用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

eg_mere 發表於 18-10-22 23:09
你形容的比較像[糖衣陷阱]。
學校是群體學習的, 不是一對ㄧ。老師教導不適齢的課程, 有小朋友跟不上是十分 ...

我明白你意思。

不過你講嘅情況,happy school 都有可能發生吧⋯⋯

fadgare 發表於 18-10-22 21:20
想請教你將來諗住報考邊間小學?

現在不知道, 要看小朋友的興趣和能力。入到好有名的學校, 但孩子失去學習動機, 常感到挫敗, 得不常失。 次一等的學校但孩子能發揮所長, 自主學習也是好事。

有很多研究也證明了正向教育, 多肯定小孩, 有助增加成功感, 令學生提高學習動機。

fadgare 發表於 18-10-22 22:48
唔好話學校白鴿眼,而家連面試班興趣班都揀人嚟收.... 所以我覺得我個仔間學校好好,有教無類
...

係囉, 有教無類就係最基本應有教學態度。

eg_mere 發表於 18-10-22 23:21
係囉, 有教無類就係最基本應有教學態度。

但容易嘅幼稚園好多人都不稀罕入,同埋我嗰間都會谷,但係小朋友又好開心。 其實你慢慢教,佢會吸收到,唔需要太擔心, 循序漸進,必要時比少少壓力都唔係壞事。 平衡玩同學習,相得益彰。

回覆樓主:

大家可看看viu tv陳美齢的美齢便當, 有15個家庭, 圍繞香港教育問題。陳美齢都好客觀咁畀意見, 值得參考。

回覆樓主

認同樓主既無奈。個人觀察大部分免費幼稚園都係happy (因無budget谷語境),但上到津小就好谷(因大部分津校要力求生存,一般都谷同操練),咁兩極先辛苦了家長同小朋友...

小學想搵happy但要入直私一d都唔易...又要比學費...

eg_mere 發表於 18-10-22 23:19
現在不知道, 要看小朋友的興趣和能力。入到好有名的學校, 但孩子失去學習動機, 常感到挫敗, 得不常失。 次 ...

其實而家本地間間都考學術,就算唔係最top嗰堆 可能反而仲考/谷得深。有啲標榜happy school 面試題目一點也不容易。

MrsPerthLiu 發表於 18-10-22 23:12
我明白你意思。

不過你講嘅情況,happy school 都有可能發生吧⋯⋯

我覺得連happy school都唔會有呢類有教無類

無架,係香港唔會有呢類老師

monodad 發表於 18-10-22 17:37
仲有一件事係大家都忽略咗嘅,其實有好多龍幼嘅課程都相對happy,而且呢D龍幼一般升小比例都達80%以上,如 ...

Well said

karllambb 發表於 18-10-23 08:26
我覺得連happy school都唔會有呢類有教無類

無架,係香港唔會有呢類老師

樓主小朋友應該未入學,所以樓主係從好理想既層面去睇,學校要有教無類,幼師要啟發學生,盡展潛能。
現實係點,其實考過幼稚園就會知。

wg_ann 發表於 18-10-23 08:44
樓主小朋友應該未入學,所以樓主係從好理想既層面去睇,學校要有教無類,幼師要啟發學生,盡展潛能。
現實 ...

好幸運我在香港讀書時遇到的都是有教無類的良師益友, 不只是教導書本知識, 更分享待人接物, 明辨是非的道理。
香港絶對有這些教育工作者, 是家長的選擇與否。

eg_mere 發表於 18-10-23 08:50

好幸運我在香港讀書時遇到的都是有教無類的良師益友, 不只 ...

樓主可否分享下自己讀邊間幼稚園? 一間咁好既幼稚園,我相信好多家長都會有興趣。

wg_ann 發表於 18-10-23 09:10
樓主可否分享下自己讀邊間幼稚園? 一間咁好既幼稚園,我相信好多家長都會有興趣。
...

幼稚園至中學也只是屋企樓下的, 大學也是香港讀。工作也接觸不同階層的人, 不同國籍的, 觀察到香港教育和家長特有之處。

wg_ann 發表於 18-10-23 08:44
現實 ...
哈哈哈有interview就唔係有教無類啦 當學校係搞生意(咁其實某程度上又真係一盤生意)其實係香港社會係咁,樣樣睇業績,幼稚園業績咪升小數據,小學業績係升中,中學業績係升大學。教深又影響小朋友development,教淺又happy得濟銜接唔到小一。百貨百客,百花齊放,家長鍾意乜嘢,盡量配對番。

fadgare 發表於 18-10-22 23:26
但容易嘅幼稚園好多人都不稀罕入,同埋我嗰間都會谷,但係小朋友又好開心。 其實你慢慢教,佢會吸收到,唔 ...

極有同感!易入嘅學校好多家長唔希罕
我嗰間都係易入,谷谷地但小朋友讀咗咁耐一直都好happy,喜歡返學,而家回想好彩自己當時清楚自己想比d咩小朋友,冇受其他人評價影響決定,我真心覺得自己執到寶

回覆 Dordormummum 的帖子

不過讀一間學要求學術的都唔代表小一有OFFER 架..我大女可能係細B 見佢都讀得幾辛苦下吸收唔晒小一都未有一間有OFFER 唔好話OFFER 連2ND IN 幾會都冇,返而我宜家諗緊細女好唔好讀HAPPY SCHOOL 加外補

非常好學校開門見山,要摸清楚學校教學方向是要花大量時間,谷與happy各有所求,現在明確表達,大家不用浪費時間。久不久見到有家長呻學校太谷或大淺,既然感覺錯配,幼稚園讀那學校問題不太,不如直接轉校無謂浪費時間,因為學校好難會改變政策。

cody0622    發表於 18-10-23 14:46
cody0622    發表於 18-10-23 14:46

回覆 Kangaroojoey 的帖子

我好多朋友都係咁,大既讀完happy school上到小學出曬事,細既就一開始行第二條路⋯⋯

回覆 sususum 的帖子

請問外補係指「興趣班」定上門教師丫?
‹ 上一主題|下一主題