用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鋼琴八級
樓主: piyohk
go

鋼琴八級 [複製鏈接]

easymo 發表於 18-10-26 17:17
依家為考試而考試的人多的是.........
100%為考而考又好似唔抵。學音樂付出都幾多,無論時間,精力,金錢。為一張證書,投入產出不合比例。

小朋友如果不喜歡音樂,勉強為考而考,都好慘。

其實呢個年代小學八級係好common
你睇下每年trinity 有AT, LT level 嘅小學生/初中生數量就可以估算到(有八級程度起碼要一年先考到AT 》正常嚟計)
今個星期日又係一年一度Trinity 畢業典禮
路過AC Hall 不妨數下

Repeated

b3410 發表於 18-10-26 17:48
100%為考而考又好似唔抵。學音樂付出都幾多,無論時間,精力,金錢。為一張證書,投入產出不合比例。

小朋 ...
所以我都唔明,大概覺得既有利升中,第時又可以教琴搵錢卦
我仔考琴係學各首唔同歌曲,學到咁上下到level先倒轉考琴, 去到5級先考4級, 但我見依家好多人係定咗幾時考幾多級,全部時間就死練3首考試歌......

piyohk 發表於 18-10-26 12:22
謝謝大家⋯⋯(emoji)(emoji)。即係很多人也是由小一升小二已經開始這個考試遊戲,很多人也是跳級和focus  ...

八級有 D 真係碌過,但演奏級就難好多。

mansum92 發表於 18-10-26 17:45
我識個小朋友小三考樂理,到小五考8級時d樂理已經唔記得晒, aural果part要由頭教過。佢阿媽之後話咁早考樂 ...

如果由琴老師自己教返樂理,教琴時提返彈緊首的樂理邊part,keep住甘重溫,學生唔會唔記得

我小朋友預備樂理考試的時候,同時彈緊六級歌和scale,老師用彈緊的歌做樂理課的例子,每首歌都會講下係樂理課邊part,樂理得distinction。考完試,老師依然用這個方法教七級歌和aural,如果小朋友有唔記得的,也叫小朋友自己返去睇返樂理書

老師就係話驚學生考七八級時樂理失曬憶,所以不斷提醒佢地學過的東西

easymo 發表於 18-10-26 20:34
我仔考琴係學各首唔同歌曲,學到咁上下到level先 ...

我認識一個小朋友三年級時,學琴2年考到五級合格(aural,sight reading都fail的),跟住用一年時間追返其他人三至五級彈的練習曲,計劃再用2年時間考樂理和預備8級,目標是小六考到八級

事實上當年媽咪找這位老師,原因是老師話佢有方法教到小一開始學琴,小六八級,無需要人地甘多時間的

LeeCC 發表於 18-10-27 07:09
如果由琴老師自己教返樂理,教琴時提返彈緊首的樂理邊part,keep住甘重溫,學生唔會唔記得

我小朋友預備 ...

哈!我個鋼琴老師係自己唔記得樂理,問佢教緊個首譜上面的Term ( 意大利或德文),十問九唔識,淨係叫你上網查。

b3410    發表於 18-10-27 09:41

AgapePa 發表於 18-10-27 07:18
哈!我個鋼琴老師係自己唔記得樂理,問佢教緊個首譜上面的Term ( 意大利或德文),十問九唔識,淨係叫你上 ...

甘搞笑?

LeeCC 發表於 18-10-27 07:15
我認識一個小朋友三年級時,學琴2年考到五級合格(aural,sight reading都fail的),跟住用一年時間追返其 ...

六年級/中一並同時完成八級⋯⋯都算正常呀!有幾位同學的進度都是相若(不是一齊學,只是阿大上音樂課時,同學大家自爆進度)。

四年級,九/十歲人,完成八級,只能恭喜他的成就

piyohk 發表於 18-10-27 15:38

六年級/中一並同時完成八級⋯⋯都算正常呀!有幾位同學的進 ...

我講這個case係小一學期尾才開始學琴,所以前後得4年幾時間預備八級,個老師話佢有方法,實際係小朋友學琴半年後開始學五級考試歌,跟住scale,無練aural,sightreading只教2堂,結果係scale高分,aural和sight reading唔合格
我認識的大部分小六考到八級的,都係k2, k3 開始學的

LeeCC 發表於 18-10-27 07:09

我小朋友預備 ...

你仔仔個老師好好呀

mansum92 發表於 18-10-27 19:58
你仔仔個老師好好呀
有時真是一師難求啊

b3410 發表於 18-10-27 22:16
有時真是一師難求啊

都要講緣份,同小朋友夾唔夾,同家長夾唔夾

piyohk 發表於 18-10-27 15:38

六年級/中一並同時完成八級⋯⋯都算正常呀!有幾位同學的進 ...

能夠四年級考到八級必定有過人天賦和十分努力
認識一個k3 尾考到樂理剛剛合格,二年級考到七級鋼琴,三年級弦樂器八級,他和媽媽付出的精神和時間真係唔系常人可以做得到。
小一前每天彈琴3個鐘,樂理和鋼琴由媽咪每天自己教,無跟老師,小一後要兼顧另一種樂器,媽咪呻「哎呀,鋼琴彈少左好多啦,一日都唔夠一個鐘呀!」

我地呢d 一般家長聽完真系無言,一般小朋友小一可以坐定彈一個鐘,老師和家長已經拍曬手啦

easymo 發表於 18-10-26 20:34
我仔考琴係學各首唔同歌曲,學到咁上下到level先 ...

好多中學已經唔會將鋼琴列為特異功能,就算8級,甚至AT在升中都大有人在,所以讀書成績才最重要

Raleigh 發表於 18-11-3 14:22
好多中學已經唔會將鋼琴列為特異功能,就算8級,甚至AT在升中都大有人在,所以讀書成績才最重要
...
學琴為左升中就無趣了

‹ 上一主題|下一主題