用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重視閲讀的小學
樓主: DarlingS
go

重視閲讀的小學  

IloveJJ 發表於 18-10-24 10:09
用reader來做教科書,其實並唔能夠推動閱讀。佢只不過將一課課既書,變成一本本既reader,成個星期讀一本re ...

我冇話用 readers 做教科書可推動閲讀。 我只是覺得用故事做教科書冇咁悶。

再講,我想知道多D學校奉行 「少功課,多閱讀」。

應該選什麼學校給我小朋友,其實我很清楚。

但也謝謝你。

Elenalan 發表於 18-10-24 10:14
不是complain, 只係講出眼所見普遍津校實況,不想家長們有false hope,如非常重視學校是否言行一致推行閱 ...

就因為大部分人也像你我一樣覺得津校冇可能,事實又是否如此?

所以才想開 post 聽下。

你講既實況,是否代表全港? 可能代表大部分而已。

IloveJJ 發表於 18-10-24 10:18
我知你無話,我只係想表達我既意見啫。
我响幼稚園教時,學校用ort,成個星期讀一本,其實對喜歡閱讀既小 ...

咁教小朋友一定係不停重覆架啦。 你教幼稚園,應該知道的。

IloveJJ 發表於 18-10-24 10:15
我仔間津校咪係囉!

佢响學校俾時間「早讀」,「午讀」,講故事,伴讀。又設長小息,俾小朋友玩,仲買咗 ...

我地學校都有早讀午讀,2節長小息午膳都鼓勵借閱圖書,又好多閱讀獎勵計劃,長假期冇功課只係閱讀。我相信一般津校都有類似政策。但功課量,津校高小一定唔會少得去邊,初小係蜜月期冇參考價值。

反而好現實問題,如果每星期有評估測默,見到小朋友仍書不離手睇到入哂神(書=課外讀物),家長會點做? 叫小朋友去溫書定繼續鼓勵閱讀? 家長是否言行一致,比學校是否名乎其實更重要吧。

DarlingS 發表於 18-10-24 10:18
就因為大部分人也像你我一樣覺得津校冇可能,事實又是否如此?

所以才想開 post 聽下。

係架,所以我都想留意有邊間津校可以少功課(高小也不超過8樣)又鼓勵閱讀

回覆樓主:

反問, 有那間校話吾重視閱讀? 我相信冇。

IloveJJ 發表於 18-10-24 10:09
用reader來做教科書,其實並唔能夠推動閱讀。佢只不過將一課課既書,變成一本本既reader,成個星期讀一本re ...

非常同意,閱讀就係閱讀,好純粹,不應刻意滲入教學。我2母女都好憎做閱讀報告,自由發揮唔使交功課除外,例如我自己會寫blog, 寫書評和影評,純個人興趣和想搵知音人交流。我女就鍾意睇完書後創作插畫,四格漫畫。

assado 發表於 18-10-24 10:29
反問, 有那間校話吾重視閱讀? 我相信冇。

你相信冇,便冇吧。 只要你認為不會成功,便注定失敗。

我和其他家長相信是有的。

IloveJJ 發表於 18-10-24 10:30

你認為不斷重覆reader,可以令佢喜歡閱讀?

我重申一次!我冇話用 readers 可以推動閲讀。  (你好似知我話冇架喎, 而家又話我話readers 推動閱讀!)

只是用故事書比起沈悶既 Longman English 1 English 2 好囉。

IloveJJ 發表於 18-10-24 10:35
我哋每星期有默書,但唔寫入成績表,唔計排名,咁你會點?
我選擇唔理,但有家長日日同細路溫  
有 ...

我地測驗默書功課都計入成績表,當然考試分佔最大比例。我仍然希望自己能堅持唔同佢温測默,只會星期六上午抽1,2個鐘問書或做下練習。我見到我女平日會自己溫下書(佢係玩下又溫下),暫時成績唔錯。至於補習就不用了,我就係佢補習老師,佢唔識可以問我。

IloveJJ 發表於 18-10-24 10:36
咁你嗰間係嗎?

我唔覺得係,保記喎,要keep到5,6成B1率,功課點會輕鬆?!
所以我只係好奇,但我唔會以推動閱讀作為揀津校原則,因我了解自己果區d學校,應該冇一間真正做到少功課去鼓勵閱讀。