用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國讀完college 後轉其他國家升學
go

美國讀完college 後轉其他國家升學 [複製鏈接]

請問如果小孩在升中五時轉了去美國讀college 兩年畢業後,可否轉去加拿大大學讀year3?或者有沒有其他國家可以咁樣插入大學year3?
   0    0    0    0

回覆樓主:

路過!2十2?如是頭2年相當於副學士,見本地可報入Y3,剛看如OU有相等學歷就可報Y3

多謝你們資料, 亞仔現在只是中一, 諗緊唔在香港考DSE有乜其他途徑升學, 暫時諗中4過去美國做一年交流生, 然後可否直上兩年制college讀, 而不上high school 讀yr11-12, 可以嗎?

可以,我女在香港中4, 現在College

大件仔 發表於 18-10-25 22:27
多謝你們資料, 亞仔現在只是中一, 諗緊唔在香港考DSE有乜其他途徑升學, 暫時諗中4過去美國做一年交流生, 然 ...

好多人會咁,但咁做就冇 "完成中學" 。
有些大公司請人,不單看大學,也會睇埋中學的 background。
睇下你咁做的原因。
如果係因為,估高中成績麻麻,就算免強讀成績也差,record 也未必見得人,想快快逃離,咁可能是一條路。
我就覺得,始終是 "graduated from high school" 完美一點。
而家中一,咁快認輸?
反正出國,去美加完成高中先啦。

pancake5354 發表於 18-10-25 19:43
除非在 college 所讀的 credit 好貼近加拿大 U 的 degree 課程內容, 否則估計都是 year 1 讀少幾個credit ...

美加大學計學分,不是計年度。
收轉校生,收你也未必直接可以 take Year 3 的科,
冇 prerequitsite 學分,可能要花時間補幾科,
其實可能結果要讀多一兩個 term 先真正入到 Year 3。

worldpeace 發表於 18-10-27 10:26
可以,我女在香港中4, 現在College
請問你是否讀完college 會沒有high school畢業証書, 咁對佢將來有影響嗎? (因為有其他留言說會沒有high shcool畢業紀錄?
我睇一些美國升學綱站, 佢地有D講話參加美國交流生, 讀一年後會有學校頒發的高中畢對証書, 所以我想亞仔去做一年交流生先。

回覆 大件仔 的帖子

阿囡仲讀緊College, 未知道

回覆樓主

我睇緊華盛頓既社區大學,有幾間都話同步可於第一年考埋SAT,攞埋中學畢業diploma 。

回覆樓主

另外我都諗緊讀完2年社區大學,如轉去澳洲,佢啲學分會否承認

CPY 發表於 18-11-19 17:10
另外我都諗緊讀完2年社區大學,如轉去澳洲,佢啲學分會否承認
請問你小孩是否讀緊中四?我都係諗緊讀完中四去美國做一年交流生,拿取到中學畢業證書後再升讀兩年社區大學,但之後就未必會在美國繼續升yr3,因為美國大學費很貴,而且有家人在加拿大想轉回去讀,但是又擔心美國學分在加拿大未必可以上yr3,如要由yr1讀起,倒不如直接去加拿大讀,或者,在香港考埋dse再決定,現在還在資料搜集中,因為小兒只是中一生,仲有時間再諗。

大件仔 發表於 18-11-19 21:48
請問你小孩是否讀緊中四?我都係諗緊讀完中四去美國做一年交流生,拿取到中學畢業證書後再升讀兩年社區大學 ...

我細妹個女今年去左美國做交流生,又係讀完中四過去一年,但好似讀返grade 10,讀完應該未中學畢業喎?!

CPY 發表於 18-11-20 00:00
我細妹個女今年去左美國做交流生,又係讀完中四過去一年,但好似讀返grade 10,讀完應該未中學畢業喎?!
...
因為美國只要係16歲以上就可入讀社區大學,好似冇須中學畢業
‹ 上一主題|下一主題