吓學校各科目既考核同呈分要求。

研究吓目標中學收生要求同取態。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

謝謝各位回應,眼界開了,一定會整理所有真知灼見,但要待小朋友考完試。我不是虎媽,也沒真的要求孩子當top ten, 一直順應孩子性格及能力培養孩子。不過升小後,四周老虎更多,而且小學是小朋友學習知識打好基礎階段,加上本人沒有各位咁有智慧,所以才發問

回覆樓主:

樓主可以睇下康乃爾大學經濟學家羅伯.法蘭克(Robert H. Frank)《成功與運氣:好運和精英社會的神話》呢本書,了解下精英既成功因素係咩。

簽名被屏蔽

陳美齡3個仔都入史丹福, 佢本書應該都值得參考?

各位家長好岀心出力,睇咁多精英嘅心得和研究書,勁.

ilyrd 發表於 18-10-31 11:43
各位家長好岀心出力,睇咁多精英嘅心得和研究書,勁.

我只會睇大型統計/研究,唔相信個别成功例子。

greentea000 發表於 18-10-31 11:44
我只會睇大型統計/研究,唔相信個别成功例子。
咁都係,唔知亞美齡姐有冇提及"人際關係網络"呢個項目嘅影响呢?我睇書少,我好似冇睇過有名人心得嘅書有提及過這方面嘅幫助.呢的人叫"吴廣德""吴好堤"......
‹ 上一主題|下一主題