用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕   [複製鏈接]

acqueen 發表於 18-10-22 09:37
如樓主講L字頭嘅私幼我都幾認同,收大部份大b超大b,再喺2nd in入面揀d勁進取嘅家長,再喺k2開始搞面試班,講座 ...

由面試已經洗腦,當年面試見校長,問小學target 啲咩,我唔係好識,就答區內二線直資,就俾佢話要報多幾間,有大志啲,有無諗住去遠啲讀?
呢間都唔係以童為本,係以考小一名校
為本

枝枝爸 發表於 18-10-22 10:14
由面試已經洗腦,當年面試見校長,問小學target 啲咩,我唔係好識,就答區內二線直資,就俾佢話要報多幾間 ...

我都有類似經歷,又係問你想考乜,我個囡2歲都未有呀,我點會一黎就同佢定乜路,傳統名校,新派直私,國際學校呢3類已經target不同類型小朋友,我只係答我希望k2等佢性格出d再決定考邊類佢已經無我咁好氣嘅樣。
校長,你不如直接比你心目中個list我啦!終於有人同我同感受,我真係無見呢間學校有負面評價,萬萬估唔到去2nd in嘅白鴿眼程度可以勁過ek好多人話只收有錢人嘅vic,我都相當驚訝!

acqueen 發表於 18-10-22 10:24
我都有類似經歷,又係問你想考乜,我個囡2歲都未有呀,我點會一黎就同佢定乜路,傳統名校,新派直私,國際學校呢 ...
呢間我老公當年同大仔去面試,佢都係好唔鐘意
其實我見讀呢間ge小朋友都勁外補....好顛

英藝IN完我都唔鍾意
佢比AM OFFER我,我都唔讀

我明白各家長講咩
有D學校好商業化,未必真心係教育層面幫學生
所以都好睇INTERVIEW時我的感覺去決定
我也不會盲從附和
始終親身感受重要過一切

pancake5354    發表於 18-10-22 17:21

karllambb 發表於 18-10-22 10:29
呢間我老公當年同大仔去面試,佢都係好唔鐘意
其實我見讀呢間ge小朋友都勁外補....好顛
...

係呀,我都聽人講其實都係要勁外補先有好offer。不過st cat都好多人話要進補,現今世代無乜唔進補都有好offer,有背景除外啦。
你有冇問你先生點解咁唔鍾意?

回覆樓主

不過我讀私校就係唔想小朋友再補習

acqueen 發表於 18-10-22 10:47
係呀,我都聽人講其實都係要勁外補先有好offer。不過st cat都好多人話要進補,現今世代無乜唔進補都有好offe ...
he observed the teacher was quite fake. but just his feeling

acqueen 發表於 18-10-22 10:24
我都有類似經歷,又係問你想考乜,我個囡2歲都未有呀,我點會一黎就同佢定乜路,傳統名校,新派直私,國際學校呢 ...

想當年我去完LH open day都覺得太深,幼稚園教precipitation, condensation, 呢d想當年我中學先學既野。
但我都有報亦有int, 校長interview都有問想target咩小學呢個問題,我真係唔識答,心想幼稚園未番就要諗定小學? 好X線。
但最終有offer亦accept左,主要因為名氣同親朋戚友既好評,當初只係抱住試讀心態,如果讀左一年唔啱就轉,反正K都打算再考過。
但小朋友so far番學真係好開心,亦好鍾意番學,仲鍾意過以前番既happy school, 暫時N班學既野都算淺(顏色,形狀,1-5),但聽聞K2開始會教得深。

wg_ann 發表於 18-10-22 11:53
想當年我去完LH open day都覺得太深,幼稚園教precipitation, condensation, 呢d想當年我中學先學既野。
...

其實佢課程應該唔差嘅,但一間學校嘅校長咀臉可以如此,真心唔覺得德育可以教得有幾好,或者咁講,可以“教”,但身教嗰方面我有保留啦。

當然我女兒唔係呢間學校學生我唔可以評價d乜野,但我只想講要開心好多學校都可以做到,但品德對我黎講係比較重要,可能你小朋友好彩,但我見到校長咁樣,佢應該對升小一嘅placement都幾緊張下,仲要緊張到出晒面,我小朋友喺咁嘅氣氛下返學我自己覺得唔係咁好啫,當然人人選擇都唔同。

