用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 面試班你上完覺得對interview有幫助嗎
go

面試班你上完覺得對interview有幫助嗎   [複製鏈接]

九龍塘出名的都full了
好失望, 無一早排waiting

43    0    1    0

回覆樓主:

好有用。

回覆樓主:

但不一定要九龍塘果間。坊間好多都不錯。揀一間心儀的上住先。

可聽聽不同教室的講座睇下邊間感覺適合自己。

回覆 sailormercury 的帖子

暫時只對九龍塘這間心儀
你上了多久, 得著是什麼呢

九龍塘那間除了九月開始的一年制課程外,你也可考慮他們明年一、二月開始的春季課程。

回覆樓主

我覺得面試班係執到禮儀,比小朋友知道什麼是 interview 而已,小兒讀名幼,K2 一開學已經開始上出名的面試班,暫時0 offer 0 2nd in.... 學術始終要靠小朋友本身資質,面試班會話比你知小朋友長短處,始終都係要自己執

TJBB2012 發表於 18-10-22 16:43
我覺得面試班係執到禮儀,比小朋友知道什麼是 interview 而已,小兒讀名幼,K2 一開學已經開始上出名的面試 ...

希望你黎梗會收到心儀offer

唔好意思,可唔可以問下你覺得自己小朋友短處係邊方面?

我覺得面試班係執到禮儀,比小朋友知道什麼是 interview 而已,小兒讀名幼,K2 一開學已經開始上出名的面試 ...
旺角男校都未公布~ 可能你仔仔到時只有旺角男校一個OFFER =)

我都同意 "面試班會話比你知小朋友長短處,始終都係要自己執", 但將自己教唔掂的部分outsource, 我覺得幾好呀.

無論考唔考到私直, 我覺得對我個仔的禮貌同表達能力有幫助呀.

Nomos 發表於 18-10-22 15:55

我覺得如果幼稚園已經有支緩/培訓,其實作用不太大;但可能內斂的小朋友會幫到少少。最後都係看家人平時點教+小朋友本身性格

同意,學術呢家真係靠家長。

回覆 TJBB2012 的帖子

小朋友性格扭扭寧寧, 唔夠主動, 亦不是happy child, 又不合群
我唸呢類小朋友最蝕底
我最想改善這些, 邊間面試班對呢類小朋友最有效果

浪費金錢,不過我估信好多人都會照上
禮儀難道幼稚園會唔教?父母會唔教?
interview 班遵師的 qualification 清楚嗎?系封閉式既情況下,上堂既效果冇人知。

加錢考個 mock interview 燒碟你睇,10個小朋友9個都呆豬豬,你當我小人之心,只要 interviewer 木住面同小朋友 in;再唔係,要小朋友呆等30分鐘先 in;大多數小朋友都會呆,你睇完隻 DVD 當然即刻好驚,諗住好在有上面試班

要小朋友熟習 interview,由最早in、最輕鬆既音小,到 YW、DG、SPCC、DB,中間還有好多唔同既小學,交$100 就可以得到最實在既體驗

講完咁多最後都底唔住一個要上面試班既理由:上左最多嘥幾千蚊;唔上,假如/或者/可能真係對你個小朋友有效果呢,我咪累佢一世?你當祈個福囉.....

就係咁,我乖乖簽左 cheque 交比老婆

認真講句,我雙非果年開始玩呢個遊戲,如果一個小朋友,系唔需要提點下,可以好主動、有禮貌、保持笑容地跟任何唔熟既大人交談,已經好有機會有 2nd in。但呢種特質唔係話你上幾堂可以 train 出來

bon3    發表於 18-10-22 19:05

回覆樓主

面試班多少有點用!會話你知可能考咩,有咩模式考法,小朋友邊點要加強,但是上完都有自己再train,仲有學術方面,都要自己加強。如果事後自己唔跟,都冇用。

老馬有火 發表於 18-10-22 17:18
同意,學術呢家真係靠家長。

Agree

993rs 發表於 18-10-22 17:28
浪費金錢,不過我估信好多人都會照上
禮儀難道幼稚園會唔教?父母會唔教?
interview 班遵師的 qua ...

講得好好 面試班就係marketing,製造恐懼及demand。 但我地永遠唔知道不同學校個評分及收生標準。就算歸功面試班,都只可能係幫佢mis match 間學校。我相信陪養自信及禮貌,不如幫佢真正建立興趣,過程中佢既自信及友情是來得實在。

只要有禮,懂分享,有良好學術表現 ,無gapsk, 無cambridge。一樣有好的offer。

lollylolly 發表於 18-10-22 16:49
希望你黎梗會收到心儀offer

唔好意思,可唔可以問下你覺得自己小朋友短處係邊方面?

多謝你,希望會等到啦
我仔弱項係自信方面,好少會主動舉手答問題,就算答都係細聲,學術又唔係好突出,我眼見有 offer 同 2nd in 都係嗰堆人,共通點都係較多嘢講,學術勁嗰d,訓練自信唔係一朝一夕,學術更加,我曾經都好天真以為小朋友有禮乖巧守紀律都會有學校喜歡

回覆樓主:

考小是家教和面試技巧雙管齊下。還要看小朋友性格。怕羞內向的會覺得面試班幫助較大。小兒性格比較內向,不喜歡說話,所以他通過面試班慢慢建立技巧(因而信心)對我們來說是必要的。性格外向的小朋友,需要下的功夫會少啲,只少唔駛"逼"他講野。所以未必要面試班。

小兒現在還在考小一階段中。學術對於考小是否重要,我不知道。因為小兒大部分都複述唔到考咗咩。而且暫時小兒上過的面試班沒有幫到甚麼學術。但暫時都叫做有幾間學校的2nd in (包括傳說中學術較深的 SFA, tsl 和英華)(當然最後都唔一定有 offer 的)。而幼稚園本身學術都唔深。所以個人覺得不需要靠面試班補學術。

少少分享而已。 其實我都仲係好擔心考學校的結果的。

回覆樓主

我個仔比較慢熱,d野識都未必講出口。上完面試班,發覺佢對舉手答問題,同埋係elaborate 答案方面都進步左。我諗面試班俾到小朋友係小组方面嘗試唔同形式活動,等佢地去面試時冇咁怕。
‹ 上一主題|下一主題