用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無中學唔係普教中㗎?
樓主: bb鼠
go

有無中學唔係普教中㗎?  

bb鼠 發表於 19-1-4 14:38
當大家一鍋蜂去選有幾多英文班時,真係唔會留意係咪普教中,小學我就知多,所以揀廣教中,點知竟然 ...
你直頭同佢講, 乜你無睇過最新份研究報告咩? 普教中既學生係唔主動既, 學校想同學主動, 有無諗過改返粵教中咁呀?

little_yolky 發表於 19-1-14 17:28
你直頭同佢講, 乜你無睇過最新份研究報告咩? 普教中既學生係唔主動既, 學校想同學主動, 有無諗過改返粵教中 ...

你做乜咁激動

bb鼠 發表於 19-1-14 20:18
你做乜咁激動
見到D咁既老師, 嬲呀!

little_yolky 發表於 19-1-15 08:34
見到D咁既老師, 嬲呀!

咁易嬲嬲豬會死好多細胞㗎

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-13 12:56
兩文三语响現今世代的確好重要,出來社會工作亦方便溝通。不過學普通話可以在普通話堂學,但以普教中就是另 ...
一星期一堂普通話,成效不大。中文堂日日聽曰日講,差好遠。好似我兩個囝咁,小一廣教中,小二普教中,小二下學期普通話已明顯流利左。
這年代,普通話好重要。我的朋友無論是教育界/工程/律師/會計師工作時難免要用到普通話,我自己亦試過政府工作時,已final in. 面試期間突然轉用普通話,我用古天樂式普通話回答,結果當然衰左。

la5711 發表於 19-1-19 19:13
一星期一堂普通話,成效不大。中文堂日日聽曰日講,差好遠。好似我兩個囝咁,小一廣教中,小二普教中,小二 ...

我谂你攪错左,你所提及嘅似乎是如何學好普通話。我同意增加語境的確是學好普通話的其中一個途徑,但這個帖子所提及嘅並非是學好普通話,而是以普通話去學中文。
或許你小朋友仍在小學階段,你暫時未意識到普教中反而會妨礙學習中文嘅問題。在小學階段我不太反對普教中,因為小學中文相對簡單,衹要聽得懂可以简單對答,有家長支援,基本上要應付測考不會太困難。但升上中學後,學習中文將會進入更深層次,只懂聽說並不足夠,因中學中文须要更深層次思考同探究。前缐教師認為,普教中所引致的問題,要比它的潛在益處為多,包括影響學生對課文內容的理解、影響课堂讨論深度,拖慢教學進度…等,而且中學牽涉到文言文,要用普通話學有一定嘅難度。

~~~~~~~~~~~~~~~

mcl203 發表於 19-1-20 00:41
我小朋友讀既中學,成績好既學生頗大比例係選普教中,普教中係中學唔覺有乜大問題,佢都係選普教中,小學 ...

小學都會安排精英班嘅同學以普教中,就是因為成績好嘅學生能力相對較高,所以貴子弟學校成績好嘅同學選普教中並不出奇。
其實只是说出普教中對母语為廣東话嘅學生會有影響,否則中學高中都不用轉回廣教中。當然亦知道有家長會支持普教,喜歡嘅家長便選擇普教吧。
無意争論唔再回應啦!

~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~

rrMM 發表於 19-1-13 07:14
  只要多讀多看普通話電視劇, 會進步很大的。
  ...
我也是用這方法,不過最近看過一些經典港劇後發現小朋友會用番劇中一些詞會,看大陸劇就唔會,pth 呢,就依然煲東瓜,爛,搞到兩頭唔到岸。不過唔會改變策略住,始終都是喜歡original sound track but will fine tune to watch more 港劇。
至於pth, 君不見周街都是大陸人,只要唔怕醜肯講,唔難…

la5711 發表於 19-1-19 19:13
一星期一堂普通話,成效不大。中文堂日日聽曰日講,差好遠。好似我兩個囝咁,小一廣教中,小二普教中,小二 ...
大前提是要入到first in, campus recruitment hr 姐姐你估先看什麼?

bb鼠 發表於 19-1-4 14:38
當大家一鍋蜂去選有幾多英文班時,真係唔會留意係咪普教中,小學我就知多,所以揀廣教中,點知竟然 ...

its a losing battle.  just hire a npt

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-19 21:36
我谂你攪错左,你所提及嘅似乎是如何學好普通話。我同意增加語境的確是學好普通話的其中一個途徑,但這個 ...

真係,尤其是文言文同詩,轉返普通話去背甚為奇怪。廣東話已經好多唔知點讀,仲要返轉頭去諗返個普通話

bb鼠 發表於 19-1-21 10:28
真係,尤其是文言文同詩,轉返普通話去背甚為奇怪。廣東話已經好多唔知點讀,仲要返轉頭去諗返個 ...

呢句真,文言文有啲用廣東話我都唔識
我地小朋友母语係廣東話,咁用母语去學始终比較有利。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-21 12:27
呢句真,文言文有啲用廣東話我都唔識
我地小朋友母语係廣東話,咁用母语去學始终比較有利。
...

咩焉、矣、哉等等果d真的唔知普通話點讀個小朋友唔識讀時,上堂嘅參與程度大減一半

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-21 12:48

https://www.inmediahk.net/node/1060694

调查指出Band 1 中學普教中比率最低
尚有另一编引述林漢光中學取消普教中後,學生中文成績明顯提升,调查亦提及不少中學如德蘭中學、培英中學都曾經回覆指發現「普教中」無助改善學童中文能力,表示「愈來愈多學校及家長了解到,原來普教中對香港學童中文能力及成績無幫助,在這情況下愈來愈多學校因而取消普教中。」加上近4年數字穩定下降的趨勢,相信未來用「普教中」政策的學校會愈來愈少。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-27 22:59
https://www.inmediahk.net/node/1060694

调查指出Band 1 中學普教中比率最低。

佢b2咋,中文用普通話,通識用英文,英文我女ok,但中文呢⋯⋯我驚佢越來越唔鍾意以前只有唔鐘意數

bb鼠 發表於 19-1-28 12:19
佢b2咋,中文用普通話,通識用英文,英文我女ok,但中文呢⋯⋯我驚佢越來越唔鍾意以前只有唔鐘意數
...

所以呢,中文已經難,如果攪到連興趣都冇左,變成討厭呢科咁就大件事。