用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UNSW 宿舍問題
go

UNSW 宿舍問題

請問有冇jm子女在unsw宿舍住 想問係咪一定要一次過畀曬52個星期的房租?

回覆 KHMum 的帖子

以我所知好似先比AUD1,000 留位費,之後每個月比宿費。Self Catering 例如 Columbo House 要比足 52星期, 但每星期宿費 AUD420.1,  如果Fig Tree Hall包三餐嘅 Hall就只需比 44個星期, 每星期AUD576.95。 如果暑期會返香港,包三餐每月只係比多 HK$2,200左右 (以9個月計),個後生仔女,尤其是男仔煑煑吓就唔想煑,一係叫外賣,一係買埋D無益嘢食。 正常宿舍會預先向申請人做Skype 或 telephone conference interview.你留意吓以下各Hall嘅基本資料和收費。

https://www.accommodation.unsw.edu.au/compare

醒目開學勳章

原來住HALL都唔平喎!!

Tkx ricetaster, 唔好意思我想問清楚因為見contract period寫明52個星期即時係咪要畀曬52個星期錢,咁暑假嗰三個月會來香港 都要比??

回覆 cy101 的帖子

UNSW宿舍出名靚,似豪宅多過宿舍,你上網睇吓就知,係自已U嘅Archi studies負責設計, 仲攞過澳洲當地設計大獎,大學宿差唔多全部係單人套房, 有自已浴室,部份房有露台,可免share 及受同房滋擾可安心讀書,保安又好,有Dining room, Study room. Sydney 嘅租金又唔平,交通費亦貴, 舊hall 如UNSW Hall咪平四份一囉。第一個Sem. / year住Hall 好D,個人定D, 又可以online預訂定枕頭,被鋪,餐具,放定喺你間房。開咗學先幔慢揾到自已將來share house/apartment 嘅room mates。

答咗你喇! 其他你自己取捨,計計數,因為有學生真係暑假唔返香港或原居地,因為在當地玩、可能想為屋企慳錢,又可能take Summer course.

醒目開學勳章

ricetaster 發表於 18-10-23 16:56

大學宿差唔多全部係單人套房, 可免受滋擾可安心讀書,保安又好,有Dining room, Study  ...
SYDNEY d 租真係唔平!!

醒目開學勳章

KHMum 發表於 18-10-23 16:39
Tkx ricetaster, 唔好意思我想問清楚因為見contract period寫明52個星期即時係咪要畀曬52個星期錢,咁暑假 ...
交空租係無可避免!! 仲有11月尾考晒試, 可能都返hk 先, 12月都係要交租!

謝謝各位詳細解答,因為全無經驗 ,決定揀unsw hall因為個仔兩個長假期和暑假都會上久嚟香港。

UNSW Hall 係share bath room 喎!咁多個Hall最舊係佢, 其他Hall 例如 Columbo House, Fig Tree Hall 都係建成咗六年左右,似豪宅多過宿舍你睇吓UNSW Hall D相都唔想揀佢

cy101 發表於 18-10-23 16:25
原來住HALL都唔平喎!!

住Sydney 嘅朋友都話唔貴,而且仲喺大學裏面(唔係周邊), 仲包水,電,煤,wifi。自己租屋以上種種要自己比,而且無堂就可以返Hall 中途休息再上堂,食飯或温書做功課。

KHMum 發表於 18-10-23 17:25

謝謝各位詳細解答,因為全無經驗 ,決定揀unsw hall因為個仔兩個長假期和暑假都會上久 ...

UNSW Hall 已經話收你個仔, 你囝囝收到CoE 未?

回覆 ricetaster 的帖子

申請中 ,已報了嗰三間 Kensington colleges 不報unsw hall 但他們的回覆是一定要full year application, 所以問緊他44個星期不是full year 嗎? 另外再選緊unsw village, 因為他是 48個星期 選擇, 請問你聽聞過呢度好唔好

Kensington Colleges 3 間 Colleges 好多 function 及社交攪, 不能安靜專心讀書, 而且顛顛地, 有時大仙晨咁早拍醒全個 Hall 一齊跑步去幾公里外的 Coogee Beach, 鍾意fuzzy 就啱嘅, 正常 self catering 就 Columbo House, 包3餐就 Fig Tree Hall, 而且兩間Hall 係禁酒及收藏酒精飲品和食煙, 都係最新建成(都5,6年), 都係舍監推介, 較近大學中間點及校內銀行分行/提款機、travel agency。每間 Hall 正常有極少量宿位係一個Sem.,多數比有特別需要嘅舊生, 主要係租約一年(44星期 或 52星期都係算full year), 根據合約如果有人想承接你嘅宿位, 你即使係full year contract 都有可能有pro-rata full refund, 但耍早向Hall 提出, 但多數是sem. 2 前退租, 會有機會有人接,而且international students 租宿舍係有priority, 部份本地生因住得遠都有人租宿舍, 強國人少租大學宿舍因為嫌貴, 多數在校外與同學分租house / apartment 多。

一般包三餐嘅HALL 一年CONTRACT 係 40 - 44 星期, (Self catering 一定48-52 個星期), 租金係以星期為計算單位問你收, 無乜着數蝕底。 UNSW Village 唔多建議, 佢哋一個apartment 有3 - 8 間房多, share bath room, 較少單人單位,好容易比 room mates 滋擾, 成個聯合國咁,而且好似UNSW Village 唔係由大學管理, 是否禁煙/酒你自己了解吓。另外, 唔好差少少錢攪到問題咁複雜,你咁早apply 多數有宿舍, 但依家今個學年44星期現有那些宿生租約都未完, Hall都唔知舊宿生續唔續租,所以宿舍未有咁快覆到你,大嘅11月尾左右,以上嘅升學事宜應該多D由你嘅公子自己處理, 大學生喇!佢依家都係等緊過澳洲啫,應有足夠時間處理自己嘅嘢,你負責錢就可以了!