用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下點為之學術好?
樓主: fanfanboy
go

想問下點為之學術好?   [複製鏈接]

gogopapa 發表於 18-10-26 15:17
阿版主,第一我冇話過學術好=態度差,第二我冇講學術吳重要,吳好屈我。
我衹系想話一收reject就將原因歸 ...

阿版主,第一我冇話過學術好=態度差,第二我冇講學術吳重要,吳好屈我。

有時都慶幸舊年冇上來EK做功課,睇埋睇埋,真係有得震無得訓,除非自己信念好堅定

回樓主:點算學術好? 我覺得是當你有一份信心, 即使小朋友不懂, 也只是剛好沒學過而不是水平不夠的時候.

Leerach 發表於 18-10-26 19:30
有時都慶幸舊年冇上來EK做功課,睇埋睇埋,真係有得震無得訓,除非自己信念好堅定
...

如果一年前俾我見到呢個post,我諗我都會好擔心。事實上我喺呢版浦左一段時間,其間見到唔少版友都話考小唔需要有CERT+小朋友熱愛閱讀就夠。我真係堅持繼續俾阿囡有愉快童年,日日去公園玩+瞓2小時以上晏覺+讀劵校冇外補學術冇考CERT冇面試班咁開心咁過日子,今年考小考成績我地已覺得好滿意。

註:我地冇報神校+小朋友熱愛閱讀+soft skills唔錯。

講得好中!
‹ 上一主題|下一主題