用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 FCE 可否考computer based ?
go

FCE 可否考computer based ? [複製鏈接]

準備考FCE,不過見到British counsel 網站只顯示paper based 考試時間,地點。有computer based 的選項,不過入去全部是空白。其實香港可否電腦考呢?如果有,如何報名?
   0    0    0    0

睇來都係冇電腦考
本想如果電腦考,可以writing 部分唔駛手寫。因為小朋友寫字慢過打字,而且寫的好亂。

b3410 發表於 18-10-27 12:45
睇來都係冇電腦考
本想如果電腦考,可以writing 部分唔駛手寫。因為小朋友寫字慢過打字,而且寫 ...

就當學校的英文評估便是,香港有哪小學用電腦考及作答?

b3410    發表於 18-11-1 00:14

b3410 發表於 18-10-27 12:45
睇來都係冇電腦考
本想如果電腦考,可以writing 部分唔駛手寫。因為小朋友寫字慢過打字,而且寫 ...

小兒也有類此情况,他問我可否考computer based ,因為他自己知自己事,D字靚到冇朋友, 但我同佢講一般考試都要手寫,將來仲有機會考其他先再選。我也解釋俾他知,雖然寫手好字無從前般重要,但考試時基本上要寫得快但不要太難看,因為好現實,評卷的人睇唔明D字,蝕底也是自己,當時希望佢明白呢個道理。

epan 發表於 18-10-31 20:40
小兒也有類此情况,他問我可否考computer based ,因為他自己知自己事,D字靚到冇朋友, 但我同佢講一般考試 ...
都係,其實認真寫,還是可以寫到的依家冇得逃避,唯有認真寫

b3410 發表於 18-11-2 22:23
都係,其實認真寫,還是可以寫到的依家冇得逃避,唯有認真寫

我一直對仔寫字無要求,但發現最基本還是需要的,因為今年中一中文老師,曾要求我仔務必改善字體,說不能寫得太潦草,唔清楚的話俾唔到分~希望你仔仔也可努力改善呀!

b3410    發表於 18-11-2 23:57
‹ 上一主題|下一主題