用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕  

cody0622 發表於 18-10-23 14:45
回覆 Kangaroojoey 的帖子

我好多朋友都係咁,大既讀完happy school上到小學出曬事,細既就一開始行第二條 ...

其實大家心中邊間先叫happy school,可以分享一下嗎? 謝謝

回覆 wg_ann 的帖子

repeat N at LH?

jimjimjim 發表於 18-10-23 18:31
回覆 wg_ann 的帖子

repeat N at LH?

唔算repeat,因為係大B, 唔係超大

Kangaroojoey 發表於 18-10-21 13:35
我大仔係龍仔,當年都係咁諗,最後讀左間happy school,冇進補,冇興趣班。我地係雙職父母,平日得放工時間 ...

絕對同意你,考過小一就知咩事!happy = dream

現實=happy school 根本接不上

pancake5354 發表於 18-10-23 18:21
我認為的 happy school 並不是沒功課沒考試那種, 而是所教及所考的程度, 是按大部份同齡小朋友的能力去制定 ...

同意, 這先是正常教育

咩叫"以小朋友為本"?

到底係要符合"家長期望", 定係可以協助小朋友係香港既教育制度下生存既學校, 先叫"以小朋友為本"既學校呢?

咩叫"Happy School"?

到底係"學校可以令家長Happy", 定係"學校可以令小朋友Happy"先叫Happy School呢?

家長問清楚自己想點吧!

世上沒有免費的午餐, 唔認清遊戲規則去胡亂催谷小朋友亦係無謂.

現實中, 小學升中以至中學升大學, 都只係著重學術成績, 中英數三科基本功尤其重要. 從小集中教好小朋友呢三方面就足夠.

如果要求小朋友一星期六至七日都要參加"興趣班", 家長到底知唔知為乜? 定係抱住無執輸既心態呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果真係Lx學校,又真係感覺不到可怕小朋友放學日日玩,功課10分鐘內完成(包括開心畫畫填埋色)深唔深睇每個小朋友同方法,小朋友好愛自己間學校

水皮仔 發表於 18-10-24 10:02
如果真係Lx學校,又真係感覺不到可怕小朋友放學日日玩,功課10分鐘內完成(包括開心畫畫填埋色)深唔深睇每 ...

我小朋友唔係讀你個間,但知普遍私幼都係教完你明就明,唔明都無所謂,無所謂壓力

真正嘅壓力係迫到你識,要跟上,如果唔係就勸退。好多小學都係咁,樓主舊時未遇過可能佢係叻叻學生

pancake5354 發表於 18-10-23 21:31
可惜在香港, 這只是天方夜談的事....

同意。我而家間私幼好happy, K2 先開始執筆。我個仔而家日日返K1 都好開心。但係點知有今年K3家長已經報料話太happy,除非家長外補中英數,唔係好難考直私。

但係外補咁多不如讀間谷嘅私幼,外補完全違反我想愉快童年嘅理想。不過,理想還理想,現實好殘酷。有畢業生考唔到直私入咗官校,佢話完全適應唔到小一要日日5樣功課,每星期有默書嘅日子。呢個現實迫住家長一係早啲催谷,等升小順利啲,又或者直情唔谷,讀國際學校就算。

prswinki 發表於 18-10-24 13:27
同意。我而家間私幼好happy, K2 先開始執筆。我個仔而家日日返K1 都好開心。但係點知有今年K3家長已經報料 ...

對,手持15分等運到呢點係會令所以家長都慢慢變顛

純粹個人睇法,"催谷"即係個小朋友未去到果個程度但大人"夾硬"谷佢去到果個程度,呢D叫"催谷"。

如果小朋友本身已經跟得到學校課程程度,何"催谷"之有?!

我本身係L校用家,學校課程係深,但唔覺小朋友同埋同學仔係被"谷"出黎。至少觀課時睇到大部份同學都係反應快會思考會變通,而唔係坊間一D補習班咁比一堆字卡你係咁認,標榜3歲就認到幾百幾千字但一唔用張字卡就露晒底果種[但反而呢種勁多家長BUY,真奇怪];放學後一齊玩會識同家長有交流有溝通唔係呆呆豬咁,所以我個人覺得課程深同係唔係催谷唔一定有必然關係。

同埋好多人話L校面試要過幾關好難,咁既然學校課程咁深,佢梗係要揀一D適合的學生同家長黎讀,不然讀緊又覺得自己個小朋友"被催谷"咁就明顯係一個錯配。

所以我認同D人話無最好的學校,只有最適合的學校係好岩。如果覺得學校課程深同時又覺得個細路被谷緊,可能代表緊間學校根本唔適合個小朋友...

jenurbabe    發表於 18-10-25 15:45

回覆樓主:

其實當初我同樓主一樣都覺得香港嘅教育制度不知所謂。 但後來有朋友點醒咗我其實香港喺幼稚園上已經給予家長有好多嘅選擇,而反而就係太多選擇,令家長們不斷追逐心中的“最好”。

試想一下香港幼稚園有happy school,有唔學卷嘅學校,有催谷嘅學校,有國際學校,也有專為升小而設的學校。任君選擇。如果唔俾你揀,大家唔洗揀,會唔會好啲?

姑勿論樓主例所提的幼稚園教法正確與否。肯定的是街外一定有些完全唔同的學校。我們不能以此學校作為香港教育的缩影。

invisible2007 發表於 18-10-24 13:44
純粹個人睇法,"催谷"即係個小朋友未去到果個程度但大人"夾硬"谷佢去到果個程度,呢D叫"催谷"。

如果小朋 ...

其實係有好多家長愛子心切,唔係好接受到進化論,覺得而家小朋友學嘅嘢比幾十年前自己學嘅嘢深同難咗好多,所以認為而家嘅教育好谷。其實我地讀書嘅年代咪一樣俾人話係填鴨式教育,我地嘅父母何嘗唔係投訴抱怨話學嘅嘢比佢地深?要知道無論任何年代嘅課程體制下,依舊會有一班小朋友表現得十分出色,而又有另一班係十分痛苦,與其要所有人都沉醉於所謂happy school,快樂童年,一概要求統一課程,倒不如因應家長要求,將市場分類,各適其適好過啦⋯⋯

打左一大段最後都 delete 左。只想講,呢度有唔少過來人,當初心態同樓主差不多,我都係。但你去到升小你就明。

另外想為呢間幼稚園平反一下,佢有能本事將一d深既課程,編成有趣既[糖衣陷阱],令小朋友學得開心,其實你應該多謝佢既心思,呢樣其實都係教育應有既一部份。學習並非每刻都有趣,你上到小學或以上,再悶既課程都係咁讀,再唔會有[糖衣陷阱]。

條條大路通羅馬,樓主既立場其實冇錯,呢間幼稚園亦冇錯。若果堅持要 happy,你有必要睇前幾步條路點行。

Lalaji 發表於 18-10-24 14:24
其實當初我同樓主一樣都覺得香港嘅教育制度不知所謂。 但後來有朋友點醒咗我其實香港喺幼稚園上已經給予家 ...
我都認為香港係太多選擇,如果大家選擇不多,用同一模式學習,咁可能係唔會出現咩叫happy school,咩叫趨谷型幼稚園

講到底,香港教育官員都無心去改變呢個教育制度,
自己送仔女去讀國際學校、去外國,求自保就算