用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加大拿中學
樓主: 燁燁媽
go

加大拿中學  

yy13 發表於 19-1-25 12:00
冇辦法
原本有朋友話幫手睇
朋友睇左G7 下學期

謝謝你, 知道個大概可以計吓數先

Koala_Chu 發表於 19-1-25 10:15
嘩!  為了子女, 父母真係    請問陪讀書, 全年學費+生活費大約多少?  你們租屋嗎? 你囝會繼續讀至 ...

我仔好鍾意呢邊
佢直情想喺度長住搵工做
暫時未諗入U 後陪唔陪
因為唔知入到邊間
佢成績好一般
我就傾向大個仔唔洗陪咁多
但老公、老爺、婆婆都好唔放心
尤其依家大麻合法化
外邊太多誘惑
怕佢得1個人太孤單被同輩影響
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 19-1-25 12:09
我仔好鍾意呢邊
佢直情想喺度長住搵工做
暫時未諗入U 後陪唔陪

明白你, 不過都要睇子女本質, 我小時候見過好多壞嘅嘢, 不過都係冇學壞, 當然識咩朋友都有影響, 大個囝要自己學識分辨好壞

Koala_Chu 發表於 19-1-25 12:13
明白你, 不過都要睇子女本質, 我小時候見過好多壞嘅嘢, 不過都係冇學壞, 當然識咩朋友都有影響, 大個囝要 ...

呢邊d 後生唔覺得食大麻係壞事
因為佢地覺得政府都話合法
點解唔食得
食 or 唔食係自己選擇
我仔暫時仲肯聽我講
不過呢邊所謂人權自由
太過濫用
連幾歳豆丁喺屋企比阿爸阿媽話
都話要call 911 報警
再唔係第2朝返學話比老師知
等老師做野call 咩保護兒童xxx

回覆 yy13 的帖子

Sounds like a good school. Would you mind sharing which area is it?

lovecasey 發表於 19-1-25 16:09
回覆 yy13 的帖子

Sounds like a good school. Would you mind sharing which area is it?

Toronto
好唔好真係好個人
昨日同2個朋友傾開
佢地小朋友分別讀天主教/公校
佢地一致覺得我仔學校唔係咁好
原因1
離屋企太遠
揸車行city 唔塞車要差唔多35分鐘
好似早幾日又凍又冰雨
我揸左成個鐘先去到學校
原因2
佢地小朋友學校有d 比較閒嘅科
揀1-2科呢d 科(eg.攝影、Drama、robotic)
到時易拎高分咁average 就可以拉高好多
我仔學校冇呢d 科揀
依家讀8科全部唔可以hea 讀
原因3
佢地小朋友d 科係分sem 讀
每個sem 讀3-4科覺得輕鬆d
我仔8科就讀全年

yy13 發表於 19-1-25 23:54
Toronto
好唔好真係好個人
昨日同2個朋友傾開

your son's school is a private school right?

indeed, public school system in Canada is nearly the best among the Western countries. the govt has been spending the highest % of its GDP on education, compared to uk, Aussie. as such the courses offered in public schools are of great varieties.

回覆 yy13 的帖子

thank you for your input..

請問有無家長嘅子女而家或準備去多倫多讀私立寄宿中學?

回覆 DerekChanKM 的帖子

planning, do you have any school in mind?

I have a couple of choices:
1) Trinity College School
2) Lakefield College School
3) Applyby College
4) Fulford Academy
Would you mind giving me some comments or suggestions for these

I will apply for Grade 11 for my son.

Hvae heard of Lakefield, Appleby and Trinity are good schools.

My son has applied for Grade 11 to Lakefield already.We are thinking about Applyby and Ridley College. Trinity College has already put Hong Kong applicants to the group of Mainland China. It has a first interview by a education company which charge you a minimum of two hundred something US dollar. I really think it is totally unnecessary and I consider to tick Trinity out from my choices list.
Do you think is it better to do the application through some education consultant company?

Please check PM

Do you have any suggestions for Ontario private boarding schools?

yy13 發表於 19-1-25 12:09
我仔好鍾意呢邊
佢直情想喺度長住搵工做
暫時未諗入U 後陪唔陪
因為唔知入到邊間
佢成績好一般
我就傾向大個仔唔洗陪咁多
但老公、老爺、婆婆都好唔放心
尤其依家大麻合法化
外邊太多誘惑
怕佢得1個人太孤單被同輩影響

yy13 唔知可唔可以講多啲有關 "大麻合法化" 後加拿大留學嘅情況. 你仔仔有妳及老公輪住陪讀睇住, 但我哋其他家長唔可以陪讀, 只有 homestay.

加拿大依家係咪18歲以上就好易四處買到大麻食? 中學裏面尤其高中生, 吸食大麻嚴重嗎? 同學如果係學校吸食大麻, 學校會點樣處理呢?

唔好意思, 咁多問題, 因為真係幾擔心

小時了了 發表於 19-1-29 11:20
yy13 唔知可唔可以講多啲有關 "大麻合法化" 後加拿大留學嘅情況. 你仔仔有妳及老公輪住陪讀睇住, 但我哋其 ...

阿仔同學在寄宿家庭吸食大麻後來被發現,通知學校即時被踢走

yy13 發表於 19-1-25 12:43
呢邊d 後生唔覺得食大麻係壞事
因為佢地覺得政府都話合法
點解唔食得

係呀!D細路覺得大麻唔係毒品。阿仔話不難買到。都唔知果個加拿大總理諗乜,居然大麻合法化

小蜜蜂818 發表於 19-1-31 11:30
係呀!D細路覺得大麻唔係毒品。阿仔話不難買到。都唔知果個加拿大總理諗乜,居然大麻合法化
...

唉! 明白了. 呢個就係在遠方香港嘅父母所擔心嘛!

其實呢, 加拿大, 我最近只係思考緊會唔會阿女如果參加 AFS 一年海外交流時選加拿大呢個國家, 順便學好英文返香港 https://www.afs.hk/zh-hant/countries/canada/. 聽完你咁講, 咁我唔會再考慮加拿大了.