用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 檢討通識明年中諮詢公眾
樓主: elbar
go

檢討通識明年中諮詢公眾 [複製鏈接]

elbar 發表於 18-10-23 12:22
畢業3年 攞綜援年半 中大碩士200次見工失敗
起初畢業第一年未揾倒工,僱主還可接受,到第二第三年仍未揾倒,我係僱主,見都費事見.我提議佢應該去讀埋個博士,去教書算.

ANChan59 發表於 18-10-23 12:38
我不知道內幕,覺得如果是年輕人,到一段時間找不到最合適工作,要降低要求,騎牛搵馬,入咗行先。

自己 ...
陳sir, 睇黎你冇用你的人情牌幫你個仔.我有點奇怪.以你及你公子也非泛泛之輩,都要揾80份至揾倒合心水?嚇怕好多人喎......

ilyrd 發表於 18-10-23 13:40
陳sir, 睇黎你冇用你的人情牌幫你個仔.我有點奇怪.以你及你公子也非泛泛之輩,都要揾80份至揾倒合心水?嚇怕 ...

我沒有用人情牌(因為冇乜人情牌,太太方面有 banker 想幫手,阿仔婉佢咗! ),讓他試吓碰釘,他都有得著!

他推咗兩份人工較高的銀行工,最後選份人工最低,但學到多些技術層面的工作,是成熟及長遠的表現!

他唔諗住入傳統金融業,我相信不少其他公司以為佢玩嘢。

shadeslayer 發表於 18-10-23 13:33
抄下 TOK+EE 得唔得?

當然得,太傷害玻璃心!

師資是問題,另外補習社有新服務,代做論文
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-23 13:50
我沒有用人情牌(因為冇乜人情牌 ),讓他試吓碰釘,他都有得著!

他推咗兩份人工較高的銀行工, ...

叻仔!有主見! 毅力 及肯面對 挫折的 勇氣很重要.

planetearth 發表於 18-10-23 14:01
叻仔!有主見! 毅力 及肯面對 挫折的 勇氣很重要.

考完兩個專業試,佢會轉工㗎啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-22 11:55
最初的目標達不到,獨立思考變成港獨思潮,要退市!

不列入核心科,學生可以騰出多些時間放在選修科。
最初的目標達不到,獨立思考變成港獨思潮<----非常同意你這個見解

我真係見識過一位中學的通識科主任日日在facebook po港獨/反政府的意見/文章, 佢D學生仲好擁護佢, 咁樣點教到D學生獨立思考/分析能力??? 港獨思考就有.

我仔今年小六, 希望政府快手D取消通識科OR轉ELECTIVE, 我真係寧願佢讀多一科理/商科, 政府做野咁鬼慢, 我都驚我仔要焗讀, 呢D港獨/反政府思維, 對於滿腔熱血仲要咁岩係青春期的年青人, 影響深遠.

Arabellahk    發表於 18-11-4 11:49
希望每天開心渡過 ;-)

ANChan59 發表於 18-10-23 13:53
當然得,太傷害玻璃心!

師資是問題,另外補習社有新服務,代做論文

師資確是問題。香港洗甘多錢落教育,師資仍是問題,何解?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我都覺得LS,  是需要較高層次技巧及思考, 初中有些時間可以學下如何分析時事, 留意事惰的不同面及深層的意思,  我覺得會比純考記憶一些data 對將來學習更有用,  所以讚同LS改成初中必修, 高中elective.  

elbar 發表於 18-10-23 12:22
畢業3年 攞綜援年半 中大碩士200次見工失敗
呢個特殊例子,我身邊識嘅大學生,都好知自己做緊乜,甚至太aggressive

shadeslayer 發表於 18-10-24 00:29
師資確是問題。香港洗甘多錢落教育,師資仍是問題,何解?

怎樣才算是師資優良,實教人難判斷,他們大部分都擁有高學歷,有專業訓練,還可以做點什麼呢?任何議題牽涉社會層面愈多,愈有不同看法,我們都不能保證自己的想法滿足每個人?若説師資不良,它既是原因,也是結果
我不敢説師資不良,因為我無法判斷,師資怎樣才算好,能提高學習熱誠和誘發思考等一大堆"阿媽係女人"的假大空,我找不到一個標準來秤師資。Band 1學校師資是否優良,可能是家長功勞,若他們去教band 3學校,相信學生也不會蟲變龍。我有時也不滿老師教授方式,但可能不合小女,對其它同學收效,畢竟一班三十人,老師不可能有三十套方法,惟有自己調節。

通識本來唔應該係必修科,培養學生獨立思考,宜家本末倒置左,根本係為考試而考, 學生最後咪又係背返哂書既答案

catzmll 發表於 18-11-8 17:01
通識本來唔應該係必修科,培養學生獨立思考,宜家本末倒置左,根本係為考試而考, 學生最後咪又係背返哂書既答 ...

香港有邊大路科唔係為考試而考?
‹ 上一主題|下一主題