用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重視閲讀的小學
樓主: DarlingS
go

重視閲讀的小學   [複製鏈接]

回覆樓主

其實樓主都係想
知道邊啲學校,言行一致姐~
大家有資料咪提供囉
對樓主應該冇乜意思

DarlingS 發表於 18-10-24 10:40
我重申一次!我冇話用 readers 可以推動閲讀。  (你好似知我話冇架喎, 而家又話我話readers 推動閱讀!) ...

其實用text book的學校唔一定比用readers的沉悶, 課堂是否沉悶都係視乎教學方式, 即使係津小, 學校都有好大自由度去設計適合學生o既校本課程, 有好多其他教材, 本教科書只係俾個指引家長知道課程大概包括d乜野, 我聽阿女講, 上課唔係用本書, 因為幾乎每堂都進行小組活動, 有遊戲有角色扮演等。除了readers, 老師亦會預備課本以外o既文章導讀。

所以, 以"是否用教科書定係readers"去判斷學校實際教學方式會比較表面, 如你已有心水學校, 不如問下d用家仲實際。

Phyphy424 發表於 18-10-24 11:47
其實樓主都係想
知道邊啲學校,言行一致姐~
大家有資料咪提供囉

其實樓主講多少少準則, 例如少功課(即係幾少? 幾多樣以內?), 少測考(幾考幾測), 咁會容易d俾意見。
我相信大部份人都會覺得津校都重視閱讀架, 但如果以少功課去鼓勵小朋友多閱讀, 要有一個客觀概念, 幾「少」先算少, 咁先有得去講。

Elenalan 發表於 18-10-24 12:10
其實用text book的學校唔一定比用readers的沉悶, 課堂是否沉悶都係視乎教學方式, 即使係津小, 學校都有好 ...
你真係好好人好有耐性去解釋 。

不過樓主更加想知道具體學校,而且逐漸開始有些不耐煩。
講唔出個名,都係

回覆 DarlingS 的帖子

Oh pa ma有一篇訪問校長(港大同學會小學)介紹學校閱讀情況有興趣自己去睇下copy唔到條link。

DarlingS 發表於 18-10-24 10:18
就因為大部分人也像你我一樣覺得津校冇可能,事實又是否如此?

所以才想開 post 聽下。

做人,每日也不斷在沒有全盤數據前做決定。EK中問一句,就想免費全盤知道一些可能沒有,亦可能極少數的閱讀派津校,是不設實際的做法。

退一千步,就算有五間言行一致的閲讀派津貼學校,看重閱讀多於一切的學校。因為官津要計分派位,你作為選校重要原則,亦是不設實際。

網友好言分享,袋錢落你袋,不應該被惡言相向。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

haihaimom 發表於 18-10-24 14:08
回覆 DarlingS 的帖子
Oh pa ma有一篇訪問,校長(港大同學會小學)介紹學校閱讀情況,有興趣自己去睇下,cop ...

港同當然好,但係直資,唔知樓主會不會認為係阿媽女人。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

閱讀係個人活動,只要學校的同學仔喜歡閱讀甚至書不離手,你小朋友帶本書返去學校讀吾會卑人笑,學校又吾會話你甘就得啦!
我吾會理學校重吾重視閲讀。

話時話,top IS 都會boast 學校圖書舘的藏書量,吾知top LS有沒有公佈尼個info?

只係知道教局今年及未來再度向閣讀計劃放水,重視閱讀的學校當然高興,不重視的學校就會有推動力。因為收咗錢點都要做番的嘢。

wongtw 發表於 18-10-24 15:26
只係知道教局今年及未來再度向閣讀計劃放水,重視閱讀的學校當然高興,不重視的學校就會有推動力。因為收 ...

16/17 年度香港學生人均收資助約 $76,000 ,直迫較平的私校國際學校,人地仲要贊錢,所以香港學校大把錢。

再泵水係未真正解決問題?

再泵水係肥左邊個?

回覆樓主:

基本上所有小學重視閱讀!但功課考試溫習補習興趣班用晒小朋友時間

bobbob 發表於 18-10-23 14:14
如果咁講spcs可能都幾適合,何時何地都見到學生把握每分每秒做閱讀報告
...

閱讀報告?

brother4 發表於 18-10-24 19:59
基本上所有小學重視閱讀!但功課考試溫習補習興趣班用晒小朋友時間
...

講,就間間也重視。

閱讀,跟本不在本地學校(尤其官津)的 DNA。有形,有口号,也絶大部分無實。

以此為官津選校條件有點不設實際。

Wrong questions will never yield right answers.

讀本地小學真係無奈,考試範圍就係張課本內容用不同方式無限loop,張proper noun同pronoun reference用100種方式問你,係篇文度揾答案。讀課外書完全幫唔到考試..…

小朋友時間有限,要高分就要重覆練習考試模式,少左閲讀時間。

IloveJJ 發表於 18-10-26 10:39
唔係間間係咁 我仔學校中英文都無乜考課本的。

認同。
我仔學校英文只考writing+reading.  Grammer 應用已喺writing 內反映。
中文亦冇針對課文而考, 會有考詞語應用, 到5年級仍有供詞填充。

https://www.hkedcity.net/studentscheme/zh-hant/homepage

參考一下呢個網址,除左計劃內嘅,重視閱讀嘅學校都有唔少嘅。
小學閱讀推廣遠係EK 存在前就有做,我自己讀小學時就每間課室都有書架放圖書,量不多,但足以引發喜歡閱讀嘅同學去公共圖書館借書打書釘。

丹拿山循道學校
1.學校對面就是北角公共圖書館,放學後很多學生到圖書館看書、做功課。

2.早上上課前有早讀時間,可自己從家中帶書閱讀,或在學校借書讀。

3.學校內有圖書館,每週借出1本中文圖書,與2本英文圖書,讓學生帶回家中閱讀。

4.鼓勵學生整理家中書籍,可將家中書籍帶回校,捐贈給學校。

5.初小功課不多,放學前有導修堂,讓學生做功課,多半功課可在學校完成。

我相信其實全港小學都重視閱讀的,但直資私校國際因為在收生時候巳選入一些"愛閱讀的學生",呢種朋輩感染也不能小看。

大仔早兩年前在津校就讀時,他喜歡在校內抽時間睇一些課外書e.g.小息午休,其他大部份同學不但沒有帶圖書也不會去圖書館,只留在走廊跑來跑去(利申:他也會走去隔離課室找朋友玩 ), 大仔間中回家會告知我班上無乜人喜歡睇書,其他同學覺得大仔很無聊竟然會手拿課外書?因為好多人已經有手提電話自己放學返學。

我最記得有一次接放學正想帶大仔到圖書館還書,剛巧見到同班朋友仔,他們一起說:"吓,唔係呀?緊係返屋企打機啦,去圖書館咁低B!"他也經常帶些課外書回班上借給同學作分享,可惜來來去去只有三至五位同學有興趣。舊津校亦非常重視閱讀,除了每星期的週會有老師的圖書推介分享外,圖書工作紙,閱讀計劃也有。

現在的同學自自然然會帶圖書睇等上堂,也會自發交換書籍回家,學校家長完全不用理會所以建議樓主由家庭伴讀形成愛閱讀的小孩先。

‹ 上一主題|下一主題