用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 請問讀GH是否好大壓力? 係咪好唔開心?
go

請問讀GH是否好大壓力? 係咪好唔開心? [複製鏈接]

4    0    0    0

回覆樓主:

咁你響現今社會裡,是否做最top果堆人?如果唔係咁你會不會唔開心? 或唔想做人?
咁你又是否一定要做到最top果班人先開心?

如果你而家唔係,會不會感到好大壓力?
敢問你指要做到最top的定義,guide line 又係點定?

回覆樓主

我是GH 家長,壓力來至於家長,不是老師,是否可以做到top 学生是看小朋友本身能力和底子,就算不是TOP 在中游位置也可以返学开心!
相比我認識的名津和有些私校學生,德望功課不是最多情,平日平均一天3至4樣,有些功課不是當天交,可以留在週末做,週末功課量比較多,測驗、默書都儘量分開不同時間,每天有30分鐘功課堂,我女兒已經完成大部分。
德望的學校環境夠大和比較新,小朋友活動空間非常夠,午飯是自家廚房,好好食!

回覆 KKLmama 的帖子

其實只要囡囡應付到校內功課,測驗和考試就足夠了,不須做最top,反而在中游位置有進步空間。我囡囡有時默書或測驗比上次高分都開心,話下次再努力。當然有些小朋友不適應密集式測驗,但最重家長的心態。

h9459520 發表於 18-10-28 08:25
回覆 KKLmama 的帖子

其實只要囡囡應付到校內功課,測驗和考試就足夠了,不須做最top,反而在中游位置有進 ...

中游唔怕升唔返中學部嗎?

回覆 cherrybaby21 的帖子

其實知道自己在中游位置,都會為自己作其他升中安排考其他學校。不論讀什麼學校都會這樣安排。
‹ 上一主題|下一主題