申利,我曾經好想入LH的,因佢價錢平,評價高,以上只係我個人經歷,不代表全部

LH 嘅開放日係唔會放敎科書出黎,我估樓主係講第二間。

CXW 發表於 18-10-22 12:15
LH 嘅開放日係唔會放敎科書出黎,我估樓主係講第二間。

佢會, 我剛去過, 亦都親手拿起D教科書睇過~

呢個post俾我感覺係睇完眾多回應係會會心微笑一下,世界係變咗,希望家長們學會現實同理想之間存在嘅巨大差距。但當然,假如要一心維持快樂童年或開心教育亦未嘗不可,但請切記要(emoji)設始終,唔好happy完個幼稚園之後覺得唔對路就喺小學嘅時候谷死D仔女,否則好難同小朋友解釋點解以前同而家返學會唔同晒。幼稚園happy完,小學亦要happy,無論成績如何都要happy落去,達唔到香港學校升學要求就要諗下國際學校或到外地升學,咁樣先可以避免小朋友會變得負面,畢竟條條大路通羅馬,出人頭地亦未必需要努力讀書,出嚟做嘢講際遇同關係多於一切。最後我覺得揀幼稚園最重要係揀一間著重德育理念教育,小朋友自少能培養明事理,辨是非先至係最重要。

wg_ann 發表於 18-10-22 11:53
...

内容深到不是教育專家都認為不可接受!

lily1995 發表於 18-10-22 12:49
佢會, 我剛去過, 亦都親手拿起D教科書睇過~

佢放得出黎都係想突顯課程深, 完全呈現不是以小朋友為本的教學思想。好可惜, 很多家長也推崇這一套, 苦了小明友。

回覆樓主:

希望唔好咁多幼稚園係咁,如果唔係,啲小學以為啲學生咁叻,會變到小一一開學就用小二既書。
而家已經好多學校啲課程教快半年

枝枝爸 發表於 18-10-22 10:14
由面試已經洗腦,當年面試見校長,問小學target 啲咩,我唔係好識,就答區內二線直資,就俾佢話要報多幾間 ...

咁其實個個家長都係會想考到好嘅小一學校嘅,只能說是互惠互利。唔啱咪揀過第二間。

cody0622    發表於 18-10-23 15:01

eg_mere 發表於 18-10-22 14:05

佢放得出黎都係想突顯課程深, 完全呈現不是以小朋友為本的 ...

反而我覺得呢間係「以香港小朋友為本的學校」,在現實與理想取得平衡。

香港教育呢條路,除左學術知識之外,最重要的是soft skillspresentation,critical thinking, problem solving, 呢間學校呢方面係做得好好。

學術程度算比較深,但學校課程設計好用心,利用好多玩樂的活動教學模式令小朋友從心愛上學習。

可能外界一見到學術深就覺得會忽略德育,其實L校好注重德育,訓練小朋友有獨立自理的能力;學校定期派德育書和家長合作,小朋友開學無幾耐自理能力和禮貌都進步好多。

樓主不如親身訪問下在讀的小朋友鍾唔鍾意返學、返學開唔開心,你就會明白點解呢間學校咁多人鍾意。

我認為「谷」的定義係讀得唔開心。如果小朋友返學返得開心,又吸收到各方面的知識,學校又有能力幫佢地考到好的小學,唔係幾好嗎?

rchan1 發表於 18-10-22 15:45
反而我覺得呢間係「以香港小朋友為本的學校」,在現實與理想取得平衡。香港教育呢條路,除左學術知識之外, ...

我都覺得谷得來開心咪得, 雖然我唔係讀呢間,但就咁睇我唔覺得有咩大問題。 而且完全唔顧及考小一嘅情況去揀happy school係唔理智, 除非諗住讀國際學校。 或者喺學校happy自己出去外補。

monodad 發表於 18-10-22 14:00
呢個post俾我感覺係睇完眾多回應係會會心微笑一下,世界係變咗,希望家長們學會現實同理想之間存在嘅巨大差 ...

其實德育主要係靠家長, 學校可以幫助培養基本禮貌, 一些品德上的習慣,以及如何同同學相處

回覆樓主

其實坊間有好多happy School 標榜以兒童為本。仲要係優質免費教育。但奈何好多家長對呢類學校冇乜興趣,參光都要揀D熱門私校,然後就批評香港教育專家不以兒童為本,剝奪童真。但最終呢批家長又有幾多將自己仔女送去真正Happy School 呢?如果不以兒童為本的熱門學校收了貴子女的話,家長們會否毫不猶豫的放棄而走去報讀真正以童為本的Happy School ,返學2個月都係學個1字。天天做手工,勞作⋯⋯。
我眼見好多家長批評某某名幼短視。收生要求識ABC ,轉頭就去狂谷自己個仔女學ABC 。最後還是報名幼。
以上純粹個人睇法,以事論事。
‹ 上一主題|下一主題