用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2020-2021升小40校網揮手區
go

2020-2021升小40校網揮手區 [複製鏈接]

零概念 大家一齊分享下資訊
   7    0    0    0

回覆樓主:

我都打算揀呢個網,都係無概念,仔仔而家讀緊美孚佳寶K2,見好多學生都派左呢間

Hello, 15分仔仔少選擇.  我睇左D 資料,覺得好緊要但好少人講的係該小學會否參與升中呈分,通常龍校係咁,唔呈分升中時只能自行或繼續該龍校

我參觀了最少五間40網內小學,聽講座,認為親身感受對篩選十分有幫助.  另考慮: 全港適齡入學人數下降中但區內多新盤落成,手上分數,仔仔性格能力,校風/校舍大小,升中成績等,學校班數,心中已有大概

40網內都多世壟生

回覆樓主:

40網聽其他人話男仔升中唔太好

hakbb 發表於 19-1-24 00:14
40網聽其他人話男仔升中唔太好

因為可供男仔選的band one學校係得幾間:

長天(男校)
銘賢(男女)
黃棣珊(男女)
瑪神(一般認為介乎1C至2A, 但本身有小學)

有網友計過,其實係唔夠band one男生位。

好的band two學校也唔多。

delete

回覆樓主:

如果我係40網,但得15分,係咪一定好難入40網既一線學校?

hakbb 發表於 19-1-24 13:33
如果我係40網,但得15分,係咪一定好難入40網既一線學校?

長協有20分的,有十分之一機會在自行選校中入。15 分的不用想了。

15分是起跑分,大部分小朋友都有,可能連在第一階段入二缐小學都有問題。要有心裡準備大抽獎,或作1-1-1 的部署。

hihi, 我都係40校網, 首名子女,無概念, 現讀又一村禮幼K2

crylistal 發表於 19-1-28 11:01
hihi, 我都係40校網, 首名子女,無概念, 現讀又一村禮幼K2

比多啲中、英環境比小朋友,考好禮小。進可攻,退可守。

40網 男生女生考慮各不同。
若考慮升中競爭問題,女生喺深水埗區升中有三間band 1 女校; 聖母玫瑰 寶血上智 德雅 ,一般認為大利女生。
但男生升band 1 學額不足,所以一般認為不利男生。

回覆樓主

揮揮手先~阿囝今年抽,未知結果,到20-21就係妹妹抽...

tkinwong 發表於 19-1-30 01:36
比多啲中、英環境比小朋友,考好禮小。進可攻,退可守。

請問即係如果有禮小就讀禮小~好果讀抽獎個d嗎?

AJBabies 發表於 19-2-14 18:09
請問即係如果有禮小就讀禮小~好果讀抽獎個d嗎?

咁又唔一定。我嘅意思只是禮小是私校,有offer後都可以當backup 去大抽獎,家長可以謀定而後動。

當然,禮賢的學術水平和校風我覺得在當區屬一流,雖然未及得上SFA和英華。如果錢唔係問題,我自己係屬意禮賢。(emoji)過,更多人可能會選唔洗比錢的長沙灣協和。

tkinwong 發表於 19-2-14 18:34
咁又唔一定。我嘅意思只是禮小是私校,有offer後都可以當backup 去大抽獎,家長可以謀定而後動。

當然, ...

謝謝!真心請教,禮賢對比40網的瑪神、長協、荔天,是否學術一定更優勝呢?還是不相伯仲?因為今年係哥哥考小一,過兩年先到妹妹,但40嘅中學不利男仔,所以我要顧咗哥哥先,希望搵間幫到佢將來考好中學的小學,所以我相信學校學術強d會比較有利... 正傷腦筋中~~

AJBabies 發表於 19-2-14 22:11
謝謝!真心請教,禮賢對比40網的瑪神、長協、荔天,是否學術一定更優勝呢?還是不相伯仲?因為今年係哥哥 ...
#40 茘天升中成績亮麗。個人認為若有茘天或長協offer,才可以考慮放棄禮賢,其他學校就不作他想,一定揀禮賢。但男生的話,到升中時上述三間都要面對同一問題......深水埗區升中不利男生。建議您在上述三間學校嘅網頁,搜尋該校嘅小六生升中戰績數據,做吓比較......睇睇升上band 1 中學戰績,幫助您選擇。

AJBabies 發表於 19-2-14 22:11
謝謝!真心請教,禮賢對比40網的瑪神、長協、荔天,是否學術一定更優勝呢?還是不相伯仲?因為今年係哥哥 ...

贊同17樓的分析。

我小朋友幼稚園是讀禮賢,就深深喜愛上這間學校,不能上佢的小學其實都感到可惜。

禮賢的升中結果只公布校名而無具體數字,所以有幾多人入band one係靠估。不過,我見他的公佈有45間學校,而畢業生有90人,我懷疑嗰已係full list. 你看入的學校,固然有很多名校,也有一些普通學校,但並無一些很差的學校。唔知我的推論/觀察有冇錯,禮賢入唔到的band one都唔會去band three.

我聽講禮小band one 有六成或以上,但無數據,要等用家分享。

一線的已經很厲害了, 再細分一線中的排名第一, 二, 三真是很怪獣.

一線多人爭, 扣門位每年得幾個. 不如自己計分, 能否自行能夠分入一線. 或你明明是基督教, 為了名校, 入了天主教, 你又是否願意?

如考直資, 小朋友又是否是說話及表達型, 能否在面試時脫頴而出. 及要知道直私或私校的學費不平宜, 你要負擔6年學費, 不是少數目, 將來能否考上 band 1 中學, 也是未知之數. 還是省下學費, 將來供小朋友海外升學用, 除非你有無限彈藥?

入了一線, 小朋友必定在壓力下渡過6年的生活. 但直資的學生全部都是被挑選過的, 而家長大都中產家庭, 支援十足, 身上已有小朋友這6年的學習藍圖, 所謂鬥小朋友及同時鬥家長, 校內競爭一定比官津激烈.

我遇到一位友人,她是小學的私人補習老師,專幫40網一些出名直資補習。她説,由於直資要付學費,及學校有一定的名氣,所以家長的合理期望,就是小朋友在完成小學後,能順利入 band 1中學,甚至比茘天,長協的派位更好。奈何這直資沒有駁接的中學,所以它的學生都要參加小學呈分試,和全港的小學一起競爭。所以,學校在這6年都非常催谷,如小一上學期已能串熟 January - December 了。 這又是否你的合理期望,或是小朋友所要的?

回覆樓主

請問除左一線 有無邊幾間係2線架?因為準備我搬入去40網
‹ 上一主題|下一主題