用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴搵琴行真係好冒險
go

[音樂] 學琴搵琴行真係好冒險

最近學琴,因為唔想上老師屋企,就將就揀咗琴行,已經係好出名嘅琴行 (Txm Lxe),但個導師係勁Hea,dum鐘。
又唔肯從基本小小嘅野教返我(一段時間無學),一比比四堂又無得轉,真係好sad,都唔知學唔學埋果3堂,好浪費時間。

Kelseyrobinson 發表於 18-10-22 18:25
最近學琴,因為唔想上老師屋企,就將就揀咗琴行,已經係好出名嘅琴行 (Txm Lxe),但個導師係勁Hea,dum鐘 ...

第一堂就知道佢hea?洗唔洗觀察多幾堂先?
ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

FrankieFlute 發表於 18-10-22 21:17
第一堂就知道佢hea?洗唔洗觀察多幾堂先?

因為我之前跟過私人,琴行呢個明顯係等時間過

Kelseyrobinson 發表於 18-10-22 21:19
因為我之前跟過私人,琴行呢個明顯係等時間過

其實教初級應該有好多嘢要講,啲歌又短,好多基本功又要執
ATCL (Flute Recital), MA(CUHK), BSSc(CUHK)

老師會唔會喺度摸索緊你,想睇吓你識幾多先再教,可以再觀察吓先嘅。如果學半個鐘,時間又真係好快過,可能彈一、兩首便完。

至於你話老師又唔肯從基本小小嘅野教返,佢唔肯教啲乜呢?
基本上老師都唔介意學生問嘢架喎,如果基本嘢都唔教,咁又真係有啲問題,好可能唔識教。

yammy2013 發表於 18-10-24 01:13
我個女一開都係跟琴行學, 學左半年無咩進展, 轉左私人上門老師而家個女學得開心好多, 會主動練下琴, 其實都 ...

相信一定有好老師,要同學夾,仲要同埋家長夾先得

Kelseyrobinson 發表於 18-10-22 18:25
最近學琴,因為唔想上老師屋企,就將就揀咗琴行,已經係好出名嘅琴行 (Txm Lxe),但個導師係勁Hea,dum鐘 ...

呢間出名賣樂器,唔係音樂教育出名   

請問有好鋼琴老師介紹嗎?

mamabianca 發表於 18-11-7 11:23
請問有好鋼琴老師介紹嗎?
好老師有咩要求, 點定義? 耐心教學還是考試專家的老師?

回覆 leesfamily321 的帖子

我想好老師應該是耐心教學, 打好基礎

其實就算唔係去琴行學,就算搵上門老師都要睇彩數, 同小朋友夾唔夾

如果之前嘅鋼琴老師ok, 有無問過佢可唔可以去你屋企上堂?咁你咪唔駛去佢屋企囉!

C.L.S. 發表於 18-10-23 18:24
老師會唔會喺度摸索緊你,想睇吓你識幾多先再教,可以再觀察吓先嘅。如果學半個鐘,時間又真係好快過,可能 ...

(第三堂)一上堂,就叫我彈返上次個歌,佢就數下自己有幾多學生票,寫下手冊),唔識彈就簡單講兩句,就話下堂繼續。
之後就打開新既歌譜,叫我自己彈,我真係嬲左,我識彈唔洗請老師教啦!
我話唔識睇譜擺手指,佢就話已經教左我睇五線譜,態度仲要勁差。
45分鐘,仲要用左15-20分鐘用本樂理書慢慢講樂理,本書叫copy “Half note”呢個字,唔係音符,佢真係叫我即時抄幾次...

我想娛樂下,無諗到會係咁。之前個私人老師會響教我歌仔既時候滲入樂理,唔會花我咁多上課時間做咁多我自己睇就明既野。

FrankieFlute 發表於 18-10-22 21:21
其實教初級應該有好多嘢要講,啲歌又短,好多基本功又要執

佢叫我自己睇譜彈,我唔識,佢唔會理我,要我自己撞下撞下。
另外,有首歌仔,我手指協調唔到。佢既回應係,唔會彈唔到,點會。我真心反佢白眼,即係不要問,只要做,佢expect我識灑d野,唔會諗吓有咩方法改善下我既問題。但我識灑既話,洗咩搵老師學。

回覆 Kelseyrobinson 的帖子

四堂,就快完了

之前個私人老師唔教?

回覆樓主

有冇試過同琴行反映話要轉老師?我估通常佢地一開頭會話唔得,但我估如你堅持,佢地一定可安排俾你,因你喺佢他客仔嘛

琴行有好老師,私人亦有差老師,加上喺人夾人,最終都係講彩數

回覆樓主:

其實因為好多時琴行請人好馬虎!
好多琴行因為缺人,求其見個申請人有八級就會請。
有某大琴行連audition都唔洗就請個八級教......

回覆 karvin_L 的帖子

好老師已有一定數量既學生,系無時間上門教的