用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無中學唔係普教中㗎?
樓主: bb鼠
go

有無中學唔係普教中㗎?  

CrabPincers 發表於 18-11-1 07:21
我女以前中學都是,佢無浸過普通話,但早排去上海做野,d同事以為會是台灣人
...
其实在工作上才真正須要普通話

2jkidsfather    發表於 18-12-2 09:24

Dse時可以選普通話考試嗎?

luluhaha 發表於 18-11-29 22:26

要睇學校安排,但極大部份都會用廣東話考dse中文。

個人認為學生若普通話非流利,亦非母语,用普通話考真係危危地,就以中文口試為例,面對嘅分分鐘係國內以普通話為母語嘅學生,同場比較很容易高下立見。

bb鼠 發表於 18-10-23 15:14
我無留意呀,只留意有乜科用英文,網站又唔會講,希望上高中會轉返廣教,宜家好煩,d詩背咗廣東 ...
除非左派學校啫, 高中一定廣教中, 因為要DSE會話, 我哋用普通話口試又唔夠班單非雙非嚟, 所以中學去到高中一般會用返廣教中。你下次家長日問下老師囉。

luluhaha 發表於 18-11-29 22:26
可以, 但如果母語唔係普通話既普通人, 就千祈唔好試, 唔夠單非、雙非嚟的, 人哋普通話係母語。

回覆樓主

我地有普教同廣教班
不過按成績分,入左普教都冇得say no

little_yolky 發表於 18-11-30 11:41
除非左派學校啫, 高中一定廣教中, 因為要DSE會話, 我哋用普通話口試又唔夠班單非雙非嚟, 所以中學去到高中 ...

睇咗啦,高中轉返廣東話
Btw 我前日去聽返升中講座話因為想各同學2文3語,所以初中會用普教中

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-24 14:04
學習普通話其實有普通話堂,學生能夠正常對答已經足夠,而要求學生用普通話去學中文完全係兩樣野黎,思维 ...

女中學廣教中, 以前小學普教中, 佢又無乜所謂, 我問囡中學同學普通話係咪好勁, 佢話唔係, 我仲以為佢地呢D年紀個個普通話好勁添, 因我出街成日聽到D十幾歲講普通話..

回覆 29XX86 的帖子

但我問阿女, 佢話同學普通話唔差喎, 佢地一星期都有一日要用普通話溝通

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-23 15:10
大把廣教中啦!不過中學一般只會在初中普教,只有極少學校會到高中,因為怕影響dse成績。
我仔小學係普教 ...
其實邊度有普教中中學名單? 因為入去好多學校網頁無寫, 最初諗住普教中學校應該無普通話堂啦, 但又好似鼠BB學校咁, 普教中又有普通話堂, 所以好難分。

little_yolky 發表於 19-1-2 11:31
其實邊度有普教中中學名單? 因為入去好多學校網頁無寫, 最初諗住普教中學校應該無普通話堂啦, 但又好似鼠BB ...

以我所知大部分學校都會有普通話堂,至於是否普教中你可以睇中學概覽,佢有講教學語言。

https://www.chsc.hk/ssp2018/index.php?lang_id=2

教學語言佢有寫,eg. 中一至中三(用普通話授课),但高中就以中文,有些就會初中至高中均用普通話授课,好容易睇。

little_yolky    發表於 19-1-2 17:33

little_yolky 發表於 19-1-2 11:31
其實邊度有普教中中學名單? 因為入去好多學校網頁無寫, 最初諗住普教中學校應該無普通話堂啦, 但又好似鼠BB ...

本普通話書仲要超厚
只怪自己無去睇過呢間學校

little_yolky    發表於 19-1-2 17:32

29XX86 發表於 18-12-27 09:00
女中學廣教中, 以前小學普教中, 佢又無乜所謂, 我問囡中學同學普通話係咪好勁, 佢話唔係, 我仲以為佢地呢D ...

啫係你英小上中中咁咪易d...

bb鼠 發表於 19-1-2 19:12
啫係你英小上中中咁咪易d...

中中? 唔明? 我囡讀英中呀, 但中文係廣東話教。

29XX86 發表於 19-1-2 19:16

我意思係我女小學廣教中,到中學普教中,就好似人地英小上中中咁...

29XX86 發表於 19-1-2 19:16

唔係話你....誤會誤會

bb鼠 發表於 19-1-2 19:18
我意思係我女小學廣教中,到中學普教中,就好似人地英小上中中咁...

哦﹗ 咁可能要適應2個語言喎.

中文小學上英中, 好多科要轉晒全英上課
另外, 小學廣教中, 到中學普教中.

29XX86 發表於 19-1-2 19:29
哦﹗ 咁可能要適應2個語言喎.

中文小學上英中, 好多科要轉晒全英上課

中轉英佢ok,但普教中就麻麻