用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下點為之學術好?
樓主: fanfanboy
go

想問下點為之學術好?   [複製鏈接]

993rs 發表於 18-10-24 10:02
「動機」係最好既學習原動力。
我冇比小朋友上任何數學班,但每次買玩具,如果佢計得掂兩件加埋幾錢,就 ...

你幾時俾佢計包兩個包包 ;-)

fadgare 發表於 18-10-24 09:53
女仔可能早少少,男仔都好多5歲半考咗flyers

咁唔怪得Flyer 15盾都冇乜Offer啦,可能要KET /PET先得

醒目開學勳章 貢獻勳章

fanfanboy 發表於 18-10-23 07:05
想問下點為之學術好?
可討論下嗎?
因知道考直私學術好係重要的,但對一個5歲多既小田點為之學術好:hehehe ...

我只想講,真係唔係考學術,但當然,最基本要鍾意睇書,有一定嘅常識,而應對/禮儀先最重要!

因為,你要講學術,我估好多人都知... 我仔學術好強,但佢當年只有SFA一間offer (DB / YW 都有2nd in),因為SFA純考學術,唔考其他

恐龍家

MillieLin 發表於 18-10-23 23:47
去年我大仔考smc時,曾叫他串Ankylosaurus,阿仔會串,我是不會啦,也許有其他家長會。
我主意在於"盡力就好"
...

咁又幾難喎~如果老師用拼音提才串到了。

993rs 發表於 18-10-24 10:02
「動機」係最好既學習原動力。
我冇比小朋友上任何數學班,但每次買玩具,如果佢計得掂兩件加埋幾錢,就 ...
係ar,有時要捉心理,我就懶d,去超市買野叫小朋友心算total,夠唔夠free parking

除了禮儀和閱讀之外,學術我䁷得係無止境,學校收生方向亦不斷在變,幾年前話教得好深的幼稚園,今日如果未有跟隊加深,現在基本上只是中級難度。

小曳人 發表於 18-10-24 12:36
我只想講,真係唔係考學術,但當然,最某本要鍾意睇書,有一定嘅常識,而應對/禮儀先最重要!

因為,你要 ...

我想重長氣講多次。真係有條件去培養學生既學校,佢唔介意細路學術有幾平凡,但最介意佢唔肯學,或唔受教,或學習能力低。

而家識幾多位加減,背乘數表或串幾長既字都係無咩意義。

小曳人    發表於 18-10-24 20:26

retriever 發表於 18-10-24 20:15
我想重長氣講多次。真係有條件去培養學生既學校,佢唔介意細路學術有幾平凡,但最介意佢唔肯學,或唔受教 ...

retriever 發表於 18-10-24 20:15
我想重長氣講多次。真係有條件去培養學生既學校,佢唔介意細路學術有幾平凡,但最介意佢唔肯學,或唔受教 ...

「但最介意佢唔肯學,或唔受教,或學習能力低。」—》面試咁短時間,點睇得出

little_snow 發表於 18-10-24 20:39

「但最介意佢唔肯學,或唔受教,或學習能力低。」—》 ...
面見時若表現得唔主動同無好奇心……可能巳算係唔肯學!面見時若不能理解遊戲規則或未能跟指令做出指定動作……或可表示為學習能力較低!

hkpapa852 發表於 18-10-24 09:21
如果我係負責小一考核既人, 一見到有人遞交Flyer級別既証書, 基本上一定唔會收呢個學生

...

我都係咁話。同埋考咁多野 學咁多野 好反感 覺得好怪獸。

Dinhorse 發表於 18-10-24 22:05
面見時若表現得唔主動同無好奇心……可能巳算係唔肯學!面見時若不能理解遊戲規則或未能跟指令做出指定動作 ...

