用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加大拿中學
樓主: 燁燁媽
go

加大拿中學   [複製鏈接]

DerekChanKM 發表於 19-1-28 12:02
I have a couple of choices:
1) Trinity College School
2) Lakefield College School

I know the first 3 are good schools.  Has your son gone through any interviews yet?  Will you consider other good ones like Upper Canada and St Andrew’s?

回覆 wlmom 的帖子

These two are good too and heard is hard to get in.

燁燁媽 發表於 18-10-24 10:08
我仔成績不理想~
擔心他留在香港都未必畢到業
想轉換環境~

其實成績差成點?當日我都覺得女兒成績差(數、英都吾理想但未去再吾合格)所以中四後去左加拿大讀,點知係當地算成績不錯 (數還是全班最高分幾個), 自信心返晒黎。我地讀公校,在 downtown (London), 那校沒華人, 我女很快投入英語世界,現準備升大學。
相反,她香港同學去加拿大讀國際學校就太多華人,上堂外都係講普通話,功課比公校緊,所以一定要諗清楚那樣岩你囝囝。

小蜜蜂818 發表於 19-1-31 11:30
係呀!D細路覺得大麻唔係毒品。阿仔話不難買到。都唔知果個加拿大總理諗乜,居然大麻合法化
...

乜咁易買到?
以我所知要去指定地方買
同埋就算政府合法化
但個別市都有自己話事權
要投票通過
通過左又要有幾多人囗住先可以開店
好似我住Markham
Markham 已經通過左唔可以有大麻店
同埋公眾場所唔可以食
而Stouffville 就通過左可以開大麻店
但因為人囗未夠而暫時未成事

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

小時了了 發表於 19-1-29 11:20
yy13 唔知可唔可以講多啲有關 "大麻合法化" 後加拿大留學嘅情況. 你仔仔有妳及老公輪住陪讀睇住, 但我哋其 ...

其實市面唔覺有咩唔同左
不過因為我住Markham
所以市面唔會好似買糖咁易買
另外每間學校處理方式都唔同
我仔學校就算出左學校門口
連煙都唔比食
我去接放學亦未見過
但之前有日揸車無意經過另一間私校
見到有學生喺學校門口食
我仔由細到大我自己湊
所以我接受唔到佢去home family
因為信唔過39547
學好難學壞易
雖然口就話大個仔要佢自己識分
但佢1個人離鄉別井
始終有機會比有心人乘虛而入

SUSANNA 發表於 19-2-2 08:27

其實成績差成點?當日我都覺得女兒成績差(數、英都吾理想但 ...

你安排得好。去细city, 多當地人地方專心讀書,英文進步快好多。

去私校,尤其出名,近大city 過D,好多講普通話的學生。其實出名公校,都類似。

在香港讀完s3, maths 係強D,但加拿大 science 係唔淺,textbook 深過香港。

我女都在Ontario 細city 讀書,好好!

yy13 發表於 19-2-2 09:55
乜咁易買到?
以我所知要去指定地方買
同埋就算政府合法化

加拿大要合法買大麻,和買列酒一樣,是要去指定店舖,亦要夠 19 歲。
小兒小女是大學生,他們說,大麻合法化,也表示是 regulated 。
我看過一些資料,都說煙草對身體負面影響其實更大,
但煙草已經在市場太久,煙草公司勢力亦不小,人們又以為煙草好似因為 "合法" 冇咁差。
其實即使不是 "合法" ,買大麻不難,即使香港也有人食,
而且非法來源,因為冇法例管,品質不良,有大量添加劑,根本不知會食咗甚麼。
小兒小女都認為,大麻合法對他的大學生活沒大分別,唔食的就唔食,要食,以往也有門路。
當然,每一個人價值觀不同。
小兒在香港時,有些高中同學已經興起去 gym ,入了大學,更加會定時去 gym ,小兒連可樂也唔飲,他說糖也不要多吃,他自己有目標,要幾多 body fat % ,幾多 body muscle %。

小女的朋友圈,也是運動型多,做 yoga 和去 gym。
兩個都主要為健康,不是要好大隻,他們一走在一起就討論做運動,我也被他們感染,現在一星期三次運動。
我相信價值觀要從小培養,我們家一直也注重健康,飲食清淡,孩子們去了外國,也承傳了我家每星期一天 meat-free day。
至於朋輩影響,其實也要教仔女,自己要選擇朋友,道不同不相為謀。

brother4 發表於 18-10-26 09:41
路過!溫馨提示加拿大有大麻party。不如考慮本地國際課程(igce,gce).是否適合小朋友再去未遲,如港青基信 ...
既然成績不理想,即是不想讀書。考咩試都無用。

samsam123321 發表於 19-2-7 10:07
既然成績不理想,即是不想讀書。考咩試都無用。

都不-定,就用自己為例,剛大掃除,看番-張小學成績表—班45人考45,圈咗個留字,第一次留班,另一張小學成績表冇圈什麽(升/留),是踢出校…自己成績中小學是最差(冇得更差),不想讀書昰正常,但AL/gcse只考3科起,又可以自由组合,讀自己有興趣科目,相信都好有用的…如外國AL有(drama and theatre, film studies,photography 等)

回覆 wlmom 的帖子

My son applied for Lakefield last month. He is waiting for interview. We also consider
Upper Canada College & St. Andrew's before.
These are boy's  college. My son prefers
Co-ed. schools.
He is strong in Math & Science, average
English and Chinese.
Choose to study abroad due to the
'Not So Good' prospects and future
of Hong Kong and particularly
mainland China.

Another reason for applying for Lakefield is that it has a very limited number students from mainland China. That is very important.

回覆樓主

都唔知點解阿仔入學成個月,奇怪學校一封email 通知都無,請問各位有相同問題嗎

小蜜蜂818 發表於 19-2-10 12:41
都唔知點解阿仔入學成個月,奇怪學校一封email 通知都無,請問各位有相同問題嗎
...

我女讀左第二年,我都無收過e-mail, 會吾會有事就通知監護人?但到18歲後我女可自行簽學校文件,所以我更加無任何通知。

回覆 小蜜蜂818 的帖子

may i know which grade are ou referring to? and is it private or public school?

lovecasey 發表於 19-2-10 17:57
回覆 小蜜蜂818 的帖子

may i know which grade are ou referring to? and is it private or public schoo ...

He’s grade 11 now and it is private school

SUSANNA 發表於 19-2-10 16:54
我女讀左第二年,我都無收過e-mail, 會吾會有事就通知監護人?但到18歲後我女可自行簽學校文件,所以我更 ...

可能之前的學校做得太好。以前阿仔入學開始已經有很多email 通知我聯絡誰,每當check in/out 宿舍學校都有email 給我令我放心。

回覆樓主

有無人聽過 York University (Canada)?

小蜜蜂818 發表於 19-2-10 12:41
...

我仔喺呢間讀左2年半
除左有特別事情要通知
或者某科quiz 成績唔好
基本上我都冇收過學校email

小蜜蜂818 發表於 19-2-11 14:16
可能之前的學校做得太好。以前阿仔入學開始已經有很多email 通知我聯絡誰,每當check in/out 宿舍學校都有 ...

你仔如果一路都喺加拿大讀緊
咁唔洗咁擔心啦
可能唔同學校做法唔同
high school expect 學生自己獨立d
你仔學校有冇d 類似內聯網比家長?

小蜜蜂818 發表於 19-2-11 18:50
有無人聽過 York University (Canada)?

原本plan 喺Markham 建新校舍
市長仲好有信心會通過
但最後撥款被否決
最新情況未知點
‹ 上一主題|下一主題