用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 精英之育成分享
樓主:
go

精英之育成分享  

HaYi 發表於 18-10-28 13:19
一切的討論都源於某個社會對不同精英定義的認同.  在香港, 一個心理學家會被視為精英, 一個社工在安慰人心 ...

我覺得專業人仕同"精英"都爭好遠,稱得上"精英",至少在自己的專業界別有業界認同嘅成就,例如醫生都有普通和名醫啦。

精英可遇不可求,自己就算係一個專業人仕也不過是一個普通打工仔,唔敢奢望何德何能可培養兒女做精英。如果孩子有天賦、有機會發揮所長,做父母的盡量唔好阻礙佢發展,眼界闊d遠d大膽d,咁就夠了。

至於"入大學是否精英",我十幾廿年前u grad都唔覺得係啦(當年只有3大,沒人講什麼8大),現在degree holder 周街都係,仲有asso...好多後生仔害怕搵工,屋企又唔等$開飯,一路搵書讀一定有得讀上去,科水就得。咁嘅制度下,本地大學畢業生好難出產咩精英。

retriever 發表於 18-10-27 09:44

普及教育點會係為精英? 當然一層一層之後,隔出來果D  ...

普及教育點會係為精英? 當然一層一層之後,隔出來果D 一定係精英。

科舉年代就一定係精英教育,根本唔係普遍可接受到教育。各地方鄉紳利用本身優越條件,透過科舉保持家族權勢。流行“考證僻” 後更甚。

樓主講既,係在普及教育下出表現。基本上,無壞習慣,肯努力,在這制度底下,已經是中上之人。當然而家唔係EK 國際版講果D 劍牛哈耶。
+++++++++++++++++++++++++++++++

你背書樓主嘅諗法太早左d d。咪咁心急la

我 猜樓主小朋友只係小一,可能係EK 升中版見太多,「某些。。。。盡收天下精英」嘅題目啫。

會否清晰下目標再討論過?

回覆樓主

咁又唔駛,大家的意見好好呀,不同的方向才可以有不同反思。高瞻遠矚但實事求事

回覆樓主

我只是想知道大家怎樣培育孩子,最好是實際行動的分享,我怕自己水平丶資訊都不足,有些東西錯過了

你本身有咩方向好重要,例如屬意國際學校,官津,未來有出國升學考慮,有無學過一啲咩課外活動?

咁樣會易說話好多。

之前你提過整理下大家意見,我好期待。

或者都係唔啱我,走先。

回覆樓主

其實樓主的問題,等如「如何教出叻仔?」一樣,再誇張一點,就是「如何發達?」這一類問題,意義不大。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

湘 發表於 18-10-26 01:08
我知道呢個世界,機會係留俾有準備嘅人,

小朋友雖然剛小一,六年後才面對升中,但我知道絕對唔可以到咗五 ...

樓主提出這個討論也屬人之常情.
首先不要讓孩子的成長過程被"精英"的重擔壓着.達不到父母的"精英"而感到挫敗,把自己當成失敗者.孩子要爲自己能力範圍內的努力付出而感到驕傲.不必爭着跟人鬥分數.
努力學習不是拔苗助長催谷操練,學習重啟發興趣及思考.
小學階段語文好要多培養閱讀興趣,廣泛閱讀. 數學好要多培養思考. 不要急求操題鬥快. 科學好要啟發興趣,好奇心.
中學要更多獨立思考,面對更抽象學術問題 中學的學習模式最好是多與同學討論解決難題,可惜現在可能好多補習老師幫忙解決難題.
一路上去,能保持學習興趣必能自發學習,能自發學習必能激發更多思考,習慣思考學習能更有效率.

planetearth 發表於 18-10-28 20:25
樓主提出這個討論也屬人之常情.
首先不要讓孩子的成長過程被"精英"的重擔壓着.達不到父母的"精英"而感到挫 ...

看過一本書和一條Utube 片,意念同出一轍,我頗認同。

本書說,學生學業成績不太在乎同甚麼方式教育,家長本身是甚麼樣的人,影響成績最大。即方法只是形式,家長的判斷,價值觀影響最大。換言之,身教。

另一教授,解釋為何有錢人多繼續有錢,窮人多繼續窮(當然只是比例上),是因為有錢孩子由小耳目濡染,不知不覺地學會了有錢人的心態,邏輯,判斷,思考等等。

所以對樓主來說可能是好消息。

shadeslayer 發表於 18-10-28 20:49

看過一本書和一條Utube 片,意念同出一轍,我頗認同。 ...

有冇書名?

planetearth 發表於 18-10-28 21:38
有冇書名?

無記錯係 Outliner Malcom Gladwell.

當然不是 exact science , 同一家庭也有不同孩子。

shadeslayer 發表於 18-10-28 23:14

無記錯係 Outliner Malcom Gladwell.

Thanks.
《Outliners: The story of sucess 異數: 超凡與平凡的界線在哪裏?》
商務有中文版

"人的成功與否往往不只來自於自身, 而常常受背景環境的影響
作者在書的前半段描述了成功機會的重要因子
成功機會的重要因子有: 出生的時間, 一萬小時的努力, 實用智能的高低, 以及家庭的背景"

湘 發表於 18-10-28 18:37
我只是想知道大家怎樣培育孩子,最好是實際行動的分享,我怕自己水平丶資訊都不足,有些東西錯過了
...

你怎麼不想想,有秘訣/絕招的成功家長為何要免費分享呢?

IloveJJ 發表於 18-10-28 18:17
完全贊成!  
我覺得樓主應該要改下個題目,先可以得到佢想要既回應。
...

精英只係形容詞,即如有版友用優秀形容叻。

planetearth 發表於 18-10-29 00:14
Thanks.
《Outliners: The story of sucess 異數: 超凡與平凡的界線在哪裏?》
商務有中文版
my take: 一命二運三風水⋯

簽名被屏蔽