唔主動講野可能只是怕醜或思考型或慢熱而非無好奇心或唔肯學

沒有跟指示做,如果是英文的話,絕對同「學咗幾多」丶「有沒有語境浸淫」有關,可能有小朋友學習能力強,只是幼稚園環境丶生活環境主要是中文,那聽不明英文指示好正常,不代表他學習能力低。

其實面試時間那麼短,根本很難看出小朋友學習能力強弱快慢,老師看到的只是各家長訓練出來的「成果」,老師不知道這孩子是花了十個月還是一個月才學到如此。

當然慢熱丶怕醜丶思考型是十分蝕底,所以只好谷下學術,咁個小朋友對住D題目無咁膽怯,表現也自然有信心D。

little_snow 發表於 18-10-24 22:53
唔主動講野可能只是怕醜或思考型或慢熱而非無好奇心或唔肯學

沒有跟指示做,如果是英文的話,絕對同「學 ...
是的,但無奈是面見時間好短,所以做唔到以上所提及的可能已被認為是不適合在該校就讀……所以唯有盡量同小朋友傾多計……睇多啲中英文書!唯有盡做……如果真係好想考到心儀直私!

Dinhorse 發表於 18-10-24 23:36
是的,但無奈是面見時間好短,所以做唔到以上所提及的可能已被認為是不適合在該校就讀……所以唯有盡量同小 ...

Exactly. Totally agree

little_snow 發表於 18-10-24 20:39

「但最介意佢唔肯學,或唔受教,或學習能力低。」—》 ...

唔少人對“學術”要求根深蒂固,正正“學術”在短時間睇唔出(只有中唔中)。

細路仔玩遊戲,真性情盡現,咩底都露埋。下次(或你回想下)做義工家長,任何灘位遊戲,你企係度10分鐘,已經睇到細路仔差異很大。

排隊規舉呢D 唔在講,就算玩遊戲,有D細路會試,唔成功會改方法(我在海洋公園睇人地細路擲街磚,就見有細路擲左幾筒代幣,都係同一投擲方式輸,完全唔改變咁輸),有細路係觀察者,睇下人哋點玩,跟著一樣咁玩,有細路係睇人玩,自己玩,跟著睇到佢有TACTICS 既,即係佢睇到遊戲有個PATTERN 可以贏(就算佢睇錯位,都俾個LIKE 佢啦)。

以上林林總總,都可短時間睇到。

bearbee004    發表於 18-10-25 09:18
bearbee004    發表於 18-10-25 09:17

hkpapa852 發表於 18-10-24 09:21
如果我係負責小一考核既人, 一見到有人遞交Flyer級別既証書, 基本上一定唔會收呢個學生

...

咁又唔一定,百貨應百家姐。

我覺得直龍佢哋SELL 教學方式,傳統直龍更係有SIGNATURE QUALITIES,呢D 有時間慢慢培養任何學術既野。

反而官津,特別無中學既官津,佢哋求咩呢。我個人經歷,留意下佢哋係咩人揀叩門面見,如果係老師主任揀,老老實實,梗係求易教出業績唔好煩佢。

所以呢D 學校最想收現成,對資優兒就算幾叻,亦怕煩到佢哋。當然程度高守規安定最岩口味。

Dinhorse 發表於 18-10-24 22:05
面見時若表現得唔主動同無好奇心……可能巳算係唔肯學!面見時若不能理解遊戲規則或未能跟指令做出指定動作 ...

又唔係咁直接既,玩遊戲過程係睇到好多野,細路仔真情流露,有機會任何灘位遊戲,你企10分鐘睇留意下(不止自己細路),就見細路仔間差異極大。

有興趣,留意下我另一回帖

BTW,被動怕醜,玩遊戲面試,當然蝕底。

retriever 發表於 18-10-25 07:35
咁又唔一定,百貨應百家姐。

我覺得直龍佢哋SELL 教學方式,傳統直龍更係有SIGNATURE QUALITIES,呢D 有 ...
坐定定有$剩
其實換轉角度,一班幾十人,只要一兩個坐唔定,就成班唔洗上堂,評估學校一定是overall 成績而不是有冇狀元,咁係無可厚非

retriever 發表於 18-10-25 07:23
唔少人對“學術”要求根深蒂固,正正“學術”在短時間睇唔出(只有中唔中)。

細路仔玩遊戲,真性情盡現 ...
一些學校就看absolute 學術level, 另一些就看potential

MrBeast 發表於 18-10-25 07:53
坐定定有$剩
其實換轉角度,一班幾十人,只要一兩個坐唔定,就成班唔洗上堂,評估學校一定是overa ...

係,將心比己,我哋管一個半個都時常扎扎跳,人哋揀D 乖又受教,實在情有可原。
‹ 上一主題|下一主題