用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Nursing 收分要求
go

Nursing 收分要求   [複製鏈接]

Poly 最少27分, 想問係 best 5 定係 best 6 ?

HKU 好似收生要求仲低過 Poly是嗎?

13    0    0    1

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

係 wor ! 好多都出國讀, 國內生又回流大陸。

我囡  A123 都博盡, 唔到UQ tim,  博下 interview, 出左成績先再改。

其實第一次 submit 一定博盡, 成績出左先再對號入座都未遲。

洋蔥頭媽咪    發表於 19-12-17 09:28

bestwish 發表於 18-10-30 15:25
真係唔係 best 6 呀囡有點失望。因為佢重點係phy chem bio取分

不用擔心,來年升大學人數少,加上現在環境好多人出國,香港入大學機會明顯比以往大。

回覆樓主:

bestwish 發表於 19-12-3 16:42
如果呢D分未 weighing, 真係有難度。
係未分

TwinWong 發表於 19-10-2 17:51
係呀, 你正确

2018 DSE

如果呢D分未 weighing, 真係有難度。

Lofty 發表於 19-10-2 17:23
回覆 TwinWong 的帖子

中大nursing 30 分應該係計6科; 5科應該係26
係呀, 你正确

2018 DSE
中大 BEST 6 30

HKU BEST 5 25
POLy BEST 6 27
OU BEST 5 19.6
當年家長提供资料

回覆 TwinWong 的帖子

中大nursing 30 分應該係計6科; 5科應該係26

bestwish 發表於 18-10-24 15:25
Poly 最少27分, 想問係 best 5 定係 best 6 ?

我老細佢侄仔舊年BEST 5 25 入HKU NURSING
舊年中大要求BEST 5 要30

舊年師姐兩邊都派唔到, 走去讀1年HKU ASSO
昨天收到NJ CFM HKU NURSING  由Yr 1讀起

我校唔覺師姐有試去POLY

Charlotte_mom 發表於 19-2-28 07:33
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150729/bkn-20150729222245844-0729_00822_001.html
精神科護士供過 ...

都唔係嫁,舊年poly U 畢業的精神科RN只得1,2個因個人問題冇offer
OU就唔太清楚。
補充:全級大約70幾人
其實精神科人手仲係唔夠,但高層要睇住budget請人,每round 啲請啲咁囉,但通常畢業個年會有晒offer, 睇年頭定年尾個round.

回覆 clarawuwu 的帖子

呢科出路做邊行?

醒目開學勳章 王國長老

bmuimami 發表於 18-10-30 00:56
Poly 4C 2X LQ 27
HKU收生分數相若
有人話一般請䕶士喜歡請polyu cu先到HKU 因為polyu實務強,hku理論勁, ...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150729/bkn-20150729222245844-0729_00822_001.html
精神科護士供過於求,講左幾年了。我護士朋友都話唔好入行

杜小田    發表於 19-5-6 13:25

LingChiBaBa 發表於 18-12-27 13:28
PolyU 職業治療(JS3624) preferred subject 加咗 Physics

There is no compulsory subject requirement.  ...

請教下對港大環球衛生有咩意見?

bestwish 發表於 19-2-27 15:41
其實係咪每間U每一個學科都有 Weighting ?  我真係唔係好明點計個分?

Official 公佈嘅分係無計Weighting。城大同科大嘅Jupas Calculator 有計。

LingChiBaBa 發表於 18-11-2 10:35
係咁計,不過PolyU無俾呢個分做參考,所以無得比較。
PolyU祇提供Average score,如果你有去Admission Talk ...
其實係咪每間U每一個學科都有 Weighting ?  我真係唔係好明點計個分?

假設

Weighting:
Biology = x 2
English and Chinese = x 2
Math, Liberal Study = x 1.4
理科electives = x 1.4
Other electives = x 1

DSE 得分
Chi 4
Fng 4
Math 4
LS 3
Bio 3
Chem 3
Phy 4
M2 2

Best 6
33.4 分

Best 5
31.6 分

禁高分????????

BingoJoey 發表於 19-1-13 13:44
回覆 bestwish 的帖子

去護士學校沒有大學証書。去養和做登記護士㚥似要簽幾年約喎⋯⋯ (有錯請更改):wa ...

我FD 佢囡護士學校兩年, 駁入東華入Y2 開始讀, WAIVE 咗少少
每年比11萬, Y2起計讀4年, 上年畢業, 派政府医院太遠, 後尾入到法國做, 依家35K以上

bestwish 發表於 18-10-24 15:25

there is a nursing summer programme at hku you should try and take a look

BingoJoey 發表於 19-1-13 13:44

去護士學校沒有大學証書。去養和做登記護士㚥似要簽幾年約喎⋯⋯ (有錯請更改):wa ...

個人意見,Nursing  School,喺High Dip,有個RN牌,遲D讀top up degree, 不難讀。HA保证就業,不易入。條路長點點,经驗要累積。

醒目開學勳章

去護士學校沒有大學証書。去養和做登記護士㚥似要簽幾年約喎⋯⋯ (有錯請更改)
‹ 上一主題|下一主題