用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 重視閲讀的小學
樓主: DarlingS
go

重視閲讀的小學   [複製鏈接]

Lingfung813 發表於 18-10-29 06:20
我相信其實全港小學都重視閱讀的,但直資私校國際因為在收生時候巳選入一些"愛閱讀的學生",呢種朋輩感染也 ...

同意,普通津校學生家庭大部分都不注重閱讀,有小朋友一年級時獲升中親戚贈幾箱小學圖書,竟然到四年級都未睇過,媽媽話得閒時睇電視打機,唔記得左幾箱書,到記得的時候又話要考試,所以無睇過囉,家長都將件事唔上心,就算學校幾推動,小朋友都難有閱讀習慣

Lingfung813 發表於 18-10-29 06:20
我相信其實全港小學都重視閱讀的,但直資私校國際因為在收生時候巳選入一些"愛閱讀的學生",呢種朋輩感染也 ...

朋輩影響好重要,無論係學習定係閱讀氣氛,所以咁多家長要讓孩子考直私小。當大部份學生都有閱讀習慣,呢d學生嘅家長亦好願意配合,學校只雖做少少就可鼓勵和持續呢種閱讀風氣。

同學之間會傾最近讀過的書,有時互相交換。見到其他小朋友讀“字典書”,好羨慕,返來都會努力嘗試搵“字典書”來讀。書包已經好重,還有帶2-3本書,話要去學校讀
而且可以糾正只讀中/英文圖書,而且可以讀不同種類的書。

LeeCC 發表於 18-10-29 08:22
同意,普通津校學生家庭大部分都不注重閱讀,有小朋友一年級時獲升中親戚贈幾箱小學圖書,竟然到四年級都 ...

要令小朋友愛上閲讀,家長難免起步既時候要花點心思,甚至要伴讀、陪讀一段時間,津校生源有一定難度。即使學校願意減少功課去鼓勵閲讀,但家長沒有投入,多咗既時間結果用來上網打机,都係俾功課安全啲。

Lingfung813    發表於 18-10-29 22:12

LeeCC 發表於 18-10-29 08:22
同意,普通津校學生家庭大部分都不注重閱讀,有小朋友一年級時獲升中親戚贈幾箱小學圖書,竟然到四年級都 ...

有點兒可惜,好似浪費咗箱課外書,課外書都想找到知音人…

haihaimom 發表於 18-10-29 22:05
要令小朋友愛上閲讀,家長難免起步既時候要花點心思,甚至要伴讀、陪讀一段時間,津校生源有一定難度。即 ...
惡性循環,多功課和催谷嘅津校只會令小朋友和家長無時間"留白", 對住一大堆功課辛苦地完成後還有心情去看書嗎?所以部份學生選擇打機,上網等去減壓。

b3410 發表於 18-10-29 10:04
同學之間會傾最近讀過的書,有時互相交換。見到其他小朋友讀“字典書”,好羨慕,返來都會努力嘗試搵“字典 ...

對呀,如果班內閱讀風氣良好,每人自發分享最佳圖書,的確能夠比學校那些閱讀報告和閱讀龍虎榜更好。
透過真正閱讀而最後的受益人是學生自己,這些跑數式的統計像學校做出來的門面功夫,例如有學生用3個月時間完成修煉一至五册,另外有同學用同樣3個月完成二十本福爾摩斯,這樣用數字去量化實在不合時宜。那些閱讀報告要畫主角和畫關係圖等,我建議到高小可思考下另一個結局試試寫下來,比照書抄名抄角色更有意思。

IloveJJ 發表於 18-10-29 22:38
喜歡睇書既細路,多功課都會睇書既。好似我仔,會擺本書响旁邊,有時做做下會偷睇。响學校亦會爭取時間嚟 ...
我估計你小朋友的學校不算太多功課,又或者他們是專心快手快腳型,咁就真是非常好

IloveJJ 發表於 18-10-29 22:38
喜歡睇書既細路,多功課都會睇書既。好似我仔,會擺本書响旁邊,有時做做下會偷睇。响學校亦會爭取時間嚟 ...

我同意喜歡睇書既小朋友,佢哋好自然㑹睇書,幾多功課都會睇,佢哋當娛樂,但冇咁喜歡睇書既小朋友,就要學校、家長幫下手。我認識傳統學校既同學伃喜歡睇書既比例,係相對活動教學既少,我指的是比例上少一些,不是沒有。當然我以自己認識的小朋友來説,也不是正式的統計。

Lingfung813 發表於 18-10-29 22:26
對呀,如果班內閱讀風氣良好,每人自發分享最佳圖書,的確能夠比學校那些閱讀報告和閱讀龍虎榜更好。
透過 ...
yeah~
小朋友起圖書館睇完就放低睇第2本
但閱讀龍虎榜就計借出借入既數目,
所以唔好求分數, 讀書係自己既

我知道真道,播道都會鼓勵小朋友帶自己喜歡的書返到學校讀,返到學校頭二十分鐘係自己閱讀時間;相信其他小學也是如此安排?

‹ 上一主題|下一主題