用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班你上完覺得對interview有幫助嗎
樓主: Nomos
go

面試班你上完覺得對interview有幫助嗎   [複製鏈接]

pigmum2012 發表於 18-10-24 11:00
好想知九龍塘請問有邊part錯誤解讀?
我也是那間出品呢
PM'ed

993rs 發表於 18-10-24 09:52
EK d 料多過面試班  
我同心儀小學用家家長 verify 過唔少 interview 要求、過程,其實面試班唔少錯 ...
諗起佢講座叫人111表示誠意....

fadgare 發表於 18-10-23 21:03
自己及收集身邊朋友意見

九龍塘: 老師畀唔到太多意見,主動問先講兩句, 畀好多工作紙, 但針對表達及常 ...

佐敦指那一間?

apple654321 發表於 18-10-23 17:56
$5500 4堂,1 group都有8個人倒
應該唔算專班,個人專班要$9000 4堂

一group8個人都收咁貴

delete

三隻馬 發表於 18-10-24 18:26
咁既服務態度完全唔值咁貴
願意比咁多錢學費上堂,家長都會想有個導師跟進,同有問題時可以有老 ...

係呀,我地有幾個家長自己傾開都覺得好差,老師好似覺得自己係神,我地d家長要黎求佢!!
其實成1400蚊堂group class已經好貴,老師嘅態度都可以.....

回覆 lynnlam0528 的帖子

十分認同

回覆樓主:

想當年面試班老師話我仔有spcc second in感到意外,结果冇offer,但几年后,我仔發展不错一直成绩好好,结論是面試班睇人並非一定準

apple654321 發表於 18-10-24 07:54
講得好啱,所以我只能夠講面試班有小小幫助,其實品德先最重要,每樣野平均,點都好過學術超勁而無禮貌嘅 ...
其實同我仔嗰班情況有點相似。不過我估到點解。
阿仔嗰班最叻嗰幾個品學兼優獎,係中英數普通話都好叻,但阿仔中文寫字,普通話都唔叻,但好少學校係考普通話,所以阿仔出去面試唔會“輸蝕”比叻的同學仔,況且,直私更多係要求係睇反應能力,合作態度等等學校成績表唔會有的野呢

回覆樓主

我朋友大果個小孩,冇上過面試班,學卷幼稚園,學術一般,七成直私包括神校有offer.  而細果個小孩,上了面試班,外補中英數加父母一起教,最後只有兩間直私有offer.  相信面試班一定有dd用處,但不是很大。如果小孩個性活潑,敢言,愛發問,愛看書,乖巧,其實吾上面試班,一定有直私收。如果小孩上了幾堂對面試班很抗拒,必要立刻停止。如果継續上,他會討厭真面試。

我覺得多多少少都有d幫助,好似我小朋友比較好動,
平時返學會比老師話佢就身郁,其實老師都有提醒吓佢,
但始終返學一班成廿幾三十人,老師都顧唔到咁多,
我見佢上咗面試班一段時間,明顯規矩同表達係好咗,
上完堂老師又會提點返去點跟吓,最後有6,7個offer。
而我識有個同學仔也有出去上面試班,
但只得1個offer, 好彩佢最後叩門成功,
我覺得如果不太貴去上也總會有得着,
免得到時無學校收先後悔無上,不過又唔好期望過高,
因為有時面試都講彩數,純個人見解!

Nomos 發表於 18-10-22 15:55
九龍塘出名的都full了
好失望, 無一早排waiting

請問有人上過smarties house吗

冇用,浪費金錢又幫不到小孩,反而加重他們心理壓力!千萬不要報佐敦個間樂X,老師毫無❤️心,能力表現不達標更會比面色孩子看。同機構反映亦不會處理。師資更是一群師奶,亳無專業資歷,很後侮報讀這間。

以過來人身份,留番d錢去買多幾本書或同佢去旅行更獲益

回覆 yst2017 的帖子

是smarties house吗

不是。佐敦樂x
小領x班其實即係面試班

yst2017 發表於 18-10-27 14:57
不是。佐敦樂x
小領x班其實即係面試班

係都唔奇。
呢度曾有家長分享嗰間x萃的老師好好,佢小朋友有offer,如cky,中心老師非常好,好願意跟佢溝通。

我亦知道有朋友的朋友小朋友(大我仔一年)在那裡上堂,老師唔多願花時間同家長溝通,講的comment 完全冇乜用,家長覺得得唔到幫助。老師有講過佢小孩考二線有機會,一線機會就較微 仲講講某幾間好top 的冇機會。

結果個小朋友最後有幾間一線收,個老師都好surprised。個朋友的朋友覺得入到心儀學校,係靠自己,唔係靠面試老師。

所以老師覺得小朋友醒的,就加多兩錢肉緊,覺得你唔掂,就會慳番時間同家長溝通。

所以聽完後,我都唔敢報面試班

回覆 sunnymama2 的帖子

感覺這間學店所謂導師比名校老師更擇優而教,佢認為你個小孩考不到學校就不會再理,超唔掂!浪費時間

yst2017 發表於 18-10-27 15:48
回覆 sunnymama2 的帖子

感覺這間學店所謂導師比名校老師更擇優而教,佢認為你個小孩考不到學校就不會再理 ...

某程度上同意,評估紙雖然寫得幾詳細但是從來見不到老師。暑期班完結後想繼續又說沒有位,又說要老師看看適不適合才可繼續, 之後問他老師覺得適不適合又沒有回應。後來知道原來他們的小領袖班要面試才能進入的。 可能覺得我兒子不適合就不理會了。 不過我仔都喺嗰邊一邊上故事班,但也不能繼續領袖班課程。
‹ 上一主題|下一主題