用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 加大拿中學
樓主: 燁燁媽
go

加大拿中學   [複製鏈接]

回覆樓主

請問有無人知道 Ontario “J.Addision School”?

小蜜蜂818 發表於 18-12-31 11:35
請問有無人知道 Ontario “J.Addision School”?

呢間喺Markham
每晚大約6-9 都見到學生有活動
籃球、羽毛球、繩操都見過
我仔都喺嗰邊讀緊
我過去陪佢時揸車經過見到

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

yy13 發表於 19-1-8 19:08
呢間喺Markham
每晚大約6-9 都見到學生有活動
籃球、羽毛球、繩操都見過

謝謝你。請問知道附近是否一些比較複雜的地區嗎?

小蜜蜂818 發表於 19-1-9 11:02
謝謝你。請問知道附近是否一些比較複雜的地區嗎?

我覺得唔雜
斜對面有個mall 仔有Wendy 同Tim hortons
我同我仔有時都會去食野
學校on woodbine ave
呢條喺Markham 係大街
附近有超市
都好近
夏天可以行去

回覆 小蜜蜂818 的帖子

https://www.ourkids.net/school/j-addison-school-markham/107

lovecasey 發表於 19-1-11 11:54
回覆 小蜜蜂818 的帖子

https://www.ourkids.net/school/j-addison-school-markham/107

謝謝(emoji)(emoji)

yy13 發表於 19-1-11 01:46
我覺得唔雜
斜對面有個mall 仔有Wendy 同Tim hortons
我同我仔有時都會去食野

好。夏天過去行下

小蜜蜂818 發表於 18-12-31 11:35
呢間好多好多大陸學生

Wnnieng 發表於 19-1-12 01:35
呢間好多好多大陸學生

本身Markham 都住左好多國內人
就算區內最top 嗰幾間公校都唔少
我仔讀嗰間喺Toronto 區冇寄宿
都有起碼1/3 國內同學
我仔過來讀左4年
除左英文外
普通話已經係另一主要語言
有d 舖頭銀行甚至有簡體字
如果要避開
相信要去遠d 或者埠仔讀先得

小蜜蜂818 發表於 19-1-11 17:18
好。夏天過去行下

https://topprivateschools.ca/list_bycity.asp?city=Toronto#list

呢度有d 私校資料
你可以逐間click 去望下

回覆 yy13 的帖子

any recommendation on private school? have you heard of Toronto French School?

lovecasey 發表於 19-1-13 16:37
回覆 yy13 的帖子

any recommendation on private school? have you heard of Toronto French School? ...

唔好意思
我搵學校搵得好求其
講完嚇親你
所以唔敢比意見
我仔喺香港讀S1 讀左4個月
之後過多倫多插班G7 2nd sem
呢間(A)之前有join 過2年summer camp
我老公朋友個仔喺度讀緊又近我住嗰度
我仔叫做熟悉環境煩少樣
所以就喺(A)讀到G8 畢業
(A)冇high school 又要搵
公校怕太多人一班
所以想搵私校
問左好多人都冇人可以話到我知可以點搵一間唔太差嘅私校high school
⋯⋯ 續

回覆 yy13 的帖子

any recommendation on private school? have you heard of Toronto French School? ...

⋯⋯ 續

之前喺多倫多有去過一個機構攪嘅私校展
拎左本場刊入面有晒好多私校簡單資料
Out 晒唔近我/女校再睇
先知原來top 嗰d 要SSAT 成績
但我仔冇考過唔洗諗
接近G8 畢業前2個月仲未有着落
因為6月visa 到期
點都要搵間學校收左先
後尾搵左依家呢間(B)唔洗SSAT
只係睇G8 成績+英數筆試+面試收左
原先諗住讀住先再搵
後尾上網搵到資料
原來(B)喺私校中都叫做Top 25
起碼知道唔係學店
St Andrew’s 呢d 咁top 唔係我杯茶
之前喺香港讀小學都專登搵間小班學校
只希望揾間啱我仔讀
最後就決定唔再搵繼續讀
所以我真係好求其

回覆 yy13 的帖子

⋯⋯ 續

仲有4個月就G11 畢業
我冇乜接觸學校老師
但如果某科某次test 成績差7x
老師會send email 通知叫留意下
仲叫我地鼓勵我仔去搵老師問

yy13 發表於 18-10-26 07:00
我仔G7 下學期過左多倫多讀
依家G11
每年有約半年陪佢

你好, 請問你半年陪囝讀書, 另外半年? 有家人照顧? 還是找 host family?

我考慮緊陪囡過嚟讀書, 但無從入手, 睇緊資料

Koala_Chu 發表於 19-1-23 11:32
你好, 請問你半年陪囝讀書, 另外半年? 有家人照顧? 還是找 host family?

我考慮緊陪囡過嚟讀書, 但無從入 ...

因為有工作在身
同埋要照顧家中老人家
我仔學校又係day school 冇boarding
所以我同我老公要輪流過去
我通常係每次陪2個月
每年3次=約180日
時間表大約係咁
9-10月我陪
11-12月我老公陪
X’mas 返香港
翌年1-3月初我陪
March break 返香港
3月尾-4月尾我老公陪
4月尾-6月尾我陪
7-8月暑假返香港

Koala_Chu 發表於 19-1-23 11:32

我考慮緊陪囡過嚟讀書, 但無從入 ...

why wouldn't you consider host family? go somewhere with less mainlanders or Asian international students, by staying with host family, she can learn a lot.

daisy17772 發表於 19-1-25 09:40
why wouldn't you consider host family? go somewhere with less mainlanders or Asian international st ...

謝謝你意見, host family 有考慮, 明白訓練孩子獨立或與別人溝通係好有幫助, 但我老公唔放心, 細囡過去時只有G7或G8, 大囡會好點, 暫時都係初步想法, 要再考慮

yy13 發表於 19-1-25 06:14
因為有工作在身
同埋要照顧家中老人家
我仔學校又係day school 冇boarding

嘩!  為了子女, 父母真係    請問陪讀書, 全年學費+生活費大約多少?  你們租屋嗎? 你囝會繼續讀至大學畢業?  那你們陪讀書至入U?  

Sorry! 好多問題

Koala_Chu 發表於 19-1-25 10:15
嘩!  為了子女, 父母真係    請問陪讀書, 全年學費+生活費大約多少?  你們租屋嗎? 你囝會繼續讀至 ...

冇辦法
原本有朋友話幫手睇
朋友睇左G7 下學期
中間我同老公都各自陪左約1個月
即朋友睇左約4個月
但之後返香港放暑假
跟住朋友話唔再睇
咁冇得強人所難
又已經開左頭
唯有自己辛苦d
唔搵host family 係因為唔放心
39547 要個11/12歳人仔喺陌生人屋企住
有咩事我最快都要15小時先飛到
要獨立大把機會
話我怪獸都係咁話
小心駛得萬年船

我仔讀私校
大約C$3萬/年(10個月)
如果公校大約C$1萬5/年
視乎school board
至於生活費就睇你點用
平有平用
如果租uptown condo
5xx呎租C$1500(1房)
9xx呎租C$2300(2房)
如果租house
2300-2500呎C$3000(4房)
手機上網我仔用緊C$50+稅
食茶餐室碟頭飯
平均每人C$12+13%稅+最少10% tips
‹ 上一主題|下一主題