用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班你上完覺得對interview有幫助嗎
樓主: Nomos
go

面試班你上完覺得對interview有幫助嗎   [複製鏈接]

TJBB2012 發表於 18-10-22 18:30
多謝你,希望會等到啦
我仔弱項係自信方面,好少會主動舉手答問題,就算答都係細聲,學術又唔係 ...
其實直私想收d咩人唔難估1st 時,有特技 sell 特技、冇特技 sell 台形(談吐、主動性)。2nd 先睇學術
好多人抱括我老婆都期望透過上面試班提升談吐、主動性,有禮乖巧守紀律本來就幾好,問題你要我小朋友做到笑咪咪咁主動同陌生人交談,只能睇緣分。如果面試班可以將一個原本內向既性格,變到主動外向,我呢個毒男都要去報

rickdom6 發表於 18-10-22 17:01
旺角男校都未公布~ 可能你仔仔到時只有旺角男校一個OFFER =)

嘩,係就好,但應該冇乜可能

lynnlam0528 發表於 18-10-22 17:29
面試班多少有點用!會話你知可能考咩,有咩模式考法,小朋友邊點要加強,但是上完都有自己再train,仲有學術 ...

我覺得自己train 係非常重要!

TJBB2012 發表於 18-10-22 18:30
多謝你,希望會等到啦
我仔弱項係自信方面,好少會主動舉手答問題,就算答都係細聲,學術又唔係 ...

希望你好快會收到好消息!

想請教名幼學術不是已比教深?也不足以應付1st in ? 平時學術勁的小朋友即是在學校已名列前茅?

我總以為名幼會比其他人大機會好多....

老馬有火 發表於 18-10-22 17:18
同意,學術呢家真係靠家長。

我承認我係冇乜點跟,依賴晒面試班同外補,後悔莫及

呢個問題永遠都唔會有可靠答案,因為個個小朋友都好唔同,每個小朋友只可能讀或未讀面試班,永遠唔知另外一種選擇會點。

pizzafat 發表於 18-10-22 19:20
希望你好快會收到好消息!

想請教名幼學術不是已比教深?也不足以應付1st in ? 平時學術勁的小朋友即是在 ...

我仔嗰間算係 happy, 我比較過係比其他卷校深,但同 KV/ LH 比較都係算淺,我仔K3 先開始外補phonics, 因為一心諗住靠學校已經足夠,但發現唔對路時已經太遲,仔d同學K1 已上,而且入名幼嘅壓力就係d小朋友真的好叻,個個天生叻仔叻女都仲要勁外補,好多家長又好勤力催俗,我以前希望小兒有快樂童年,可能我兒子資質較平庸,又不太主動,所以好輸蝕

回覆樓主:

雖然面試可以家長自己教, 但有有經驗面試班幫助, 小朋友勝算會多些。

回覆樓主:

我覺得面試班最大嘅作用係話畀你知你小朋友有乜嘢需要改善,例如小動作,說話細聲,不專心,禮貌等。 當然有些人話自己教都得,但問題係一個面試過程裏面佢要面對一些陌生人,佢嘅表現未必係好似平日裏對住你/親朋戚友/街坊咁。而且上面試班可以畀小朋友知道面試嘅模式係點樣,唔會入到去老師叫佢做某啲嘢之後一面徬徨。但我覺得面試班好的老師非常重要,先會畀到你有用嘅評價同埋需要改善嘅地方,然後你自己返去同小朋友跟進。有些家長可能會話佢哋小朋友乜嘢都冇上又有offer,我覺得嗰啲可能係資質比較好而且係反應快多嘢講嘅小朋友,我自己就一定要有所準備,唔會心存僥倖。

TJBB2012 發表於 18-10-22 19:35
我仔嗰間算係 happy, 我比較過係比其他卷校深,但同 KV/ LH 比較都係算淺,我仔K3 先開始外補phonics, 因 ...

明白,咁比LH KV 淺嘅果間名幼又真係未算深,聽朋友講好多都係靠家長發力!

不過都唔好太擔心,名幼到叩門階段著數好多,努力!

rickdom6 發表於 18-10-22 17:01
旺角男校都未公布~ 可能你仔仔到時只有旺角男校一個OFFER =)

其實這間如果覺得個小朋友有上很多面試班,即 out。所以面試班可以上幾堂比個小朋友熟習環境,但千奇唔好上太多令個小朋友太公式化答問題。

Nomos 發表於 18-10-22 15:55
九龍塘出名的都full了
好失望, 無一早排waiting

成效就真係見人見智,但太子個間又真係比佢tip中題,仔去某校2nd in, 出到黎話校長攞個張紙問佢野,張紙之前係面試班係用過的。

993rs 發表於 18-10-22 18:54
其實直私想收d咩人唔難估1st 時,有特技 sell 特技、冇特技 sell 台形(談吐、主動性)。2nd 先睇學術
好多 ...

咁又唔一定,好多都係睇學術。阿仔當年都性格內向,但幸好學術好而有多間 offer。

TJBB2012 發表於 18-10-22 19:35
我仔嗰間算係 happy, 我比較過係比其他卷校深,但同 KV/ LH 比較都係算淺,我仔K3 先開始外補phonics, 因 ...

我始終覺得名幼對小一入學幫助有限,名幼靚offers多一係因學生多,其實比例唔係高到好誇張。另外更重要嘅係名幼好多家長target名校,所以好早就谷小朋友,佢哋讀普通私校可能考小學成績都唔差。

deco99 發表於 18-10-22 21:27
我始終覺得名幼對小一入學幫助有限,名幼靚offers多一係因學生多,其實比例唔係高到好誇張。另外更重要嘅 ...

我地唔係名幼出身,但見過名幼的課程,又覺得佢哋教嘅野又確實對 interview 有幫助。

fanfanboy 發表於 18-10-22 22:32
想問下你小朋友本身有外補啲咩呀?

Academic: Phonics, Math, Cambridge, interview class,GAPSK,普通話朗誦

Sports: Fencing, Art, Swimming

GAPSK 已考高級,有田徑獎,朗誦比賽

但原來考直私 interview 表現先緊要,d cert 暫時覺得作用不大

TJBB2012 發表於 18-10-22 16:43
我覺得面試班係執到禮儀,比小朋友知道什麼是 interview 而已,小兒讀名幼,K2 一開學已經開始上出名的面試 ...

加油!

祝好運

Nomos 發表於 18-10-22 15:55
九龍塘出名的都full了
好失望, 無一早排waiting

對於技巧,禮儀就有用, 但性格方面就難d。面試直私學術好緊要,呢一樣係面試班教唔到。

TJBB2012 發表於 18-10-22 22:44
Academic: Phonics, Math, Cambridge, interview class,GAPSK,普通話朗誦

Sports: Fencing, Art, Swimmi ...

的確係!
‹ 上一主題|下一主題