用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鋼琴八級
go

鋼琴八級 [複製鏈接]

請問有沒有人可以告訴我們怎樣才能在小四暑假前,完成八級考試+樂理。

阿大這個月時時問我,但是我完全唔識答他(我當年是拒絕學琴的,對音樂一啲都唔識)
   2    0    0    0

• 報考樂理考試及1至5級的術科考試並無特定的報考條件。
  • 考生報考6至8級的術科考試必須已考獲5級或以上的樂理
上考評局睇報考詳细資料

piyohk 發表於 18-10-25 15:01
請問有沒有人可以告訴我們怎樣才能在小四暑假前,完成八級考試+樂理。

阿大這個月時時問我,但是我完全唔 ...

報考8級鋼琴時, 必定有5级樂理合格資格。 所以凡考6級或以上樂器, 要考左5級樂理先。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

依家鋼琴考到幾級?幾年級?
我打算預2年左右時間從5級到8級。所以2年級考完5級+樂理。
3年級試7級,4年級再試8級。

b3410 發表於 18-10-25 16:50
我打算預2年左右時間從5級到8級。所以2年級考完5級+樂理。
3年級試7級,4年級 ...

謝謝⋯

但二年級學生的小手已經可以按到八度?

b3410 發表於 18-10-25 16:50
3年級試7級,4年級 ...

還有7/8歲已經能夠考五級樂理?但坊間很五級樂理班要求學生要九/十歲才可報讀?

piyohk 發表於 18-10-25 17:33
還有7/8歲已經能夠考五級樂理?但坊間很五級樂理班要求學生要九/十歲才可報讀?
...

一升二暑假比較多時間,平時教琴的老師加堂,順便學埋。不過識字不多,要努力記住D字。

低年班學業方面壓力不大,多時間發展興趣。如果小朋友喜歡彈琴,進展可以好好。如果不喜歡,不如早些轉去其他興趣。

piyohk 發表於 18-10-25 17:30
謝謝⋯

但二年級學生的小手已經可以按到八度?
可以滑過去

...
我仔8歲,上星六剛剛考完樂理,ok我覺得佢應付到,好多同學都會在升小三的暑假準備,報考10月的考試。

...

我地升小三暑假讀,剛剛考完。有 D 班係咁寫,但如果你要求通常都可以。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

...

我仔當年係P2考嘅,報tomlee樂理班,好似話10+,但佢得7歲都收,考試時全場最細粒係佢
後尾先知,有同學P1已考,但太細出入試場狀態唔係太定,驚d,所以成績唔太理想,之後再考先有好成績

話說回來,要小學畢業之前考8級已經唔算係容易嘅事,身邊學音樂嘅人當中,只有一個小四八級鋼琴

恐龍家

小曳人 發表於 18-10-26 09:12
我仔當年係P2考嘅,報tomlee樂理班,好似話10+,但佢得7歲都收,考試時全場最細粒係佢
後尾先知,有同學P1 ...

謝謝大家⋯⋯(emoji)(emoji)。即係很多人也是由小一升小二已經開始這個考試遊戲,很多人也是跳級和focus 在考試內,才能在小四內完成八級考試⋯⋯又唔怪得現在的鋼琴八級冇乜認受性。

題外話,咁就唔該那些超班的同學就唔好在班上吹捧自己是學演奏級(咁多年校際音樂節又唔見佢拿獎),影響其他按走就班的同學,還要我解釋給阿大知這個「為什麼?」

其實點解要甘趕?這樣安排,小朋友會只專注彈考試歌,無乜時間彈其他歌了

我個升小四暑假考五級有distinction,小四中段考樂理,係小三小四2年內彈了好多六七級的歌,老師也跟隨他的喜好教他自選的名曲,每堂下課前還一起玩四手聯彈,又教他預備係學校司琴和合唱團樂團伴奏技巧,好豐富的過了1年幾,來緊升小六準備考七級,但同時也有預備比賽和彈喜歡的名曲,學考試歌也學得輕鬆。

我看到的是他開開心心的彈,非常陶醉,他現在可以隨時聽到什麼歌都即時彈出來,或者有人俾melody,佢可以即興伴奏,非常享受音樂的樂趣。

我唔知如果佢沒有這1年幾不考試的放空時間,是否能做到。但認識一位與他同期考五級和樂理的小朋友,一直預備考試,彈的歌的種類和量不夠他一半。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實睇下你點睇,我自己覺得學琴嘅人當中,可以P4考到8級嘅,應該少過1%,咁叫唔叫多呀?我識嘅人都真係得一兩個可以咁細考到8級樂器,佢地本身好鍾意音樂,絕對唔係家長迫出嚟嘅!
至於P1-2考樂理又係另一回事,因為對於數學資優嗰班,樂理好容易理解,佢地記性又好,所以老早考咗唔出奇,但我地由原本打算小6考8級,推遲到中一二先考喇

btw, 小學有演奏級,again我識嘅都係一兩個,就係小四考到8級嘅,所以,其實唔常見
恐龍家

回覆樓主:

簽名被屏蔽

964000 發表於 18-10-26 14:33
除非好有天份,否則咁趕考試只彈考試歌
見過某名小女孩6歲5級,8歲考8級,彈首Mozart慘不忍睹, ...

5級以下還可以僥倖碌過,高級數還是要努力,有D本事先考到。如果老師只教考試曲,唔理其他,老師唔合格

依家為考試而考試的人多的是.........

回覆樓主:

我識個小朋友小三考樂理,到小五考8級時d樂理已經唔記得晒, aural果part要由頭教過。佢阿媽之後話咁早考樂理真係side氣,因為細個1對1教用左萬幾蚊為張証書之後咩都唔記得晒。
‹ 上一主題|下一主題