用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Nursing 收分要求
樓主: bestwish
go

Nursing 收分要求  

clarawuwu 發表於 18-11-1 20:29
職業治療好呀!我記得你囡囡一直成績都好好,應該無問題,況且,phy chem bio呢3科都有得加乘呀!你地有冇 ...

呀囡好想去Poly open day,但果日有事去唔到,嚟緊會去HKU。 我囡成績唔係好叻架 ! 不過佢今年中五已明顯勤力左,一開學都不斷溫書。希望可以張勤補拙。不過見佢都辛苦,仲有年幾要挨呀!

clarawuwu 發表於 18-11-1 20:29
職業治療好呀!我記得你囡囡一直成績都好好,應該無問題,況且,phy chem bio呢3科都有得加乘呀!你地有冇 ...

其實個比例係點乘,我唔知邊到睇到 ?

bestwish 發表於 18-11-1 21:05
唔好意思,我個日聽左幾個talk,混亂左資料。職業治療係bio。我都唔清楚個比例,好似講者無提到,有去過聽talk既朋友,可以提供資料嗎?
今年去唔到,唔緊要啦!s6可以去,資料仲update。你囡囡好乖又懂事,大家努力加油啦!

bestwish 發表於 18-11-1 21:05
職業治療 Best6 ,preferred subject 得中、英同Bio。

即係中、英同Bio x10
        Maths 同LS x7
        Phy、Chem、 其他 x5

LingChiBaBa 發表於 18-11-1 21:34
職業治療 Best6 ,preferred subject 得中、英同Bio。

即係中、英同Bio x10

多謝你既資料,但我都唔係好明,x 10 x 7 即點乘 (emoji)(emoji)(emoji)

clarawuwu 發表於 18-11-1 21:29
唔好意思,我個日聽左幾個talk,混亂左資料。職業治療係bio。我都唔清楚個比例,好似講者無提到,有去過聽ta ...

多謝你呀!

bestwish 發表於 18-11-1 21:47
多謝你既資料,但我都唔係好明,x 10 x 7 即點乘 (emoji)(emoji)(emoji)

即係中文假設攞Level 5,=>5x10=50分
       Maths攞Level 5*,=>6x7=42分
       Phy攞Level 4,=>4x5=20分

Any best6就將最高分嗰6科加埋鬥高分。

LingChiBaBa 發表於 18-11-1 21:55
即係中文假設攞Level 5,=>5x10=50分
       Maths攞Level 5*,=>6x7=42分
       Phy攞Level 4,=>4x5=20 ...

開始明dd, preferred subject 就 x 10,  4C 就 x 7, 2X 就 x 5, 是嗎?

計左出嚟假設 total 係 216分, 禁即係點 ?

3位數字???

Thanks.  

bestwish 發表於 18-11-2 09:51
開始明dd, preferred subject 就 x 10,  4C 就 x 7, 2X 就 x 5, 是嗎?
係咁計,不過PolyU無俾呢個分做參考,所以無得比較。
PolyU祇提供Average score,如果你有去Admission Talk,應該會講Minimum收幾多分,但係無 x weighting ,所以都唔係好準確。

其實簡化返個運算,

Preferred subject           x2
Other Core subjects      x1.4
Other elective subjects  x1

如果個分貼近average (18年33.1)而又有preferred subject(s)高分,先穩陣。

回覆 bestwish 的帖子

可參考此link:
https://lihkg.com/thread/731281/page/1

bestwish 發表於 18-10-24 15:25
Poly 最少27分, 想問係 best 5 定係 best 6 ?

HKU 好似收生要求仲低過 Poly是嗎?
我老細個侄 26分入港大
BAND A 1 中大唔收, 2018 年要有BEST 5 ~30分

兩年前我FB 佢女26分中大

TwinWong 發表於 18-11-2 15:42
我老細個侄 26分入港大
BAND A 1 中大唔收, 2018 年要有BEST 5 ~30分

~30分係 Best 5 定 4C+2X?

LingChiBaBa 發表於 18-11-2 15:50
~30分係 Best 5 定 4C+2X?
修正一下
中大要best 6 要30

bestwish 發表於 18-10-31 15:53
呀囡由細到大既夢想係做醫護人員,因為佢本身經歷過死過番生,由細到大出入醫院,所以鎖定左目標。不過現 ...
真係好, 啊囡鎖定目标
我隻豬全無目标, 仲未知自己想掂

CU nursing 同 Polyu nursing 都好,論學習環境CU勝, Polyu practical 勁d 出ward 易適應。HKU. Nursing 較易入,重理論。

回覆樓主

比個今年入咗polyu nursing實際分數各位參考一下
中 5英 4數 4通 4生物 4 地理 6
A2 入咗
中大唔收

阿女同學今年non Jupas IB , 全報nursing , HKU , CU , Polyu.未考試,先有HKU Conditional offer, 其他冇CO.
考試後 ,IB 39/45 才有CU interview 及 offer.
Polyu 冇offer.

bmuimami 發表於 18-11-2 18:41
比個今年入咗polyu nursing實際分數各位參考一下
中 5英 4數 4通 4生物 4 地理 6
A2 入咗

咁啱係樓主嘅216。

LingChiBaBa 發表於 18-11-2 19:34
咁啱係樓主嘅216。

我冇計呀
但係呢個case係入nursing而唔係職治
Polyu 嘅nursing好似係冇正式公布邊科有加乘,只係話有理科好啲

bmuimami 發表於 18-11-2 19:50
我冇計呀
但係呢個case係入nursing而唔係職治
Polyu 嘅nursing好似係冇正式公布邊科有加乘,只係話 ...

咦,係喎。

PolyU Nursing 有講,Preferred subject :4C & Biology

你個case係240分。