用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加大拿中學
樓主: 燁燁媽
go

加大拿中學   [複製鏈接]

By the way, TOEFL & SSAT results are not required. Of course, if these exam results are ready, they are always welcome.

DerekChanKM 發表於 19-3-12 12:25
We applied for Lakefield on our own. We did not get any help from any education consultants.My son j ...

資料好有用

回覆 citygirl 的帖子

多謝各位支持!加拿大嘅寄宿中學要交學費同好多雜費,唔知各位有無交費方法好介紹?

大家好, 我囡囡宜家讀緊小五, 今年9月讀小六, 我地一家人都打算返加拿大溫哥華俾囡囡讀初中, 我老公係加拿大人, 亦幫左囡囡申請左 critizenship. 我對加拿大唔太認識, 囡囡係香港係讀 happy school. 而我對香港教育真係覺得好失望, 所以想俾個機會囡囡可以多一個讀書選擇.

我想問下如果我地要申請讀初中, 要今年10月就要報名, 但我地又未有係加拿大住, 無地址提供, 點樣可以報學校呢? 係咪真係要搵AGENT先可以幫到手報學校? 定係需要今年暑假過去一趟了解, 滿腦子都係問號.

回覆 BAC媽媽 的帖子

BC省温哥華市分開好多個校區。,申請公立中學多數係以你報嘅地址將你歸入去附近校區,公立中學一般水準好平均,當然有一部分係名氣較大質素較佳,International Student可以申請任何公立或寄宿中學,收咗你到時再揾寄住家庭,本地人多數要根據住址申請當區公立學校。揾agent幫手都好,可以了解吓最新行情。

回覆樓主

想問各位有沒有子女在Calgary 讀中學?我打算比小朋友去讀中五,但知道此區學生要考省試,擔心好似另一個DSE。大家有你經驗或知識分享下。謝謝。

回覆 Classroom 的帖子

我都有考慮過送小朋友去Alberta省讀中學,最後都係申請咗Ontario嘅寄宿中學11班。Calgary市嘅公立或私立中學都係屬Alberta省教育局管理。佢哋有劃一嘅中學畢業試,詳情可以上佢哋教育局個網頁了解吓:www.studyin Alberta.ca

DerekChanKM 發表於 19-4-1 15:51

我都有考慮過送小朋友去Alberta省讀中學,最後都係申請咗Ontario嘅寄宿中學11班。C ...

為何最後不去,是否因為要考省試,還是有更好學校?可否推介一下?感激萬分。

BAC媽媽 發表於 19-3-26 14:04
大家好, 我囡囡宜家讀緊小五, 今年9月讀小六, 我地一家人都打算返加拿大溫哥華俾囡囡讀初中, 我老公係加拿 ...

其實除了可以問下香港嘅agent (immigration agent, 唔係報讀中學嘅agent因為你係回流), 自己其實可以上去 你心目中有幾區嘅school board , send email問下 .

你呢個情況都好普遍, 未有地址但係打算回流, 呢個係牽涉到回留嘅安排。我識有人回流前半年,找定屋 ,咁佢哋就可以有個地址apply。又或者 未决定住邊區,就租住樓,咁當你有rental agreement 之類,可以拎去註冊學校。基本上加拿大公校既安排都係只要你有個地址証明,佢哋一定要畀你仔女讀,除非 滿曬位。

回覆 daisy17772 的帖子

謝謝回覆, 我同老公都有朋友係加拿大, 囡囡到時過去都要讀小學最後一年GRADE 7, 所以諗住借朋友地址報名, 返而明年過去就真係要搵地方租用來報中學, 我朋友講私校都好谷.

DerekChanKM 發表於 19-4-1 15:51

我都有考慮過送小朋友去Alberta省讀中學,最後都係申請咗Ontario嘅寄宿中學11班。C ...

如果在Ontario 讀寄宿中學,是不是要自己找親戚朋友做guardian?

我哋啱啱係香港律師樓攪完監護人手續,因為唔想太麻煩多倫多個邊嘅朋友,所以就跟Lakefield College School收生部建議以校長做監護人,學校有正式文件電郵過嚟要家長簽名確認,呢樣要上可以做Notary嘅香港律師樓先得,可以揾當地嘅親友做監護人,公立同私立中學都係咁做。

DerekChanKM 發表於 19-4-2 15:08
我哋啱啱係香港律師樓攪完監護人手續,因為唔想太麻煩多倫多個邊嘅朋友,所以就跟Lakefield College School ...

最近上網申請學生簽證(前兩年都係自行上網攪) ,但今年開始要有生物便識 (手指模),有無Jm 知如何辦理?

我跟住又要申請學生簽證,而家要手指模同相片,網上介紹嘅程序係遞咗申請表,佢再要求你遞交手指模同相片,我都煩緊唔知點準備,請問有無家長申請過可以指教吓?

BAC媽媽 發表於 19-4-2 08:54
回覆 daisy17772 的帖子

謝謝回覆, 我同老公都有朋友係加拿大, 囡囡到時過去都要讀小學最後一年GRADE 7,  ...

地址證明應該要係父母名義。佢地需要父或母證明係加住。

如果非居住加拿大的加藉人士,仔女返加好像不能享用免費公校。這一點已經有不少網友討論過。亦有網友說,其實可以簽文件比親友,將仔女供養權比親友,咁就可以今仔女享用免費公校,有冇網友做緊又的確可行?
另外,聽在加拿大住的朋友說,加國政府打算加新手法,是如果某住址,有孩子入讀公校,地稅會比沒有孩子入公校高,按人頭增加。大家有冇聽過?
因為我的朋友們,一係已經回流香港,仍在加的,仔女已經是大學生,沒有留意這消息。

DerekChanKM 發表於 19-4-2 15:08
我哋啱啱係香港律師樓攪完監護人手續,因為唔想太麻煩多倫多個邊嘅朋友,所以就跟Lakefield College School ...
其實一般收海外學生嘅私校,都會推介自己學校員工做監護人的,如果收到呢啲資料,攞去民政處宣誓就可以。

SUSANNA 發表於 19-2-2 08:27

其實成績差成點?當日我都覺得女兒成績差(數、英都吾理想但 ...

請問你個囡係邊間?可以 pm我嗎?thanks a lot!

DerekChanKM 發表於 19-2-8 11:33
Another reason for applying for Lakefield is that it has a very limited number students from mainlan ...

Lakefield's boarding fee + tuition is quite expensive, almost same as UK

Bambi 發表於 19-2-19 10:01
回覆 samsam123321 的帖子

絕對係吖⋯⋯以仔間大學為例,煙都唔俾食,點可以咁公開地開大麻派對?網上好多 ...

can I have your son's high school info pls? many thx
‹ 上一主題|下一主題