用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 漢華 vs 港同
go

漢華 vs 港同

呢兩間都係活動教學
有冇家長可以俾意見呢兩間既意見呢?

因為我小朋友音樂底好
幾年後又要去外國,英文語景同音樂培養
我又唔多見港同既家長提及

其實我好欣賞漢華既
3日英2日普通話語景 / 双班主任 / 一生一體藝 / 資優教學十三招 /「合作學習」/「適異性教學」

cakecafe 發表於 18-10-22 13:18
呢兩間都係活動教學
有冇家長可以俾意見呢兩間既意見呢?

嘩,又有機會睇港同有幾好啦

QQfishs    發表於 18-10-23 13:15
Lindytiger    發表於 18-10-23 11:26
karvin_L    發表於 18-10-22 15:36

回覆 relaxd 的帖子

relaxd 發表於 18-10-22 14:31
嘩,又有機會睇港同有幾好啦

嘩! 呢兩個都要vs??
爬下文吧

回覆樓主:

其實我好欣賞漢華既
3日英2日普通話語景 / 一生一體藝 / 資優教學十三招 /「合作學習」/「適異性教學」

hohoho888 發表於 18-10-22 15:08
嘩! 呢兩個都要vs??
爬下文吧

因為我小朋友音樂底好
幾年後又要去外國,英文語景同音樂培養
我又唔多見港同既家長提及

醒目開學勳章 王國長老

本來睇完都無出聲, 但見樓上咁多人想聽, 唔答點得呀

樓主, 希望俾到d有用資料你, 港同家長質素高, 少在網上串/踩其他學校 (亦無必要, 實力就係實力), 有d野, 唔係鬥fans多就得, 有fans都要有料至有用, 除非你覺得考評局, 教育局, 朗誦協會, 比賽機構, 行政長官卓越教學獎評審全部都係港同fans有bias囉

我講返自己間學校啦, 第2間我唔清楚

re英文
2014考評局外評
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/ ... _report_2015-02.pdf
"學生在中文科, 英文科及數學科表現優良, 其中英文科的表現尤為突出"

https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2017-18/DSE2018_V2.pdf
中學DSE英文超過一半5以上

體藝嘅野, 邊間學校無丫, 港同都有, 你話重點培訓又未至於
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/ ... rget/extra_act.html
而家校務報告唔寫個人獎項, 要睇就睇14/15或之前
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/aboutus/plan.html

overall黎講, 行政長官卓越教學獎
http://www.ate.gov.hk/tchinese/assesresult_1415.html
http://www.ate.gov.hk/tchinese/assesresult_1516.html

Charlotte_mom 發表於 18-10-22 17:10

樓主, 希望俾到d有用資料你, 港同家長質素高, 少在網 ...

多謝你既解答
我想問下港同既英文老師係唔係 Native English teacher?

cakecafe 發表於 18-10-22 17:33
多謝你既解答
我想問下港同既英文老師係唔係 Native English teacher?

初小主要係net(有部分教英文好似係abc之類)
全校約有5個(每年有少許差異)

但其實net有net既好處,本地老師教英文又另有好處

Charlotte_mom 發表於 18-10-22 17:10

樓主, 希望俾到d有用資料你, 港同家長質素高, 少在網 ...

等我做黑面,講下港同啲負面嘢,大家想聽:
1.如果抗拒做project,都幾大獲,去到小六連體育都要同同學一齊拍片交,老師唔俾你拍一段,我拍一段再剪埋一齊,一定要一次個見晒啲組員,有啲同學屋企有假就飛,要約齊啲同學我仔約到火。
2. group project 真係有啲組員唔多做嘢
3. 初小做project,家長要跟下
4. 有啲初小同學禮貌真係有待改善,試過Sport Day坐看台睇比賽,有個小二生覺得我阻住佢,同我講get out
5. 樂團、舞蹈、話劇,感覺學校重視啲,其他體藝多數係家長自己發功。重視啲即係放假時,尼三飯可能要返學校加操。

回覆樓主:

有冇人都可以分享下漢華既負面野呢?

haihaimom 發表於 18-10-22 18:18
1.如果抗拒做project,都幾大獲,去到小六連體育都要同同學一齊 ...

thanks for your sharing

回覆 haihaimom 的帖子

其實唔止港同有呢d問題,以我所知有其他happy school學校都是這樣,少抄寫,以做project為主,初小家長一定要高度參與,所以happy school並不是真的這麼輕鬆,有時功課仲難過死記同抄寫,不過從活動學習中,小朋友一定快樂過成日抄寫

醒目開學勳章 王國長老

kudon 發表於 18-10-22 19:33
回覆 haihaimom 的帖子

其實唔止港同有呢d問題,以我所知有其他happy school學校都是這樣,少抄寫,以做pr ...

各有各要求,做project都要付出,睇資料同整理都係時間精神,叫做無咁悶咁解

回覆 Charlotte_mom 的帖子

是啊~所以活動教學和傳統都有其各自優點

回覆樓主:

有friend話港同係 IB
我睇過其他group又好似話唔係

haihaimom 發表於 18-10-22 18:18
1.如果抗拒做project,都幾大獲,去到小六連體育都要同同學一齊 ...

終於見到負評

醒目開學勳章 王國長老

cakecafe 發表於 18-10-22 22:03
有friend話港同係 IB
我睇過其他group又好似話唔係

唔係,十幾年前中學創校時想過,好快無再唸啦,而家只考DSE

cakecafe 發表於 18-10-22 19:12
有冇人都可以分享下漢華既負面野呢?

我反而覺得漢華既正反面你都應該難找到吧
不過, 如果我是手握呢兩個offer, 基本上都不用選了, 港同for sure
起碼港同"透明度"高d, 學術好d

至於英文而家間間都sell 話自己重英文
音樂方面我諗學校一定有, 但如果要精, 都係靠自己出面吧

如果說是語境始終是中文學校, 語境是會差dd, 但語境差dd 又唔代表英文差