用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Nursing 收分要求
go

Nursing 收分要求   [複製鏈接]

Poly 最少27分, 想問係 best 5 定係 best 6 ?

HKU 好似收生要求仲低過 Poly是嗎?

13    0    0    1

bmuimami 發表於 18-10-30 00:56
Poly 4C 2X LQ 27
HKU收生分數相若
有人話一般請䕶士喜歡請polyu cu先到HKU 因為polyu實務強,hku理論勁, ...

真係唔係 best 6 呀囡有點失望。因為佢重點係phy chem bio取分

samsam123321 發表於 18-10-31 12:31
真心說,如果係女仔,教書仲好些,男仔就選engine拉

呀囡由細到大既夢想係做醫護人員,因為佢本身經歷過死過番生,由細到大出入醫院,所以鎖定左目標。不過現在身體已好返哂。醫生就一定唔夠分,nursing 已算係medical 最低入閘分。

October. 發表於 18-10-31 16:01
其實醫生同護士之間仲有葯濟、物理治療、職業治療,你女有phy chem bio,科科都讀得。
...

你講既全部科都仲要更高分呀!

October. 發表於 18-11-1 08:17
你女之前有意讀醫,我 意思係唔使-下去到讀 護士呀,兩者之間仲有其它幾個選擇考慮。 ...

我地知呀! 佢想讀職業治療, 再進修去幫sen 既小朋友

October.    發表於 18-11-1 10:27

Glau 發表於 18-11-1 09:33
如果真心想做護士, 仲有OU, 東華 同護士學校, 吾好理人點講, 宜家無任何職業有guarantee 做一世,  無理想同 ...

禁去護士學校或者養和都唔會去OU東華

clarawuwu 發表於 18-11-1 20:29
職業治療好呀!我記得你囡囡一直成績都好好,應該無問題,況且,phy chem bio呢3科都有得加乘呀!你地有冇 ...

呀囡好想去Poly open day,但果日有事去唔到,嚟緊會去HKU。 我囡成績唔係好叻架 ! 不過佢今年中五已明顯勤力左,一開學都不斷溫書。希望可以張勤補拙。不過見佢都辛苦,仲有年幾要挨呀!

clarawuwu 發表於 18-11-1 20:29
職業治療好呀!我記得你囡囡一直成績都好好,應該無問題,況且,phy chem bio呢3科都有得加乘呀!你地有冇 ...

其實個比例係點乘,我唔知邊到睇到 ?

LingChiBaBa 發表於 18-11-1 21:34
職業治療 Best6 ,preferred subject 得中、英同Bio。

即係中、英同Bio x10

多謝你既資料,但我都唔係好明,x 10 x 7 即點乘 (emoji)(emoji)(emoji)

clarawuwu 發表於 18-11-1 21:29
唔好意思,我個日聽左幾個talk,混亂左資料。職業治療係bio。我都唔清楚個比例,好似講者無提到,有去過聽ta ...

多謝你呀!

LingChiBaBa 發表於 18-11-1 21:55
即係中文假設攞Level 5,=>5x10=50分
       Maths攞Level 5*,=>6x7=42分
       Phy攞Level 4,=>4x5=20 ...

開始明dd, preferred subject 就 x 10,  4C 就 x 7, 2X 就 x 5, 是嗎?

計左出嚟假設 total 係 216分, 禁即係點 ?

3位數字???

Thanks.  

LingChiBaBa 發表於 18-11-2 10:35
係咁計,不過PolyU無俾呢個分做參考,所以無得比較。
PolyU祇提供Average score,如果你有去Admission Talk ...
其實係咪每間U每一個學科都有 Weighting ?  我真係唔係好明點計個分?

假設

Weighting:
Biology = x 2
English and Chinese = x 2
Math, Liberal Study = x 1.4
理科electives = x 1.4
Other electives = x 1

DSE 得分
Chi 4
Fng 4
Math 4
LS 3
Bio 3
Chem 3
Phy 4
M2 2

Best 6
33.4 分

Best 5
31.6 分

禁高分????????

TwinWong 發表於 19-10-2 17:51
係呀, 你正确

2018 DSE

如果呢D分未 weighing, 真係有難度。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

係 wor ! 好多都出國讀, 國內生又回流大陸。

我囡  A123 都博盡, 唔到UQ tim,  博下 interview, 出左成績先再改。

其實第一次 submit 一定博盡, 成績出左先再對號入座都未遲。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-12-17 09:28
‹ 上一主題|下一主題